14 Temmuz 2007 00:00

Evvel Temmuz Festivali sürüyor

Hatay’ın Samandağ ilçesinde bu yıl sekizincisi düzenlenen Evvel Temmuz Festivali panellerle, konserlerle başladı.
Eczacı Zülfikar Çiftçi’nin “Çok Kültürlülük ve Alevilik” konulu ...

Paylaş

Hatay’ın Samandağ ilçesinde bu yıl sekizincisi düzenlenen Evvel Temmuz Festivali panellerle, konserlerle başladı.
Eczacı Zülfikar Çiftçi’nin “Çok Kültürlülük ve Alevilik” konulu söyleşisiyle başlayan etkinlikler Şair Sennur Sezer ve Yazar Adnan Özyalçıner’in katıldığı “Yaşananların Edebiyata Yansımaları” adlı söyleşiyle devam etti. Şair Sennur Sezer sunumunda, Soğuk Savaş döneminde Amerika Birleşik Devletleri’nde Sovyet ajanlığı suçlamasıyla idam edilen Rosenberglerin öldürülmesinin edebiyatımıza yansımalarını örneklerle anlattı. Sezer, Melih Cevdet Anday ile Oktay Rıfat’ın Rosenberglerin öldürülmesini anlatan şiirlerini okuyarak örnek gösterdi. Yine Hasan Hüseyin’in Kavel’ini de anımsatan Şair Sezer, “Günümüzde güncelin şiir konusu olması çok sık görülen bir şey değil. İlk kitabı şu an yayınlanan bir genç şair, Gaziantep’te yaşanan bir işçi direnişini destan formunda yazdı: Desenler Kavgaya Durdu. Kemal Vural Tarlan, kitabında önce insanın üretim dünyasını yaratışıyla başlar, sonra halıcılığı anlatır. Sonra da Ünaldı’da halı dokuyanların öykülerinden örnekler verir şiirlerle” sözleriyle devam etti. Katılımcıların da söz alarak hem kendi şiirlerini hem de günümüz edebiyatına dair görüşlerini aktardıkları toplantıyı, Sezer “Şiiriniz bir şeylere tanık olacaksa kalıcıdır” sözleriyle noktaladı.
Yazar Adnan Özyalçıner ise “yaşadığımız günlerin öykücülüğümüze yansımaları” adlı sunumunda öykü yazan edebiyatçılarımızı dönemin şartları içerisinde değerlendirdi. Özellikle Kurtuluş Savaşı dönemini, Adnan Menderes dönemini, 60 darbesi koşullarını, 80 darbesi dönemini ve günümüz öykücülüğünün özelliklerini anlattı. Özyalçıner sunumunun sonunda ise öykü yazacak genç kuşaklara bir çağrı yaparak şöyle dedi: “Gençler, nasıl yazacaklarını düşündükleri kadar, kim için ve ne için yazacakları konusunda da kafa yormalılar. Dünyada açlık, savaş, yoksulluk, işkence, baskı sürerken yaşanan gündemin öykülere yansımaması düşünülemez. Yaşananları, yaşadıklarını, tanıklıklarını yansıtırken, bir yazar, içeriği biçime, biçimi de içeriğe kurban etmemek zorundadır. O zaman yaşanan gerçeği, öykü gerçeği içinde en etkili bir biçimde okura yansıtacaktır. Yeter ki yaşadıklarını, halkın yaşadıklarını içselleştirip yüreğiyle aklının süzgecinden geçirerek yansıtabilsin.”
Panel hem katılımın yoğunluğu hem de katılımcıların söz alarak panele katkı yapmaları bakımından dikkat çekiciydi.
Akşam etkinlikleri kapsamında ise rock grubu “Kare As”ın konserinden sonra Şair Sennur Sezer kumsalda toplanan yaklaşık 5 bin kişiye şiirlerinden örnekler okudu. Günümüz politikalarına göndermelerde bulunan Sezer sahneye Adnan Özyalçıner’i davet etti. Özyalçıner söze “Hataylı Şair Ali Yüce’nin selamını getirdim size” diye başladı ve “Kırk Ayaklı Karınca” şiirini okudu. Gece Grup Nidal’in konseriyle sona erdi. (Samandağ/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Uluslararası PEN’den Türkiye’ye: 301’i kaldır

SONRAKİ HABER

Bugün medyayı boykot günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...