15 Temmuz 2007 00:00

Filistin’de ikinci olağanüstü hükümet

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas örgütünün Gazze Şeridi’ni kontrolü altına almasının ardından ikinci olağanüstü hükümeti atadı.

Paylaş

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas örgütünün Gazze Şeridi’ni kontrolü altına almasının ardından ikinci olağanüstü hükümeti atadı.
Abbas, El Fetih ve Hamas arasında Gazze Şeridi’nde çıkan çatışmalardan sonra, Hamaslı İsmail Haniye başkanlığındaki ulusal birlik hükümetini görevden alarak bir aylık geçici olağanüstü hükümet atamıştı. Bu hükümetin görev süresinin dolması üzerine Abbas, yayımladığı bir kararla ikinci kez olağanüstü durum hükümetine görev verdi. Abbas’ın yayımladığı kararnamesiyle Selam Feyyad başkanlığındaki hükümette, 4 yeni bakan daha yer aldı ve böylece, Filistin olağanüstü durum hükümetinin Bakanlar Kurulu 16 kişiden oluştu.
Batı Şeria’daki olağanüstü durum hükümeti, 14 Haziranda ilan edilmişti.
Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki hakimiyeti ele geçirmesinden sonra Filistin topraklarında olağanüstü durum ilan eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkeyi başkanlık kararlarıyla idare ediyor.
BM uyarısı: Kapılar açılsın
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze Şeridi’ndeki ekonomik durumun giderek kötüleşmesinden son derece kaygılı olduğunu belirterek, Gazze Şeridi’ne insani yardım ile ticari mal geçişini sağlayan tüm kapıların açık tutulmasını istedi.
BM sözcü yardımcısı Marie Okabe tarafından yapılan açıklamada, Genel Sekreterin, Gazze’de sadece geçen ay içinde 3 binin üzerinde işyerinin kapandığını ve 65 bin kişinin işsiz kaldığını açıklayan Dünya Bankası verilerinden dolayı endişeli olduğu kaydedildi. Ban, Gazze Şeridi’ne insani yardım ve personel ile ticari mal girişi sağlayan tüm geçişlerin açılması gerektiğini vurgulayarak, özellikle Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki mal giriş-çıkışının yapıldığı ana kapı niteliğinde olan Karni geçiş kapısının derhal açılması çağrısında bulundu. Ban ayrıca Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah geçiş kapısının açılmasının 4 binin üzerinde Filistinli’nin Gazze’ye dönmesini sağlaması açısından önemli olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD Senatosu’nda yeni Irak tasarısı

SONRAKİ HABER

Irkçı ve yoksul düşmanı Göç Yasası’na inat, mücadeleye devam edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...