14 Temmuz 2007 00:00

patronun zammıyla dondurma alınmaz

Bursa’nın Kestel ilçesinde kurulu bulunan Mevsim Gıda işçileri yevmiyelerine 50 YKr zam yapılmasına tepki göstererek iş bıraktı.
Günlük 15 YTL’ye 10 saat çalışan işçiler, ücretlerine yapılan komik ...

Paylaş

Bursa’nın Kestel ilçesinde kurulu bulunan Mevsim Gıda işçileri yevmiyelerine 50 YKr zam yapılmasına tepki göstererek iş bıraktı.
Günlük 15 YTL’ye 10 saat çalışan işçiler, ücretlerine yapılan komik zammın ardından, yevmiyelerine 2 YTL zam yapılması ve sigortalarının ödenmesi için iş bıraktılar. Soğuk hava deposundan mal taşınan işyerinde yaz aylarında 200’e yakın işçi çalışıyor. İşçilerin büyük kısmının sigorta primi ödenmezken, patronlar fabrikada çocuk işçi de çalıştırıyorlar. Kadın işçilerin sigorta primlerinin ödenmediği fabrikada, sadece kadrolu bazı işçilerin bu hakkı bulunuyor.
Patronun kadın işçilerin yevmiyelerine 50 YKr, erkek işçilerinkine ise 1 YTL zam yapması üzerine işçiler önceki gün akşam vardiyası işçileriyle birleşerek fabrika önünde eyleme başladılar.
Müdür tehdit etti
Fabrika bahçesinde bekleyen işçilerin yanına gelen fabrika müdürü işçileri jandarma çağırmakla ve işten atmakla tehdit etti. İşçilere yarım saat süre veren müdür, işçilerin kararlı duruşu karşısında süreyi uzatmak zorunda kaldı. Yapılan zammın komik olduğunu ve sigortasız çalışmak istemediklerini söyleyen işçiler, taleplerinin kabul edilmesini istedi. Çalışma koşulları nedeniyle hastalandıklarını ama hastaneye gidemediklerini dile getiren işçiler, sadece hak ettiklerini istediklerini söylediler. İşçilerin eylemden vazgeçmemesi üzerine saat 15.00’te işçi ücretlerine 2 YTL zam yapıldığı açıklandı. İşçiler bunun üzerine iş başı yaptılar.
Dondurma alınmıyor
Gazetemize sıkıntılarını anlatan işçilerden Hatice Kul 14 yaşında olduğunu ve patronun yaptığı zam ile dondurma bile alınmadığını dile getirdi. Ekonomik durumları kötü olduğu için okulu bitince burada çalışmaya başladığını belirten Kul, “Bizi burada çok çalıştırıyorlar, içeride üşüyoruz, biz bir şey istemedik sadece hakkımızı istedik” diye konuştu.
8 yıldır fabrikada çalışan Nuran Bakır, sigorta priminin ödenmediğini anlattı. “10 saat çalışıyoruz, burada 14 yıl çalışıp sigortası yapılmayanlar var” diyen Bakır; çocuk işçilerin de kendileriyle aynı işi yaptığını belirtti. Patronun sürekli kendilerini kandırdığını belirten Bakır, artık buna izin vermeyeceklerini ve birlikte hareket edeceklerini dile getirdi.
Bin Umut Adayı ziyaret etti
Bursa Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adayı Hüseyin Armağan da işçileri ziyaret ederek destek verdi. İşçilere konuşma yapan Armağan “Türkiye’de işçilerin hakları gasp ediliyor, sizlerin hakları için Meclis’e gidiyoruz. Bakın Başbakan ‘haydi kızlar okula’ dedi. Burada 13 yaşında çocuklar çalıştırılıyor, bugünkü birliğinizi koruyarak Bin Umut Adaylarını sahiplenirseniz birlikte daha güçlü olacağız” diye konuştu. (Bursa/EVRENSEL)
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

Genel-İş şube başkanlarından Bin Umut Adaylarına destek

SONRAKİ HABER

Bordroları yaktılar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...