16 Temmuz 2007 00:00

4-c mağdurları bu sefer açlık grevinde

Fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından 4-c kadrosunda tüm özlük haklarından feragat ederek farklı işlere yerleştirilen işçiler, haklarını elde etmek için bu sefer de açlık grevi yapacak

Paylaş

Fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından 4-c kadrosunda tüm özlük haklarından feragat ederek farklı işlere yerleştirilen işçiler, haklarını elde etmek için bu sefer de açlık grevi yapacak.
Türkiye’nin çeşitli illerinde yıllardır çalıştıkları iş yerlerinin özelleştirilmesinin ardından uzun süre işsiz kalan binlerce işçi, Türk-İş önünde sabahlayarak sorunlarına dikkat çekmeye çalışmışlardı. Bunun üzerine hükümet, bu durumdaki işçilere 4-c kadrosunda iş vermişti.
Ancak işçiler, bu işleri bulabildiklerine bile sevinemediler; çünkü ne ücretleri dolgun, ne çalışma saatleri belli, ne de özlük hakları vardı. Bunun üzerine işçiler, 4-c Mağdurları Komisyonu adında bir birlik oluşturarak sorunlarına çözüm aradılar.
Bulundukları illerden Ankara’ya gelen işçiler, burada çıplak ayaklı yürüyüş ve miting yaptılar, ancak bir sonuç alamadılar.
Sıkıntıları gün geçtikçe daha da büyüyen işçiler, ailelerini geçindiremedikleri için intihar ettiler, çocuklarını okullarından almak zorunda kaldılar, ev kiralarını, borçlarını ödeyemediler... Bunun üzerine işçiler, “Evimizde aç kaldık, duyan olmadı, biz de sokakta açlık grevine başlarız” diyerek açlık grevi yapmaya karar verdiler.
33 bin kişi mağdur
4-c Mağdurları Komisyonu Sözcüsü Figen Ekinci, Türkiye’de bugün bu konumda 33 bini aşkın işçi bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 14 bininin komisyon üyesi olduğunu dile getirdi.
Gazetemize açıklama yapan Figen Ekinci, en son Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Görüşmeyi bile kapı ağzında yaptık. Bize ‘Size bu kadroyu verdiğimize bin pişman ettiniz’ dedi. Üstelik bizi oraya Türk-İş çağırmıştı, sahip bile çıkmadı. Şahin’in, ‘Sizin emekliliğinize az kaldığı için böyle bir iş verdik’ sözlerini, işçiler yalanladılar. Türk-İş Başkanı da bu konuşma boyunca hiç sesini çıkarmadı” dedi.
‘Gırtlağımıza kadar geldi’
Ekinci, son Bakanlar Kurulu toplantısında, çalışma süreleriyle ilgili bir düzenleme yapılabileceğini düşündüklerini, ancak onun da yapılmadığını belirterek, “Artık gırtlağa kadar geldi. Çoğu, çocuğunu okuldan almak zorunda kaldı. Ben bir çocuğumu yatılı okula verdim, diğer çocuğumu da vermeyi düşünüyorum” dedi. Ekinci, şu anki taleplerinin “eşit işe eşit ücret, özlük haklarının geri verilmesi, çalışma sürelerinin düzeltilmesi, kadroların geri verilmesi, tüm işçilerin vasıflarına göre çalıştırılması” olduğunu dile getirdi.
Komisyon Sözcüsü Figen Ekinci, bu taleplerin kabul edilmesi için kalabalık bir grup halinde yeniden Ankara’ya gelerek bugün Abdi İpekçi Parkı’nda toplanacaklarını ve ardından Türk-İş binası önünde açlık grevine başlayacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
Müge Tuzcuoğlu
ÖNCEKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...