14 Temmuz 2007 00:00

ABD Meclisi’nden yanıt gecikmedi

ABD Başkanı George W. Bush’un önceki gün açıkladığı “Irak İlerleme Raporu”nda, “Irak’tan erken çekilmenin felakete neden olacağı” iddiası ABD Temsilciler Meclisi’ni ikna edemedi.

Paylaş

ABD Başkanı George W. Bush’un önceki gün açıkladığı “Irak İlerleme Raporu”nda, “Irak’tan erken çekilmenin felakete neden olacağı” iddiası ABD Temsilciler Meclisi’ni ikna edemedi. Meclis, 1 Nisan 2008 tarihine kadar Irak’taki askerlerin çekilmesini öngören bir kararı kabul etti. Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde 201’e karşı 223 oyla kabul edilen tasarı, “Irak’ta çatışma halindeki işgal askerlerinin çekilmesine 120 gün içinde başlanmasını” da öngörüyor.
Demokratlar, Bush tarafından açıklanan ve “çelişkili sonuçlar” içeren “Irak İlerleme Raporu”nun, erken çekilmenin başlaması ve birliklerin görev tanımının değiştirilmesi konularını “onayladığını” da belirtti.
Bush, ara raporda, Irak’taki gelişmelerin yetersiz olduğunun kabul edilmesine rağmen “Irak’ta ABD’nin kazanabileceğini” söylemiş ve “erken çekilmenin felakete neden olabileceği” uyarısında bulunmuştu. Açıklamasında, Irak’taki Amerikan askerlerinin zamanından önce çekilmesinin talep edildiği tüm yasa tasarılarını “veto” edeceğini belirten Bush tarafından Kongre’ye sunulmak üzere hazırlanan ara raporda, birbiriyle çelişen ifadeler kullanılmıştı.
Çekilme takvimine destek arttı
Irak’tan asker çekilmesi için bu sene ikinci kez takvim veren Temsilciler Meclisi’nde geçen mart ayında yapılan oylamada, 212’ye karşı 218 “evet” oyu kullanılmıştı. Bush’un, Kongre’nin her iki kanadında da kabul edilen bir önceki tasarı gibi bu tasarıyı da “veto” etmesi beklenirken, ABD Kongresi’nin bir alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde çekilme takvimi isteyenlerin sayısının artması dikkat çekiyor. Bu durumda, Bush’a kendi partisi içinde bayrak açan Cumhuriyetçilerin etkili olduğu belirtiliyor.
Tasarının bundan sonra da Kongre’nin diğer kanadı Senato’nun gündemine gelmesi bekleniyor. Yasa tasarısı burada da kabul edilirse, onay için Bush’a gidecek. Bush ise Irak’tan asker çekilmesini takvime bağlamayı kesin dille reddediyor.
Kongre’nin Bush’un vetosunu aşması ihtimali ise teorik olarak mevcut. Ancak bunun için üçte ikilik çoğunluk gerekiyor ve ancak, tasarıyı destekleyenler şimdilik böyle desteğe sahip değil. Uzmanlar ise ABD halkı arasındaki Irak işgaline muhalefetin tavan yaptığı ve Cumhuriyetçi Parti içindeki çatlağın her geçen gün derinleştiği bir dönemde Kongre’deki asker çekme konusuna yönelik desteğin artmasının “ihtimal dahilinde” olduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ABD Iraklıları fişliyor

Amerikan işgal ordusu, Iraklı erkeklerin parmak izlerini alarak ve iris taraması yaparak, direnişçileri yakalamak bahanesiyle “dev bir veri bankası” oluşturuyor.
USA Today gazetesinin haberine göre, Iraklıların kontrol noktalarında, iş yerlerinde ve kısa süre saldırı düzenlenen yerlerde taşınabilir tarayıcılar (scanner) veya özel donanımlı dizüstü bilgisayarlarla kişisel bilgilerini alan Amerikan askerleri, Bağdat içinde ve çevresindeki semtlerde kapı kapı dolaşarak veri topluyorlar.
İlk olarak 2004’te direnişçilerin merkezi durumundaki Anbar vilayetinde başlatılan programa, kısa süre önce Bağdat bölgesi de dahil edilirken, marttan bu yana 10 bine yakın kişiye, “biyometrik veri” olarak da bilinen parmak izi ve iris taraması yapıldıktan sonra kontrol noktalarında birer kimlik kartı verildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bush’un zamanla savaşı

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe’den karşı transfer atağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...