14 Temmuz 2007 00:00

Engellinin siyasetten talepleri var

Engelliler Konfederasyonu üyeleri, “Engellilerin siyasetten talepleri var” başlıklı bir toplantı düzenleyerek, istihdam, eşitlik gibi taleplerini sıraladılar.

Paylaş

Engelliler Konfederasyonu üyeleri, “Engellilerin siyasetten talepleri var” başlıklı bir toplantı düzenleyerek, istihdam, eşitlik gibi taleplerini sıraladılar.
İnşaat Mühendisleri Odası konferans salonunda dün düzenlenen toplantıya, sadece Emek Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İşçi Partisi ve Saadet Partisi ilgi gösterdi. Engelliler, katılmayan partileri alkışlarla protesto ettiler.
Fiziksel Engelliler Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy, fiziksel engellilerin en büyük sorunlarından birinin istihdam olduğuna dikkat çekerek, siyasi partilerden, “sadece yasa yapmalarını değil, bu yasaları hayata geçirmelerini” talep etti. Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç, devletin, zihinsel engelli vatandaşlarına sahip çıkmamasına tepki gösterdi.
Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Hasan Tatar, görme engellilerde okur yazarlık oranının yüzde 3 olduğuna işaret ederek, “İnsanlarla eşit olmak istiyoruz” dedi.
‘Temsil olanağı bulamadık’
Engelliler Konfederasyonu Başkanı Şükrü Boyraz da kendi örgütlerinin dışında temsil edilebilme olanağını yakalayamadıklarını ifade etti. Siyasetten çok fazla bir şey beklemediklerini aktaran Boyraz, engellilere yönelik gizli veya açık ayrımcılıkla etkin biçimde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni kurulacak Meclis’ten Birleşmiş Milletler Engellilerin İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylamasını isteyen Boyraz, engelli tanımının da değiştirilmesini talep ederek, yüzde 40 sınırının kaldırılması gerektiğini söyledi. Boyraz, “Sağlık, eğitim, adli ve yerel yönetim binalarına girişlerin, rahatça işlem yapabilmelerinin yolları hızla açılmalıdır” dedi. Boyraz, çalışamayan engellilere yetecek düzeyde aylık bağlanmasını istedi.
Eğitim Sen’den açıklama
Öte yandan, Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek yaptığı yazılı açıklamada, siyasi partilerin engelli sorunlarına yaklaşımının yüzeysel olduğunu ve seçim bildirgelerinde engelliler ve özel eğitimin es geçildiğini belirtti. Şimşek, “Siyasi partiler engellilerin sorunlarını görme engelli” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Gündem çalışanları kapatmaya tepki gösterecek

SONRAKİ HABER

Kentsel dönüşümün son hedefi Rüzgarlıbahçe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...