14 Temmuz 2007 00:00

Yeni YİMPAŞ’lar yolda

Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği (ATDD), Almanya’ya inşası planlanan büyük camilerde ticaret yapılmasının tehlikeli olacağını belirterek, vatandaşları uyardı. Almanya’da, özellikle Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)...

Paylaş

Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği (ATDD), Almanya’ya inşası planlanan büyük camilerde ticaret yapılmasının tehlikeli olacağını belirterek, vatandaşları uyardı. Almanya’da, özellikle Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından Köln’de büyük bir cami yapılmasının planlanması üzerine başlayan “cami tartışması” devam ediyor. Pek çok kesim İslam’ın Hıristiyanlık ile eşit olabilmesi için tıpkı kiliseler gibi büyük camilerin yapılmasının gerekli olduğunu savunuyor.
Ancak, Türkiye kökenli Müslümanlar arasında da büyük camilerin yapılmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyenlerin sayısı artıyor. Paralarını camilerde İslami holdinglere kaptıran Türkiye kökenliler tarafından kurulan Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği (ATDD) de büyük cami projelerine karşı dikkatli davranmayı önerenlerden...
Bir tek Milli Görüş değil!
Dernek Başkanı Muhammet Demirci gazetemize yaptığı açıklamada, özellikle Milli Görüş’e bağlı camilerin uzun süre İslami holdinglerin vatandaşlardan para toplama merkezi olarak kullanıldığını belirterek, “Aslında biz cami tartışmalarına girmek istemiyoruz. Ama bizim uğraştığımız sorunların önemli bir bölümünün camilerden kaynaklandığını da biliyoruz. Üzülerek söylüyorum ki DİTİB’e bağlı camilerde de bu şirketler para topladılar. Birçok yerlerde cami yöneticileri bu şirketlerin yöneticileriyle işbirliği yaptılar. Bunu defalarca DİTİB yöneticileriyle de görüştük. DİTİB, Milli Görüş gibi para toplamaya alet olmadı, ancak birtakım camilerde hocaların bu işe alet olduğunu biz biliyoruz. Bizzat şahit olduğum olaylar var” dedi.
İslami holdingler tarafından dolandırılan yüzbinlerce insanın sorununa çözüm getirilmesi için defalarca DİTİB’den yardım istediklerini söyleyen Demirci, “Camilerin ve İslam’ın kullanıldığı konusundaki şikayetlerimizi DİTİB görevlilerine ilettik. Ama maalesef bu konuda bir şey yapmaya yanaşmadılar. Madem, her türden haksızlığa karşı iseler buna neden karşı çıkmadılar. Bizim onlardan isteğimiz, İslam adına yapılan bu saldırıya karşı olmalarını açıklamalarıydı” dedi.
İslami holding hatırlatması
Demirci, inanç ile ticaretin kesinlikle bir arada olamayacağını, İslami holdinglerin dolandırılması konusunda bunun açık olarak görüldüğünü söyledi. Demirci, “Kesinlikle inanç ile ticaret bir arada olmamalı. Ama bakıyorum ki, yapılan camiler inanç merkezinden çok ticaret merkezine benziyor. Köln’deki caminin planında bütün ticari işletmelere yer verilmiş. Aslında bana kalırsa bir ticaret merkezi yapılıyor ve bu ticaret merkezine bir cami ekleniyor. Bu kesinlikle doğru değil. Ayrıca camilerin yapımı için halktan yardım adı altında para toplanıyor. Halktan toplanan paralarla yapılan camilerin ne halde olduğunu Berlin’den biliyoruz” dedi.
Kredi batağında cami
Kurum olarak camilerin yapılmasına karşı olmadıklarını söyleyen Demirci, “Camiler konusunda asıl sözü söyleyecek olanlar tabii ki o kentte yaşayan Almanlardır. Onların ne dediğine dikkat edilmeli. Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasındaki önyargıların körüklenmesinden kaçınılmalı. Bizi rahatsız eden İslam adı altında ticaret yapılmasıdır. DİTİB camilerinde de yıllardan beri din adına, millet adına para toplanıyor. İnsanlarımızın paralarını kaybettiği, ekonomik sorunları da göz önünde bulundurulduğunda insanlardan cami yapımı için para istemek adeta işkence haline gelmiştir. Bazı camiler ise faiz alınan kredilerin batağında” dedi.
Ticari işletmelerin olduğu cami komplekslerinin daha çok bu camileri yönetenlerin işine yarayacağını söyleyen Demirci, “Maalesef durum bu kadar açık. Bizim insanımızın cami sorunu yok. Her yer cami. İlle de büyük bir cami yapmak gerekmiyor. Ticaretle inancın bir araya getirildiği camilere ise hiç ihtiyacımız yok. Böylesine camilerde ticaret ve yolsuzluklar yapıldığında, İslama en büyük zarar işte o zaman yapılmış olunacak.
İslami holdingler işi de tıpkı böyle olmuştu. İslami kuralları yaşatma hayata geçirme adına yapılan yatırımların sonunun vatandaşları dolandırmayla sonuçlandığını herkes biliyor. Bu büyük yolsuzluktan çıkaracağımız birçok ders bulunuyor. Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın da bu dersi çıkardığına inanıyoruz” dedi. (Köln/EVRENSEL)
Yücel Özdemir
ÖNCEKİ HABER

İthal kömürlü santrale hayır!

SONRAKİ HABER

Londra ile Moskova krizin eşiğinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...