13 Temmuz 2007 00:00

Washington’ın kafası karışık

Irak’tan asker çekme çağrılarının arttığı bir dönemde ABD Başkanı George Bush tarafından dün Kongre’ye sunulan “Irak İlerleme Raporu”nda, Irak’taki durum hakkında birbiriyle çelişen bilgilere yer verildi. ABD’nin eylülde açıklayacağı “yeni Irak stratejisi” için dayanak olacak ara raporda, Beyaz Saray “karışık mesajlar” verdi.

Paylaş

Irak’tan asker çekme çağrılarının arttığı bir dönemde ABD Başkanı George Bush tarafından dün Kongre’ye sunulan “Irak İlerleme Raporu”nda, Irak’taki durum hakkında birbiriyle çelişen bilgilere yer verildi. ABD’nin eylülde açıklayacağı “yeni Irak stratejisi” için dayanak olacak ara raporda, Beyaz Saray “karışık mesajlar” verdi.
Raporu açıklayan Bush ise “askerlerin geri dönmesinin bütün ABD halkının ortak hedefi olduğunu, ancak Irak’ta durum iyileştirilmeden askerlerin çekilmesinin bir felakete sebep olacağını” iddia etti.
Ulaşılamayan hedefler
Bush’un hazırladığı raporda, ocakta Bağdat’a ek işgal askeri gönderme kararının sonuçları ve Irak hükümetinin kat ettiği mesafe değerlendirildi. ABD, Irak hükümetinin ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda kısmen bir ilerleme sağlayabildiğini bildirirken, Irak’taki çatışma ortamı nedeniyle yine Suriye ve İran yönetimleri itham edildi.
Rapora göre Bağdat hükümeti bir yandan “tatminkar” bir süreç izledi, öte yandan ise askeri ve siyasi hedefler konusunda “tatminkar olduğu kadar başarısız” oldu.
Bush yönetimi raporda, “ulaşılamayan hedefler” olarak; “Anayasa düzenlemeleri, De-Baathification (Baassızlaştırma), petrol paylaşımı ve militanların silahsızlandırılması” konularını gösterdi.
Raporda, Irak hükümetinin, Kongre’nin belirlediği kriterlerden çok azını yerine getirebildiğinin vurgulandığını belirten Washington Post gazetesi, savunma yetkililerinin, “Belirlenen 18 Kongre hedefinden 8’ine ulaşılabildi. Bunların çoğu da askeri konular” ifadelerine yer verdi. Bu hedefler, Kongre’nin Irak’taki birliklere mali kaynak aktarılmasına ilişkin kararı onaylaması sürecinde belirlenmişti.
Bush zaman kazanıyor
Irak’a ilişkin nihai raporunu eylülde açıklayacak olan Bush, ara rapora ilişkin dün yaptığı basın toplantısında ise “hedeflere yarı yarıya ulaşıldığını” söyledi.
“Irak, Cihatçı aşırıcılara karşı verilen savaşın sadece bir parçasıdır” diyen Bush, Bağdat yönetimine güveninin tam olduğunu ifade ederek, “Ne yapıyorsak ülkemizin güvenliği için. Başarılı olacağız, olmalıyız” dedi.
ABD Başkanı Bush, yeni strateji için şimdi, Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanı David Petraeus’un eylül ayındaki raporunu bekleyecek. Ancak Senato’da çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar, ya askerlerin çekilmesi için takvim belirlenmesini ya da Irak’taki Amerikan güçlerinin görev tanımının değiştirilmesini istiyor. (DIŞ HABERLER)
Bush’a bayrak açanların sayısı artıyor
ABD’de Irak’tan asker çekme çağrılarına kulak tıkayan George W. Bush’a karşı kendi partisi Cumhuriyetçiler içinde bayrak açan senatörlerin sayısı artıyor. Geçen hafta 4 senatörün daha Bush’u, Irak politikasını değiştirmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından önceki gün de bazı Cumhuriyetçi senatörler, Irak politikasının değişitirilmesi yönünde görüş bildirdiler. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile özel olarak bir araya gelen senatörler, Bush’un Irak stratejisini değiştirmesi için eylül ayını beklememesi gerektiğini belirtti. Senatörler, aksi halde “çekilme takvimi” belirlenmesi için bastıran Demokratlara destek vereceklerini ilan etti.
‘Radikal değişiklikler’
ABD’de Irak işgalinin ateşli savunucuları da dahil olmak üzere birçok siyasetçi, Bush’un Irak konusunda “radikal” değişikliklere gitmesini talep ediyor. Bu değişiklikler, Irak’tan asker çekme ve bu ülkenin komşularıyla masaya oturmayı talep eden “Irak Çalışma Grubu” (ISG) raporunda belirtilen öneriler üzerinden şekilleniyor. ABD’de dün açıklanan “Irak İlerleme Raporu” ise yeni Irak stratejisini 15 Eylül’de açıklayacak olan Bush’a öneri niteliğinde.
Özel toplantının ardından basını bilgilendiren Cumhuriyetçi senatörler Olympia Snowe ve Chuck Hagel, “ABD’nin, Irak’tan en geç baharda çekilmesi gerektiğini” belirttiler. Irak’taki askeri rolün kademeli olarak azaltılmasını talep eden senatörler, 2008 Başkanlık seçimlerinden önce Irak’ta askeri varlığın fark edilir biçimde düşürülmesini savundular.
Diğer bir Cumhuriyetçi senatör Pete Domenici ise “(Beyaz Saray) yakın zamanda fikrini değiştirecektir, bundan umutluyum” dedi. Pete, Irak’tan asker çekilmesi ve Irak’ın komşularıyla masaya oturulmasını da öneren “Irak Çalışma Grubu” (ISG) önerilerini içeren ve Cumhuriyetçi senatör Ken Salazar tarafından ABD Senatosu’na sunulan yasa tasarısının, en az 5 Cumhuriyetçi tarafından desteklendiğini de belirtti. Bir başka Cumhuriyetçi Lamar Alexander ise ABD Başkanı Bush’un eylül ayında Irak Çalışma Grubu Raporu önerilerini kabul edeceğini ileri sürdü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Ölmüş bir Iraklı sadece, ölmüş bir başka Iraklıdır’

SONRAKİ HABER

Sıkıntıyı, işsizliği bitiremezler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...