16 Temmuz 2007 00:00

İsrail direnişi bitirmeye çalışıyor

İsrail, Batı Şeria’daki Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı “desteklemek” amacıyla, bazı aranan El Fetihlilere, “bir daha terör olaylarına karışmamak” şartıyla af ilan etti

Paylaş

İsrail, Batı Şeria’daki Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı “desteklemek” amacıyla, bazı aranan El Fetihlilere, “bir daha terör olaylarına karışmamak” şartıyla af ilan etti. Hamas’a karşı El Fetih’i güçlendirme politikası izleyen İsrail, geçen hafta onayladığı El Fetih üyelerinin salıverilmesi kararı çerçevesinde 178 kişilik bir liste de hazırladı.
Abbas’a bu tür ‘jestler’de bulunan İsrail’in Bakanlar Kurulu, Abbas tarafından görevinden alınan Filistin Başbakanı İsmail Haniye’ye yönelik suikast saldırısı kararını da onayladı. Kaynaklar, Haniye’ye düzenlenecek bir suikastın artık an meselesi olduğunu ifade etti.
Gerillalar silah bırakıyor
Öte yandan İsrail’in af ilan etmesinden sonra, aranan El Fetih gerillalarının silahlarını Ramallah’ta Filistin Yönetimi’ne teslim etmeye başladıkları bildirildi.
Af koşullarına uymayı kabul eden El Fetihli gerillalar, “Filistin güvenlik kuvvetlerinin gözetimi altında, İsrail’e karşı faaliyetlerini durduracaklarına ve örgütle ilişkilerini kestiklerine” ilişkin taahhütname imzaladıktan sonra, bir hafta süreyle güvenlik karargahlarında kalacak. Bu sürede gerillaların cep telefonlarını kullanmalarına, örgüt mensuplarıyla bağ kurmalarına izin verilmeyecek. Gerillalar, daha sonra Filistin kontrolü altındaki “A” bölgesi olarak tabir edilen bölgelerde 3 ay geçirecekler, bu sürenin sonunda Batı Şeria’da “sivil hayat”a başlayacaklar. Haaretz gazetesine göre dün en az 170 El Fetih gerillası silah bıraktı.
Hamas: Direniş yok ediliyor
Öte yandan gelişmeler üzerine Hamas ise İsrail’in kararının “direnişi yok etmeye yönelik olduğunu” bildirdi. Hamas, “Bu direnişin ruhunu ortadan kaldırmaktır” dedi.
İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada da 178 kişilik listede yer alıp almadığı tartışmaları yapılan, El Fetih’in Cenin’deki El Aksa Şehitleri Tugayı liderlerinden Zekeriya Zubeydi’nin durumuna da açıklık getirildi ve Zubeydi’nin isminin listede yer aldığı bildirildi. Tanzim liderlerinden Zubeydi, Kudüs’ün Sesi radyosuna yaptığı açıklamada, Tugay militanlarının İsrail’e saldırılarını durduracaklarına dair taahhütname imzaladıklarını ve silahlarını teslim etmeye başladıklarını doğruladı. Zubeydi, “Talimatları da İsrail’den değil, Başkan Abbas yönetimindeki kendi liderlerimizden aldık” diye konuştu.
İsrail’de gerilim
Diğer taraftan af ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi lideri Nayif Havatme’nin de aralarında olduğu 5 kişiye, yıllar sonra Filistin’in Batı Şeria kentine gelerek FKÖ Merkez Komisyonu toplantısına katılmaları için izin verilmesi İsrail’de tartışma yarattı.
Muhalefetteki Likudlu milletvekili Limor Livnat, İsrail vatandaşlarının güvenliğinin tehlikeye atıldığını öne sürdü. Knesset’teki Ulusal Birlik-Ulusal Dinci parti ittifakı milletvekillerinden Aryeh Eldad da kararı şiddetle eleştirdi ve af kararını, “Ağır bir saptırmaca ve düpedüz aptallığın bir karışımı” diye niteledi.
Stratejik tehditlerden sorumlu başbakan yardımcısı ve İsrail Evimiz Partisi Başkanı aşırı sağcı Avigdor Lieberman da, “örgütü çeşitli saldırılarda İsraillilerin ölümüne neden olduğu” gerekçesiyle Havatme’nin, ülkeye girer girmez tutuklanmasını istedi. Havatme, ‘67’den beri Filistin topraklarına gelmemişti.
Haniye’ye suikasta onay
İsrail kabine ise, Abbas tarafından görevinden alınan Filistin Başbakanı İsmail Haniye’ye yönelik suikast saldırısı kararını da onayladı. Es Sanara’nın haberine göre İsrail gizli servisinin Haniye’ye yönelik bir suikast planı hazırladığı ve bu planın geçen haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında onaylandığı bildirildi. Gazete, Haniye’ye düzenlenecek bir suikastın artık an meselesi olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da ordu hedefte

SONRAKİ HABER

Bit Pazarı’nda seçim ve geçim...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa