14 Temmuz 2007 00:00

Yargıya rağmen İpekyolu Serbest Bölgesi

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, AKP Hükümeti’nin yasa, yargı kararı tanımadığını, yargı kararına rağmen İpekyolu Serbest Bölgesi’nin yeniden gündeme geldiğini bildirdi.

Paylaş

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, AKP Hükümeti’nin yasa, yargı kararı tanımadığını, yargı kararına rağmen İpekyolu Serbest Bölgesi’nin yeniden gündeme geldiğini bildirdi. Sakarya ve Kocaeli sınırları içinde serbest bölge kurulmasına ilişkin 15 Aralık 1998’de Bakanlar Kurulu kararı alındığını, iptali istemiyle açtıkları davanın 7 yıl sonra, 2005 yılı Temmuz ayında TMMOB lehine sonuçlandığını hatırlatan Soğancı, AKP’nin 4.5 yıldır yasa tanımaz tavrını giderayak devam ettirerek, yargı tarafından iptal edilmesine rağmen, serbest bölgeye ilişkin 10 Temmuz 2007’de Bakanlar Kurulu’nda karar alındığını dile getirdi.
Soğancı, Danıştay 6 ve 10’uncu Daire üyelerinden oluşan ortak Kurul tarafından 5 Temmuz 2005’te iptal edilen serbest bölgenin, Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü noktadan başlayıp, batıya doğru 31 kilometre uzunluğundaki sahil bandını içine alarak, karaya doğru 1-5 kilometre arasında değişen coğrafyayı kapsadığını, 7 köyü, tarım ve orman alanlarını içine aldığını, güneyde doğal sit olanı olan Acarlar Gölü’ne sınırı olan bir bölge olduğunu ve 82 kilometre karelik bir alanı kapsadığını anlattı.
İptal edilen Bakanlar Kurulu kararı ile henüz hukuken ortada olmayan işletici firmanın, bölgenin etüdü bilahare yapılmak üzere, “Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi” ilan edildiğini ve firmanın ancak 28 Aralık 1998’de kurulduğunu kaydeden Soğancı, uygulamanın 8’inci Beş Yıllık Kalkınma Planı’na da aykırı olduğunu dile getirdi. Soğancı, yargı tarafından da iptal edilmesine rağmen projenin yeniden gündeme getirilmesine, Bakanlar Kurulu kararı alınmasına karşı olduklarını ve yargı yoluyla mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

YENİ DÜNYA

SONRAKİ HABER

İthal kömürlü santrale hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...