16 Temmuz 2007 00:00

Türkiye’ninkiler orta malı mı?

Federal Almanya hükümeti, sermayenin talebi üzerine yabancı sermayeye sınır getirmek üzere harekete geçti. Özellikle enerji, ağır sanayi, telekomünikasyon ve ulaşım alanı gibi “kilit sanayinin bazı veya bütün birimleri” nin koruma altına alınması hedefleniyor

Paylaş

Federal Almanya hükümeti, sermayenin talebi üzerine yabancı sermayeye sınır getirmek üzere harekete geçti. Özellikle enerji, ağır sanayi, telekomünikasyon ve ulaşım alanı gibi “kilit sanayinin bazı veya bütün birimleri” nin koruma altına alınması hedefleniyor.
Şu an hükümet partileri (sağcı CDU/CSU ve sosyal demokrat SPD) nasıl bir yasa hazırlanabilir konusunu tartışıyorlar. Sol parti, kilit sanayinin tümünün yeniden kamulaştırılmasını talep ediyor.
Hükümeti harekete geçiren, Deutsche Bank şefi Josef Ackermann’ın açıklamaları ve girişimleri oldu. Almanya dışında bütün ülkelerin, kilit endüstrilerini korumak üzere yasalar çıkardığını ve uzun süredir yabancı sermayeye ve tekellere karşı önlemler aldığını söyleyen Ackermann, Almanya’nın ise neredeyse bu konuya hiç önem vermediğini ileri sürmüştü. Bizzat hükümet temsilcileriyle görüşen Ackermann, yabancı mali sermaye kurumlarına karşı önlem alınmasını talep etmişti.
Fonlar vurabilir
Ekonomi uzmanlarından ve hükümet yetkililerinden destek içerikli ifadelerin yanı sıra, Ackermann’ın uyarılarının dikkate alınmaması halinde olası tehlikelere dikkat çeken açıklamalar yapılıyor.
Birçok ülkede devlet fonları oluşturulduğunu bildiren “uzmanlar”, “Kimin nasıl kontrol ettiğini bile bilmediği dev fonlar borsalara girerek sanayinin ve finans kurumlarının kilit alanlarında yatırım yapmaktalar” diyor.
Çin, Rusya ve petrol zengini ülkelerin çok büyük döviz rezervleri olduğunu ve bunların ne zaman nereye yatırım yapacaklarının tahmin bile edilemediğini bildiren politikacılar da sermayenin taleplerine destek veriyorlar. Çin’in 1 trilyon dolar döviz rezervi olduğunu söyleyen Federal Maliye Bakanı Peer Steinbrück, “Blackstone’un borsaya girme işleminde Çinliler rezervlerinin sadece yüzde 0.3’ünü kullanarak ortak oldular. Düşünün bir, Çinliler rezervlerinin yüzde 0.3’ünü değil de yüzde 10’unu veya yüzde 20’sini kullanma kararı alırlarsa ne olur” dedi.
Blackstone isimli yatırım fonuna ortak olan Çinliler, dolaylı olarak Alman Telekom’a ortak oldular.
Politik hedeflere dikkat!
Devlet fonlarının politik hedefleri de olabileceğine dikkat çekilen gazete yorumlarında ise söz konusu ülke fonlarının, Almanya’nın en büyük tekellerini çok rahatlıkla yutabilecekleri hatırlatılarak hükümetin buna karşı önlem alması gerektiği belirtildi.
Almanya’nın, silah endüstrisinin yabancı tekeller tarafından yutulmasına karşı ciddi önlemler aldığını bildiren Federal Ekonomi Bakanı Michael Glos, “Bu önlemlerin diğer branşlara uygulanabilirliğini gözden geçirip adım atabiliriz” dedi.
ABD ve Fransa’nın bu konuda çok ileri adımlar attığını bildiren bir devlet yetkilisi, söz konusu iki ülkede özel komisyonların bu tür girişimleri denetlediğini söyledi.
Yabancılar mercek altına...
“Almanya, ulusal güvenliğe tehdit olabileceği gerekçesiyle yabancı yatırımları mercek altına alıyor” diye yazan İngiliz Financial Times gazetesi, “Alman hükümeti, yabancı şirketlerin satın alma girişimlerini incelemek üzere bir kurum oluşturacak” görüşünü savundu. Gazeteye göre Almanya’nın bu yaklaşımı, yabancı kamu fonlarına yönelik batı başkentlerinde artan kaygıyı temsil ediyor. Alman bankacılık sisteminde yabancı sermaye payı yüzde 5. Türkiye’de ise bu oran yüzde 42’ye yükselmiş durumda. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kendilerine başka ele bambaşka

SONRAKİ HABER

Perulu emekçilerden Garcia’ya yıldönümü ‘hediyesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...