13 Temmuz 2007 00:00

Gözlerini Tren Garı’na dikti

Ankara’daki tarihi, kültürel ve doğal varlıkların korunmasıyla ilgili uzmanlarla davalık olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu sefer de Ankara Tren Garı’na gözlerini dikti.

Paylaş

Ankara’daki tarihi, kültürel ve doğal varlıkların korunmasıyla ilgili uzmanlarla davalık olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu sefer de Ankara Tren Garı’na gözlerini dikti.
Gökçek’in Gar Önü Katlı Kavşak Projesi hakkında yürütmeyi durdurma talepli dava açan Peyzaj Mimarları Odası yöneticileri tarafından dün düzenlenen basın toplantısında, Gökçek’e artık yargı kararlarına uyma, kent ve kentli yararına işler yapma çağrısında bulunuldu. Oda Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, Gökçek’in Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderdigi projenin yanlış olduğunu dile getirerek, bölgenin, Ankara’nın en önemli tarihi, en değerli kimliği ve özel kent dokularından biri olduğunu ve Ankara ulaşım ağının, Gar önünde yapılacak katlı kavşağa ihtiyacı olmadığını söyledi. Bölgedeki tek hakimin TCDD’nin İnşaat Dairesi Başkanlığı olduğunu belirten Oruçkaptan, TCDD’nin de bu projeye olumsuz görüş verdiğini söyledi. Oruçkaptan, olumsuz görüşe rağmen, belediyenin, “TCDD’nin de olumlu görüş verdiğini” söyleyerek, projeyi onayladığını dile getirdi.
Oruçkaptan, belediyenin, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 11 Mayıs 2007 tarih ve 2347 sayılı kararı ile Ankara Gar Meydanı’nın yeniden düzenlenerek, motorlu taşıt trafiği için bir yönde kesintisiz trafik sağlamak üzere yeraltı geçişi oluşturacak şekilde bir köprülü kavşak yapılmasına karar verdiğini” hatırlattı. Kararın; hukuka, imar mevzuatına, mimarlık, şehircilik ve trafik mühendisliği, evrensel yaya hakları esaslarına aykırı olduğunu vurgulayan Oruçkaptan, Mimarlar Odası ile birlikte yürütmeyi durdurma talepli bir dava açtıklarını belirtti.
‘Provokatör değil yurtseveriz’
Oruçkaptan, “Yörede 90 yıllık tarihi çınarlar bulunmaktadır. Bunlar tescilli değildir ama korunması için illa tescilli mi olması gerek. Tescilsizler diye, onları öldürmek, yok etmek mi gerek?” diye sordu. Gökçek’in söylediği gibi “provokatörlük” değil, yurtseverlik yaptıklarını belirten Oruçkaptan, “Gar binası ve çevresinin tarihsel tanıklığı ve hafızalarımızdaki bağımsızlık mücadelesinin ve kurtuluşun önemli simgesi olan Cumhuriyet dönemi izlerinin algılarımızdan alınmasına izin vermeyeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Düğünde yolları süpürdüler

SONRAKİ HABER

‘Bu halkın TMMOB’a ihtiyacı var’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...