16 Temmuz 2007 00:00

Meclis ifade özgürlüğünden sınıfta kaldı

Gelecek meclisten düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda çok umutlu değilim. Çünkü seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, yeni mecliste yine aynı iki partinin, AKP ve CHP’nin ağırlıklı partiler olarak bulunacağını, yeni hükümette yine bu partilerin etkili olacağını görüyoruz.

Paylaş

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, iktidarı döneminde AKP düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda ikiyüzlü davrandığını, ana muhalefet partisi CHP’nin de medya ve çalışanlara yönelik baskılara sessiz kalarak “cinayete ortak olduğunu” söyledi.
ÇGD Başkanı, AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir Başbakan olarak, gazeteciler, yazarlar, çizerler hakkında Cumhuriyet tarihi boyunca en fazla dava açan, eleştiriye en tahammülsüz başbakan olmayı başardığını ekledi.
Abakay, kamuoyu yoklamalarında AKP ve CHP’nin 22 Temmuz’da yeniden meclise gireceklerinin gözüktüğünü, dolayısıyla ifade özgürlüğü konusunda gelecek meclisten de umutlu olmadığını açıkladı. Abakay, soruları yanıtladı.

AKP hükümetinin iktidarı boyunca bu alandaki uygulamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

AKP, ifade özgürlüğü konusunda kötü bir sınav verdi. İktidar, “Türklüğü alenen aşağılama”yı düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) anti-demokratik içerikli 301. ve “yargıyı etkilemeye teşebbüs” başlıklı 288. maddeleri konusunda ikiyüzlü davranarak, bu gerici maddelere dokunmadı ve sadece demagoji yaptı. AKP Terörle Mücadele Yasası’nı (TMY) daha da ağırlaştırarak gazete ve radyoların kapatılması, gazetecilerin gözaltına alınması ve büroların basılmasına yol açtı.
Örneğin “Gündem”, “Roje Welat”, “Atılım” gazeteleriyle “Anadolunun Sesi” ve “Özgür Radyo”nun kapatılması, yazar-muhabirlerinin yargılanması bu dönemin uygulamalarıdır... TRT’de çok geniş çaplı nitelikli eleman kıyımına gidildiği gibi, sürülenlerin yerlerine imam kökenli partizan kişiler getirildi, dini yayınlardan geçilmez oldu. Başbakan Erdoğan, gazeteciler, yazarlar, çizerler hakkında, Cumhuriyet tarihi boyunca en fazla dava açan, eleştiriye en tahammülsüz başbakan olma rekorunun sahibi oldu.
CHP ise, medya ve çalışanları üzerindeki bu baskıcı yasalar ve uygulamalar karşısında hiç kılını kıpırdatmadı, deyim yerindeyse cinayete ortak oldu. İfade özgürlüğünü engelleyen söz konusu yasalar hiçbir zaman CHP’nin gündeminde yer bulmadı. CHP kötü, çağdışı, duyarsız bir muhalefet örneği verdi.

İfade özgürlüğü açısından aklınızda kalan olumlu bir çaba var mı?

İfade özgürlüğü için mücadele konusunda iz bırakan bir çalışma yapan milletvekili hatırlamıyorum. Tam tersine CHP Milletvekili Orhan Eraslan’ın “301 daha da ağırlaştırılmalıdır” diyen açıklamasını hatırlıyorum.

Peki, yine de umutlu olabilir miyiz?

Gelecek meclisten düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda çok umutlu değilim. Çünkü seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, yeni mecliste yine aynı iki partinin, AKP ve CHP’nin ağırlıklı partiler olarak bulunacağını, yeni hükümette yine bu partilerin etkili olacağını görüyoruz.
Bu iki partinin bugüne dek yaptıklarına bakarsak, gelecekte de farklı bir yaklaşım bekleyemeyiz. Mecliste güçlü olan, hükümet olan partilerin desteği olmadan, bağımsız birkaç milletvekilinin olası olumlu yasa tekliflerini Meclisten geçirmesi de mümkün değil. (Ankara/BİA)
Erol Önderoğlu
ÖNCEKİ HABER

Hesaplaşma kanal d 22.45

SONRAKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...