15 Temmuz 2007 00:00

Kapatma seçimi etkilemeye yönelik

Gündem gazetesine 15 gün yayın durdurma kararı verilmesi gazete çalışanları tarafından yapılan basın açıklaması ile protesto edildi.

Paylaş

Gündem gazetesine 15 gün yayın durdurma kararı verilmesi gazete çalışanları tarafından yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne dair yaşanan hak ihlallerine ve gazetenin yayınının durdurulmasının Bin Umut Adaylarının Meclis’e girmesinin engellenmesinin bir ayağı olduğuna dikkat çeken Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yüksel Genç, bugünden itibaren Güncel gazetesinin Gündem’in kapatılmasından doğan boşluğu doldurmak için yayın hayatına başlayacağını duyurdu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan açıklamaya, Bin Umut İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Doğan Erbaş da katıldı.
Yüksel Genç, 7 Ocak’ta yayın hayatına başlayan Gündem gazetesinin Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) 6/son maddesine dayandırılarak, bugüne kadar 3 defa yayınının durdurulduğunu anımsattı. Böylesi antidemokratik uygulamaların seçim sürecine denk gelmiş olmasının talihsizlik olduğunu ifade eden Genç, “Yayınımızın 6 ayda 3 defa durdurulmuş olması demokrasi sınavının ne denli zorlu geçtiğinin pratik bir göstergesidir” diye konuştu.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Batmanlıların seçim beklentilerini konu alan habere dayanarak aldığı yayın durdurma kararını ‘skandal’ olarak değerlendiren Genç, “Kararda ilgili haberle ‘PKK/KONGRAGEL’in şiddeti çağrıştırılacak mahiyette propagandasının yapıldığı iddia edilmektedir. Bir hukuk kararının çağrışımlar üzerinden verilmesi tarafımızdan kabul edilemezdir” dedi.
Gündem’e ve Bin Umut’a destek
Gündem üzerindeki baskıları kınayan ve mahkeme kararını demokratik haklara yönelik bir darbe olarak niteleyen Bin Umut İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Doğan Erbaş da, yayın durdurma kararıyla basın özgülüğü ve halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti. Erbaş, “Gündem’in kapatılması Bin Umut’a yönelik bir engeldir” dedi.
Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin de kararın gazeteye ve Bin Umut Adaylarına karşı korku ile alınmış bir karar olduğunu dile getirdi. DİSK’in CHP’yi destekleyen açıklamalarına da değinen Çetin, kararın sendikalarla birlikte alınmadığını, Sine-Sen olarak seçimlerde Bin Umut Adaylarını destekleyeceklerini belirti. Atılım Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Yaman kararı siyasi bir plan olarak değerlendirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Gençlerin geleceği kimlere kaldı

SONRAKİ HABER

Allianoi heyetinden suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...