16 Temmuz 2007 00:00

Petrol-İş taviz vermeyecek

Hükümet ile Türk-İş arasında yapılan “çerçeve” kamu toplu iş sözleşmesinin ardından sendikalar, iş yerleri bazında kamu işverenleri ile toplusözleşme imzalıyor

Paylaş

Hükümet ile Türk-İş arasında yapılan “çerçeve” kamu toplu iş sözleşmesinin ardından sendikalar, iş yerleri bazında kamu işverenleri ile toplusözleşme imzalıyor.
Petrol-İş Sendikası ile kamu işverenleri arasında bugün Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda (TPAO), salı günü PETKİM’de, çarşamba günü ise BOTAŞ’ta toplusözleşme görüşmeleri başlayacak. Makine Kimya Endüstrisi (MKE) ile Eti Bor’daki sözleşmeler ise ilerleyen günlerde gündeme gelecek. Sözleşmeler toplamda yaklaşık 10 bin işçiyi kapsıyor.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın gazetemize yaptığı açıklamada, “Çerçeve sözleşmesinin imzalanması işimizi kolaylaştırıyor, ancak sözleşmelerin bittiği anlamına gelmiyor” dedi. Örgütlü oldukları 5 kuruma ilişkin taleplerini belirlediklerini kaydeden Öztaşkın, “Örneğin TPAO’da ücret dengesizliğinin giderilmesi ve sondaj priminin yükseltilmesi, PETKİM’de ilk giriş ücretinin yükseltilmesi, BOTAŞ’ta ücret ve saha tazminatındaki dengesizliklerin giderilmesi, MKE’de prim yönetmeliğinin çıkarılması, Eti Bor’da düşük ücretlerin iyileştirilmesi gibi taleplerimiz var. Taleplerimizi baştan ilan ettik. Taleplerimiz karşılanmadığı sürece sözleşmeleri şimdilik imzalamayı düşünmüyoruz” diye konuştu.
Eylem uyarısı
Petrol-İş Başkanı Öztaşkın, örgütlü oldukları kurumlarda grev yasağının olduğunu ve sözleşme masasında anlaşma sağlanamazsa sözleşmenin zorunlu olarak Yüksek Hakem Kurulu’na gittiğini hatırlattı. Öztaşkın, “Bizi Yüksek Hakem Kurulu ile korkutmaya kalkmasınlar. Yüksek Hakem Kurulu sürecine girilirse sözleşmelerin masada bitirilmesi için bütün eylemsel gücümüzü ortaya koyarız. Sözleşmelerin bizim isteklerimiz doğrultusunda bitmesi gerekir. Aksi takdirde örgütlü olduğumuz kurumlarda eylem kararları alıp bunları yaşama geçireceğiz. Eylemsel gücümüzle kurum imzasına bırakmadan sözleşmeleri masa başında bitirmeye çalışacağız. Bütün hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.
“Kamu işverenlerinin de bazı karşı tekliflerle gelmeye hazırlandıkları” yönünde duyum aldıklarını belirten Öztaşkın, “Bunların görüşme konusu olması, kabul edilmesi söz konusu olamaz. Toplusözleşmelerimizdeki her madde bir kazanımdır. Bundan geri adım atmayız. Türk-İş ile hükümet arasındaki çerçeve sözleşmede reddedilen bazı önerileri iş yeri bazında getirmeye çalışıyorlar. Önerilerin esnek çalışma, çalışma şartları, fazla mesai ve primlerle ilgili olduğunu duyduk. Bu tavır bizim için tek başına eylem nedenidir” diye konuştu.
İşçi hazır
Öte yandan önceki gün gerçekleştirilen Petrol-İş Ankara Şubesi Genel Kurulu’nda işçilere hitap eden Öztaşkın, toplusözleşme taleplerinden geri adım atmayacaklarını vurgulayarak, işçilere “Eyleme hazır mısınız” diye sordu. İşçiler, Öztaşkın’ın bu sorusuna alkışlarla yanıt verdi.
Petrol-İş Ankara Şubesi Genel Kurulu’nda Mustafa Özgen’in listesi tümüyle seçildi. Özgen’in listesindeki yönetim kurulu adaylarının oyları 78 ile 88 arasında değişirken, karşı liste çıkartan Cem Sinan Yılmaz’ın listesindeki adayların oyları 33 ile 39 arasında kaldı. Yeni yönetim şu isimlerden oluştu: Mustafa Özgen (Başkan), Cengiz Yavuz (İdari Sekreter), Enver Öztekin (Mali Sekreter), Turgut Poyraz, Ayhan Ölmeztürk, Sabri Polat, Ali Osman Akkuzu (Yönetim Kurulu üyeleri). (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EMEK DÜNYASI

SONRAKİ HABER

Döner sermaye, sözleşmeliye de ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...