13 Temmuz 2007 00:00

Londra ile Moskova krizin eşiğinde

İngiltere ile Rusya arasında birkaç aydır süren gerginlik diplomatik bir krize dönüşüyor. İngiltere’de yayımlanan “The Guardian” gazetesinin haberinde iki ülkenin “diplomatik bir krizin eşiğinde olduğu” ifade edilirken,

Paylaş

İngiltere ile Rusya arasında birkaç aydır süren gerginlik diplomatik bir krize dönüşüyor. İngiltere’de yayımlanan “The Guardian” gazetesinin haberinde iki ülkenin “diplomatik bir krizin eşiğinde olduğu” ifade edilirken, The Daily Telegraph ise İngiltere’nin, eski KGB ajanı Alexander Litvinenko’nun Londra’da zehirlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulan zanlıyı iade etmeyen Rusya’nın diplomatlarını sınır dışı edebileceği öne sürüldü.
Daily Mail, “Böyle bir uygulama halinde bu, İngiltere ile Rusya arasında Soğuk Savaş yıllarındaki kavgaları hatırlatacak ve büyük ihtimalle Kremlin’den de aynı sertlikte yanıt bulacak” derken, Guardian ise İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Kremlin’e yakın zamanda “ilişkileri soğutmaya yönelik sert bir uyarıda” bulunacağını belirtti.
Kremlin, İngiltere’den Rusya’da “darbe hazırlığı” yaptığını itiraf eden Rus oligark Boris Berezovsky’nin iadesini talep ederken, Londra ise Rusya’dan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko cinayeti nedeniyle İngiltere’yi suçlayan Andrei Lugovoi’nin iadesini talep ediyor.
İki ülke arasındaki gerilimin, İngiltere’nin, Rus diplomatların sınır dışı edilme ihtimali ve buna karşılık Rusya’nın da benzer misillemelerde bulunma olasılığıyla “daha da arttığını” belirten Guardian, iki ülke arasındaki gerilim nedeniyle, eğitimden terörle mücadeleye birçok alanda işbirliğinin askıya alınmasının da gündemde olduğunu ileri sürdü.
Rusya Dışişleri Bakanı Mikhail Kamynin ise İngiltere’yi “ilişkileri büyük tehlikeye atmak” ile suçladı. İngiltere’nin de kararını, İngiliz Parlamentosu’na sunulacak bir raporun ardından alacağı öğrenildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yeni YİMPAŞ’lar yolda

SONRAKİ HABER

Gazze’de şiddetli çarpışmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa