13 Temmuz 2007 00:00

Devletin parasını ‘uçurdu’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Haziran’da Siirt’te startını verdiği seçim gezisi kapsamında bugüne kadar gittiği illerin 21’inde ANA uçağını kullandı.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Haziran’da Siirt’te startını verdiği seçim gezisi kapsamında bugüne kadar gittiği illerin 21’inde ANA uçağını kullandı. ANA’nın izlediği rotayı inceleyen havacılık ve uçuş uzmanları ANKA’ya yaptıkları değerlendirmede uçağın bu süre içindeki maliyetinin en az 70 bin dolar olduğunu bildirdiler.
Başbakan Erdoğan 22 Temmuz seçimleri öncesinde yaptığı seçim gezilerinde şimdiye kadar diğer liderleri geride bıraktı. 15 Haziran’da Siirt’te başlayan seçim gezileri ve mitingleri bugüne kadar TOKİ açılışları ve ardından yapılan AKP mitingleriyle sürdü. Erdoğan’ı seçim yasaklarının başladığı bugüne kadar tüm gezilerinde resmi yetkililer yolcu ederken gittiği yerde de resmi yetkililer tarafından karşılandı. Hemen her yolculuğunda bazı Bakanlar Kurulu üyelerini de yanında götüren Erdoğan, Kayseri mitingine katılması için TBMM Başkanı Bülent Arınç’ı da ANA uçağıyla Kayseri’ye götürdü. Erdoğan, gezileri sırasında bazı gazetecileri de uçağında ağırlayarak gündemdeki konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan, 15 Haziran’dan bu yana Siirt, Muş, Şanlıurfa, Ağrı, Batman, Erzincan, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Nevşehir, Aydın, Kayseri, Balıkesir, Adana, Giresun, Samsun, Afyonkarahisar, Eskişehir, Antalya, İzmir, Denizli’ye ANA uçağıyla gitti. Erdoğan gittiği diğer illere ise listede yer alan bu illerden hareket eden OBA helikopteriyle gitti. Erdoğan seçim mitingleri sırasında Başbakanlığa ait otobüsü de kullandı.
Erdoğan’ın gittiği illerde başta TOKİ olmak üzere kamu kurumları tarafından düzenlenen ve AKP mitinglerine dönüşen törenler ve yolculukların resmi araçlarla yapılması etik açıdan tartışılmış ve muhalefetin sert eleştirilerine neden olmuştu.
Helikopter ve otobüs...
Başbakan’ın kullanımında olan Airbus A319 ACJ tipi ANA uçağı birçok özelliklere sahip. Piyasa değeri 37 ila 50 milyon dolar arasında değişen ANA uçağı ATA uçağının daha önce sık sık arızalanması üzerine alınmıştı. İleri uçuş tekniklerine sahip olan uçağın 15 Haziran’dan bu yana Başbakan’ın seçim gezileri kapsamında izlediği güzergahı inceleyen uçuş ve havacılık uzmanları ANA’nın ortalama 70 bin dolar masrafı olduğunu hesapladılar. Uzmanlar, yolcu, bagaj ile uçağın kalktığı ve indiği yerin deniz seviyesinden yüksekliğine göre maliyetinin artabileceğine işaret ederek maliyetin 70 bin doların çok daha fazla üzerinde olabileceğine dikkat çektiler. Bu süre içinde OBA helikopterinin, Başbakanlık otobüsünün ve TOKİ ve diğer kurumların düzenlediği törenlerin masraflarının ne kadar olduğu ise şimdilik bilinmiyor.
Başbakan Erdoğan bugünden itibaren yapacağı yolculuklarda ANA uçağını kullanamayacak. Seçim yasaklarının başlamasından dolayı Başbakan Erdoğan, kırmızı plakalı makam arabasını ve devlete ait diğer araçları kullanamayacak. Erdoğan’ın seçim gezilerine ve mitinglerine kamu personeli resmi görevli olarak katılamayacak. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Milyonlar kaldırıma gömüldü

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...