16 Temmuz 2007 00:00

Pakistan’da ordu hedefte

Pakistan’da Lâl Medresesi direnişinin kanlı bir biçimde bastırılmasından günler sonra, ülkenin kuzey ve kuzeybatı bölgesinde askeri konvoyları hedef alan kanlı saldırılar düzenlendi.

Paylaş

Pakistan’da başkent İslamabad’da bir hafta boyunca süren Lâl Medresesi direnişinin kanlı bir biçimde bastırılmasından günler sonra, ülkenin kuzey ve kuzeybatı bölgesinde askeri konvoyları hedef alan saldırılar düzenlendi.
Kırmızı Cami’ye düzenlenen baskına en geniş tepkinin geldiği Veziristan ile Kuzey Batı Sınır Eyaleti’nde gerçekleştirilen saldırılarda en az 35 asker öldürüldü. Ölenler arasında 3 sivilin de olduğu ifade edilirken, yaralı asker sayısı ise yaklaşık 50 olarak verildi. Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan’da düzenlenen saldırıda 24 asker ölürken, Pakistan’ın Kuzey Batı Sınır Eyaleti’ndeki saldırılarda ise 11’i asker 14 kişi öldürüldü. Her iki saldırı da yola yerleştirilen bombalarla yapıldı.
Lâl Medresesi baskını nedeniyle ordu ağır eleştirilere hedef oluyordu. El Kaide, Kırmızı Cami baskınını kınamış ve intihar saldırıları tehdidinde bulunmuştu. Ülkede düzenlenen eylemlerde de, Pakistan Devlet Başkanı Müşerref’in istifası istenmiş ve “intikam” yeminleri edilmişti.
‘Afganistan’da başarısızlık Pakistan’ı da etkiler’
Diğer yandan Pakistan’da bu gelişmeler yaşanırken, Afganistan’ı işgal eden ülkelerden İngiltere ordusu ise Afganistan’daki askeri operasyonun “büyük bir bozgun ve felaketle yüz yüze” olduğu ve bu gelişmenin, sadece Afganistan’ı değil, Pakistan’ı da etkileyeceğini vurgulandı.
İngiliz generaller, “Afganistan’daki başarısızlığın, Pakistan’da da rejim değişikliğine neden olabileceği ve son günlerde sıkça adından söz ettiren İslamcıların, yönetimi ele geçirebileceği” uyarısında bulunuldu. İşgalin ardından Afganistan’da göreve getirilen Hamid Karzai hükümetinin çökmesi halinde, ortaya çıkacak durumun ABD ve İngiltere güvenliği açısından büyük bir tehdit oluşturacağı belirtilirken, İngiltere eski Savunma Bakanı Lord Inge de Afganistan’da “stratejik bir başarısızlık” ile karşı karşıya olunduğunu ifade ederek, “Durum, herkesin bildiğinden çok daha kötü. Bunu kabul etmeliyiz” dedi.
CNN’e yasak
Bu arada Pakistan hükümeti, ülkeyle ilgili “taraflı” ve “yanıltıcı” yayın yaptığı gerekçesiyle Amerikan CNN televizyonunun Lâl Medresesi’ne girmesine izin vermedi.
Pakistanlı bir yetkili, “Eğer izin verme hakkımız varsa, vermeme hakkımız da var” derken, CNN sözcüsü de Pakistan hükümetinin davranışının “üzücü” olduğunu, ancak bu ülkeden haber yapmayı sürdüreceklerini kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Paris’te Lübnan zirvesi

SONRAKİ HABER

İsrail direnişi bitirmeye çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...