14 Temmuz 2007 00:00

robot akimo

“Şimdi nereye gideceğiz” diye sordu annesine buğulu bakışlarla, zira sıkıntıdan patlamak üzereydi. Hani eskiden minibüslerin arka camlarına olsun, oturma odalarının baş köşesine olsun, asılan, ağlayan bir çocuk resmi vardı ya...

Paylaş

“Şimdi nereye gideceğiz” diye sordu annesine buğulu bakışlarla, zira sıkıntıdan patlamak üzereydi. Hani eskiden minibüslerin arka camlarına olsun, oturma odalarının baş köşesine olsun, asılan, ağlayan bir çocuk resmi vardı ya... Fiks bir resimdi bu 80’li yıllarda. Çocuğun suratı, şimdi aynı o resimdeki çocuğa benziyordu. Genç kadın “Terziden pantolonunu alacağız” diye yanıtladı küçük oğlunu. Etraf siyasi parti bayraklarıyla donatılmıştı. Meydandan geçerlerken çocuk “Anne robota baaaak!” diye haykırdı ve annesini kalabalığa doğru sürüklemeye başladı. Kadın şöyle bir süzdü kalabalığı, meselenin ne olduğunu anladı hemen. Bu, AKP’nin seçim propagandası yapsın diye, bir Japon firmasından kiraladığı robot idi. “Kendileri çıkamıyorlar tabii milletin karşısına...” diye geçirdi içinden kadın. Meydanın ortasında “Zıvviyzjzdk! Stovjstick!” tarzından acayip sesler çıkartarak dolaşan robot, bir yandan da “İstikrar için Ak Partiye oy verin! En süper parti Ak Parti’dir! Ak Partiye oy vermeyen böyle olsun!” gibilerinden propaganda ediyordu. Millet de etrafına toplanmış robota sorular soruyordu: “İstikrar sürecek mi? Ehe ehe... (AKP döneminde İmamhatip mezunu oğlunu Mal Müdürlüğüne yerleştirmişsin, gülersin tabi...) Maf ettiniz be milleti! (Asgari ücret tespit komisyonu kadar taş düşsün başınıza!) AKP önümüzdeki dönemde emeklilerden elektirik-su faturası alacak mı? (İnanma bunlar teyzecim, yapçaz derler yapmaz bunlar!) CHP’yle koolisyon var mı ufukta? (Tükürdüğünü yalar, yapar bunlar!) Cumhurbaşkanlığı meselesi ne olacak? (O iş karışık işte...) Senin şarz kaç gün gidiyor kardeş?”
Milletin robota ilgisi yoğundu. Kadın ve oğlu iyice yaklaşmışlardı şimdi robota. Küçük oğlan, kalabalığın arasından elini uzatmış robota dokunmaya çabalıyordu. Kadın durdu. Robotun cevaplarını anlamaya çalışıyordu. Hayır, bir robot sorulara böyle cevaplar veremezdi. Kadın birden perde arkasında başka bir AKP’li insanın yer aldığını farketti. Bu arada robot “İstikrar için Ak Parti’ye oy verin, durmak yok yola devam!” şeklinde slogan atarak oy istiyordu. Kadın aniden “Perde arkasında kim var?” diye sordu. Robot, daha doğrusu perde arkasındaki kişilik, kadının sorusunu duymamazlıktan geldi. “Kim var kim perde arkasında? Seni kim seslendiriyor?” diye yineledi kadın sorusunu. Bu anda robotun “Ehi ehi hi” şeklinde utangaçça gülümsediği işidildi. Evet, robot utanmıştı, daha doğrusu perde arkasındaki kişi utanmıştı bu soru karşısında. “Utandın mı Akimo?” diye sordu kadın! Şimdi herkes susmuş kadını dinliyordu. Robot acayip sesler çıkarmaya başladı. (Daha doğrusu perde arkasındaki kişilik...) “İyi iyi” dedi kadın, “Utanmayı unutmamışsınız daha...”
M. Öner
ÖNCEKİ HABER

nasıl zayıflanır 1

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...