14 Temmuz 2007 00:00

AKP’de Çankaya düğümü

Başbakan Erdoğan’ın “uzlaşma arayacağı”na yönelik sözleri, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarını yeniden başlattı. Kulislerde Erdoğan’ın uzlaşmayı önce parti içinde yakalaması gerektiğine

Paylaş

Başbakan Erdoğan’ın “uzlaşma arayacağı”na yönelik sözleri, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarını yeniden başlattı.
Kulislerde Erdoğan’ın uzlaşmayı önce parti içinde yakalaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Kulislerde, adaylığı konusunda açık kapı bırakan Meclis Başkanı Arınç, adaylıktan kolay vazgeçmeyeceği görüntüsü veren Gül ve yine aday olup olmadığı konusunda net bir tavır sergilemeyen Şener faktörüne dikkat çekiliyor.
Seçim sonrasında AKP içerisinde Köşk krizi yaşanabileceğine yönelik beklentilere AKP’li bazı milletvekillerinden de destek geldi. 22 Temmuz seçimlerinde liste dışı kalan Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, Başbakan Erdoğan’ın uzlaşma sözüne rağmen yeni dönemde özellikle Arınç ve Gül’ün tavırlarının ne olacağının büyük önem taşıdığını söyledi. Çalışkan, “Uzlaşmanın önce parti içinde sağlanması gerekecek. Bu da kolay görünmüyor, kriz doğabilir” dedi.
AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ise yeni dönemde gerek Arınç, gerekse Gül’ün cumhurbaşkanı olamayacağını savunarak ikisinin de seçilmemesi konusunda Başbakan’ın planı olduğunu öne sürdü.
Erdoğan’ın 22 Temmuz sonrası bu planını uygulamaya koyacağını kaydeden Yarbay, “Gül ve Arınç cezalarını çekecekler. AKP lider partisi olurken yardımcı oldular. Şimdi yarattıkları lider, seçim sonrası ikisini de yiyecek” dedi. (Ankara/ANKA)

E-darbe AKP’ye yaradı

Financial Times gazetesi, TSK’nın 27 Nisan bildirisinin etkileri ile ordunun seçimlerden sonra takınabileceği tavrı, Vincent Boland imzalı, “Türk askerleri bilinmeyene doğru ilerliyor” başlıklı analizinde değerlendirdi. 27 Nisan bildirisinin “e-darbe” olarak tanındığını belirten gazete, bildirinin, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı bir girişim olarak yorumlandığını kaydetti. Gazete, “e-darbe’nin arzu edilmeyensonuçlarından birinin, AKP’ye desteği önemli ölçüde artırması”, diğerinin ise “ültimatoma destek verdi gibi görünen” CHP’nin “inandırıcılığına zarar vermesi” olduğunu yazdı.
ÖNCEKİ HABER

Barışı güçlendirmeliyiz

SONRAKİ HABER

CHP’nin Tunceli hüsranı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...