15 Temmuz 2007 00:00

F tipi cezaevleri hasta ediyor

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Cezaevi Komisyonu’nun hazırladığı raporda, cezaevlerindeki hasta tutukluların tedavilerinin engellendiğine, cezaevine girerken sağlıklı olan kişilerin, birtakım rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekildi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Cezaevi Komisyonu’nun hazırladığı raporda, cezaevlerindeki hasta tutukluların tedavilerinin engellendiğine, cezaevine girerken sağlıklı olan kişilerin, birtakım rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekildi.
İHD’de dün düzenlenen basın toplantısında cezaevi komisyonu adına konuşan Elif Zavar, görüşme saatlerini 10 saate çıkaran genelgenin de uygulanmadığına işaret etti. Zavar, genelgenin üzerinden geçen 6 aylık sürede cezaevlerinden gelen 125 mektup üzerine bir rapor hazırladıklarını bildirdi. İç Anadolu Bölgesi’ndeki cezaevlerine mektup gönderdiklerini, birçok cezaevinden cevap geldiğini ancak Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden cevap gelmediğine dikkat çeken Zavar, hükümlülerden, İHD mektuplarının kendilerine ulaşmadığını öğrendiklerini söyledi. Zavar, Adalet Bakanlığı’na genelgeyi uygulama çağrısı yaptı.
Sıkıntılar sürüyor
Ocak-Temmuz 2007 tarihindeki hak ihlallerine yer verdikleri raporda, işkence ve kötü muamele, sağlık sorunları, haberleşme konusunda bulgulara ulaştıklarını söyleyen Zavar, hasta hükümlü ve tutukluların sevk sürecinde saldırıya uğradıklarını, ihtiyaçlarının karşılanmasının engellendiğini, arkadaşlarıyla selamlaşmaları yüzünden dayak yediklerini anlattı. Zavar, mahkumların, sevkler sırasında çırılçıplak soyularak arandıklarını dile getirerek, “Çeşitli sebeplerle yerlerde sürükleme, ıslatılma, tartaklanmaya maruz kalma gibi muamelelerin dışında ziyarete gelen tutuklu ve hükümlü yakınlarının da soyunmaya zorlanıyor” dedi.
Zavar, Wernicke Korsakoff, kanser, şizofreni, hepatit B gibi özel bakım koşulları gerektiren hastalıkların, tecrit koşullarında daha da ağırlaştığına dikkat çekerek, bunun yanında muayene sürecinde kameralı ring, ayakaltı araması, kelepçeli muayene gibi uygulamaları protesto eden tutuklu ve hükümlülerin muayene ve tedavi haklarının ellerinden alındığını söyledi. Cezaevlerine sağlık sorunu olmadan giren kişilerin, F tipi cezaevlerinde çeşitli hastalıklara yakalandıklarını belirten Zavar, “Birçok kişinin cezaevinde, nefes darlığı, uzun-kısa mesafe görme bozukluğu, mide rahatsızlığı, bronşit, kronik sinüzit, sürekli kulak çınlaması, adaptasyon yetersizliği gibi rahatsızlıklar oluşmuş durumda” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dink’in avukatlarından itiraz

SONRAKİ HABER

Gençlerin geleceği kimlere kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...