13 Temmuz 2007 00:00

Afife Jale’de tehlikenin farkındayız!

Beşiktaş Belediyesi, Afife Jale Sahnesi’nde yıllardır sanatsal faaliyetlerini sürdüren Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanlar Vakfı’nı tahliye etmek için dava açtı.

Paylaş

Beşiktaş Belediyesi, Afife Jale Sahnesi’nde yıllardır sanatsal faaliyetlerini sürdüren Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanlar Vakfı’nı tahliye etmek için dava açtı. Sahnenin sanattan uzak amaçlar için kullanılması tehlikesine dikkat çekiliyor.
Beşiktaş Belediyesi, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanlar Vakfı’ın faaliyetlerini yürüttüğü (TOBAV) Afife Jale Sahnesi’ni vakfın elinden almak için yasal girişim başlattı. Beşiktaş Belediyesi tarafından açılan davayla TOBAV’ın Afife Jale Sahnesi’nden tahliye edilmesini isteniyor.
Özerk Sanat Konseyi Dönem Eş Başkanı ve Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (Tomeb) İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu, tahliye durmunuda sahnenin amaç dışı kullanılmasından endişe ettiklerini belirterek Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a açık mektup yazdı. Ünal’ın görüşme taleplerine cevap vermediğini belirten Kurtuldu, Afife Jale Sahnesi’nin yapımının TOBAV tarafından üstlenildiğini ve 1998 yılında açılışından bu yana TOBAV’ın işletmesinde önemli etkinliklere sahne olduğunu hatırlatarak Beşiktaş Belediyesi’nin sahneyi tahliye kararını ve TOBAV’la görüşmek istememesine anlam veremediklerini belirtti.
Mektubunda belediyenin bu tutumla çağdaş sanat kurumlarını yıkmak isteyen AKP karanlığından daha tehlikeli bir tutum sergilediğini kaydeden Kurtuldu, Beşiktaş Belediyesi’ne “Afife Jale Sahnesini TOBAV’ın elinden alarak orayı amaç dışı kullanımlara mı açacaksınız? Yoksa bazı şahıslara AKP belediyeleri gibi peşkeş mi çekeceksiniz?” diye sordu.
Beşiktaş Belediyesi’nin açtığı 18 Temmuz 2007 tarihindeki duruşmada TOBAV’ın Afife Jaje Sahnesi’nden tahliye edilmesi talebinden vazgeçilmesini talep eden Orhan Kurtuldu, sahnelerin o mesleği icra edenlerin yönetiminde kalması sanatın özgürlüğü adına daha doğru olacağını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ilgaz’ın adı MYO’da yaşayacak

SONRAKİ HABER

‘Marjinal şair’in hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...