13 Temmuz 2007 00:00

Sıkıntıyı, işsizliği bitiremezler

Gecekondu mahallesi olarak kurulan ve bugün gecekonduların yerini yavaş yavaş apartmanların aldığı Yenimahalle Şentepe’de, seçmenlerin önemli bir kısmı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mağdur edildiği için AKP’ye oy vereceklerini, ancak AKP’nin de partilerin içinde “kötünün iyisi” olduğunu belirtiyorlar.

Paylaş

Gecekondu mahallesi olarak kurulan ve bugün gecekonduların yerini yavaş yavaş apartmanların aldığı Yenimahalle Şentepe’de, seçmenlerin önemli bir kısmı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mağdur edildiği için AKP’ye oy vereceklerini, ancak AKP’nin de partilerin içinde “kötünün iyisi” olduğunu belirtiyorlar. Seçmenler, geçim sıkıntısını, işsizliği ise hiçbir partinin bitiremeyeceğini düşünüyor. AKP’ye oy vereceklerini söyleyenler, “AKP’nin ABD’yle olan ilişkilerini ve dış politikasını beğenmediklerini” de eklemeyi ihmal etmiyorlar.
58 yaşındaki işçi emeklisi İsmail Çatak, AKP’nin icraatlarından memnun olmadığını söylüyor. Çatak, “Ekonomiyi düzeltecek, terörü bitirecek, ülkeye yararlı bir hükümet istiyoruz” diyor. AKP’nin dış politikada ABD’yle işbirliği içinde olmasını eleştiren Çatak, oyunu CHP’ye verecek. Çatak, “Şentepe’de birinci kim çıkar” diye sorduğumuzda, “Buradan CHP çıkacak, başkası olmaz” diye yanıtlıyor.
İstikrar gelmeli
Girdiğimiz başka bir kahvede röportaj yapmak istediğimizi söylediğimizde, olumlu yanıt veren masaya yanaşıyoruz. İlk sözü alan Müteahhit Turgay Çalışkan, AKP’nin başörtüsü sorununu çözemediğini, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de AKP ve CHP’nin tribünlere oynadığını dile getiriyor. Mehmet İnan ise, AKP’nin dış politikasını beğenmediğini söylüyor. Ekonominin değişmeyeceğini belirten İnan, “AKP’den önce de yoksulluk vardı, AKP döneminde de var, ondan sonra da olacak” diyor. Yaşanan ekonomik krizlerin bu yüzden yoksullar için bir şey ifade etmediğini, zenginlerin kriz yaşadığını, atlattığını savunan İnan, esnafın da sıkıntılı olduğunu bildiriyor. “Başımıza bunlardan birisinin gelmesi gerekiyor, hangisine vereyim bilemiyorum” diyen İnan, bütün partilerin birbirinden beter olduğunu, oyunu ‘kötünün iyisine’, AKP’ye vereceğini kaydediyor.
Esnaf Satılmış Özkan, “Ordu ile hükümet kapışıyor, olan bize oluyor” diyerek, esnafın kan ağladığını söylüyor. Yeni hükümetten en çok istikrar getirmesini beklediklerini ifade eden Özkan, “Eskiden evimiz yoktu, borcumuz çoktu ama korkmuyorduk. Şimdi borcumuz yok, evimiz var ama yarın ne olacağını bilemiyoruz, korkuyoruz” diyor.
Kapkaç bitecek!
Başka bir kahvede tanıştığımız Ali Öztürk, AKP’yi beğendiğini, ancak dış politikada daha sert olmasını istiyor. 57 yaşındaki Halil Akçapınar ise AKP’den istediğini bulamadığı için oyunu DP’ye verecekmiş. AKP’nin Irak’a giremediğini ve milli menfaatleri koruyamadığını savunan Akçapınar, DP’nin kapkaçı, terörü bitireceği görüşünde.
Hasan Altıntaş, “Memleketin huzurunu, kardeşliği sağlayacak, koruyacak olan partinin başa gelmesini istiyorum” diyor. Altıntaş oto tamircisiymiş, iflas etmiş ve dükkanını kapatmış. Sigorta şirketlerinin sigortalı araçları anlaştığı büyük firmalara yönlendirmesiyle, iş yapamaz hale geldiklerini belirtiyor. Selahattin Balcı, hükümetten memnun olduğunu, AKP’nin Şentepe’de yüzde 80-90’lara varan oranda oy çıkaracağını düşünüyor.
Hilmi Ünsal ise 2002 seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini, yine AKP’ye vereceğini söylüyor. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP’ye haksızlık yapıldığını, o yüzden AKP’nin 400 milletvekili ile Meclis’e gelmesini dilediğini belirten Ünsal, ülke sorunlarının AKP’ye yıkılmasından rahatsız. (Ankara/EVRENSEL)
Şiar Can Şener / Barış Işık
ÖNCEKİ HABER

Washington’ın kafası karışık

SONRAKİ HABER

Hiçbirisi sorunlarımızı çözemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...