15 Temmuz 2007 00:00

AKP’nin kültürü 5

AKM’nin yıkılmasına karşı mücadele veren sanatçı örgütleri adına konuşan Orhan Kurtuldu, ‘Kültür ve sanat alanları yok ediliyor, talan ediliyor, ticarete kurban ediliyor’ diyor

Paylaş

Tiyatro Oyuncuları Birliği İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu, siyasi iktidarın sanatla bir savaşa girdiğini belirttikten sonra ekliyor: “Ancak bu iktidar, sanatla giriştiği bu savaştan yenilgiyle çıkacaktır.” Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılmasına karşı verdikleri mücadeleyle de gündeme gelen Karanlığa Karşı Sanat Cephesi Platformu’nun sözcülerinden olan Kurtuldu, “AKM’nin yıkılmasıyla ilgili ileri sürülen gerekçelerin hepsini çürütüyoruz” diyor.

Son yıllar, özellikle tiyatro ve tiyatrocular için zor geçti. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in görevden alınması ve onun arkasından yaşanan istifalar, özel tiyatroların ödeneklerinin kesilmesi, Devlet Tiyatrosu oyuncularının dizilerde rol almalarının engellenmesi, son olarak da AKM, Muhsin Ertuğrul Sahnesi gibi binaların yıkılması tartışmaları... Belki hatırlayamadığımız başka gelişmeler de yaşandı. Bütün bu sorunlar hakkındaki yorumunuz nedir?
Bütün bu yaşanan sorunlar nasıl bir zihniyetin iktidar olduğununun somut delilleridir. Ülkeyi dört yıldır yöneten mevcut siyasi iktidarın sanatla, sanat kurumlarıyla ve sanat insanlarıyla bir savaşı var. Ancak bu iktidar, sanatla giriştiği bu savaştan yenilgiyle çıkacaktır. Cumhuriyetin tüm kurumlarıyla çatışma halindeki bu siyasi iktidarın artık maskesi düşmüştür. Saklanamaz.
Türkiye Cumhuriyetinin uygarlaşma simgesi olan AKM; aynı zamanda Cumhuriyet felsefesinin de özünü oluşturur. Yıkılamaz. Kültür varlıklarının yok olmasını isteyen iktidarların, kendileri yok olacaklardır.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un sanatçılarla sık sık çeşitli tartışmalar yaşadığını izliyoruz. Bakan Koç’un ve AKP Hükümeti’nin kültüre bakışını, sanat alanındaki politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çağdaşlıktan bihaber olanların kültür, sanat politikaları da yoktur. Bu zihniyetten de olumlu bir şey beklemek saflık olur. Kültür ve sanat alanlarının yok edilmesi, talan edilmesi, ticarete kurban edilmesi projelerinde Bakan Koç; sadece bir araçtır.

AKM’nin yıkılmasına karşı verdiğiniz mücadele ne aşamada? Son olarak Bakan’ın iddia ettiği gibi binanın deprem statiğinde bir sorun olmadığını raporla ortaya koymuştunuz...
AKM’nin sağlam olduğuna dair Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün hazırladığı statik raporu ele geçirdik. Rapor; yeni yönetmeliğe göre binanın ihtiyaç duyulur ise güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor, yıkılmasını değil.
Oysa Bakan bunun tam tersini söyleyerek kamuoyunu yanıltmaktadır. Bu rapor incelendiğinde AKM’nin sağlam olduğunu göreceksiniz.
Ayrıca, AKM ile ilgili çok iyi bir kamuoyu oluşturduk. Yaptığımız eylemler çok etkili oldu. AKM’nin yıkılmasıyla ilgili ileri sürülen gerekçelerin hepsini çürütüyoruz.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üzerinde oluşturulan siyasi baskıları da böylece hafifletmeye çalışıyoruz. Tüm sanatçılar, mimarlar ve sanatsever halkımız AKM’nin yıkılmasına karşıdırlar. Kültür varlıklarımızın yıkımını isteyenler aslında; kendi yıkımlarını hazırlıyorlar
Bildiğiniz gibi ”2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul yasa taslağına” AKM’nin yıkılması talebi bir madde ile eklenmişti. Bu taslağının yasallaşması halinde Cumhurbaşkanlığından geri dönmesi olasıdır. Bu nedenle biz; TOMEB, Karanlığa Karşı Sanat Cephesi ve Mimarlar Odası ile birlikte hazırladığımız AKM ile ilgili detaylı bir raporu Cumhurbaşkanı’na ve Meclis’te grubu bulunan partilere gönderdik. Sahnelerde imza kampanyaları başlattık. Seyircinin yüzde doksan dokuzu “AKM yıkılmasın” diyor.
Lemi Bilgin, Devlet Tiyatroları’nı zarara uğratmak gibi suçlamalar yöneltilerek görevden alınmıştı. Bir süre önce mahkeme kararıyla geri döndü. Bu süreçte yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Lemi Bilgin’in mahkeme kararıyla görevine iade edilmesi; siyasi iktidarın aslında yenilgisinin ve yanlışlığının somut örneğidir. Sayın Bilgin’in onurlu mücadelesi, Devlet Tiyatroları’nın da onurunu kurtarmıştır. Siyasetçilerin Devlet Tiyatroları’na müdahalesine asla izin vermeyeceğiz. (İstanbul/EVRENSEL)
(BİTTİ)
Erkan Araz
ÖNCEKİ HABER

‘Felsefem, atak futbol’

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...