16 Temmuz 2007 00:00

Yetkin: Neredesin ey TMO?

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, dün düzenlediği basın toplantısında hububatta yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Paylaş

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, dün düzenlediği basın toplantısında hububatta yaşanan sorunlara dikkat çekti. Kuraklık nedeniyle hububatta yüzde 20, buğdayda yüzde 15 rekolte kaybı yaşandığını bildiren Yetkin, üretimde yaşanan kaybın faturasının 1,6 milyar YTL olduğunu söyledi. TMO’nun 2005’te 5 milyon 656 bin ton, 2006’da ise 2 milyon 277 bin ton buğday alımı yaptığını anımsatan Yetkin, bu yıl yalnızca 67 bin ton buğday alan TMO’nun “piyasayı düzenleme” görevini yerine getirmediğini söyledi.
Yetkin, “TMO piyasada şu an için yoktur. Neredesin ey TMO. Neden kara gün dostu değilsin” diye sordu. Buğdayın tüccarın eline geçmesi ve TMO’nun piyasada olmaması nedeniyle son bir ayda buğday fiyatlarının yüzde 21 arttığını kaydeden Yetkin, buğday üzerinde manipülasyon yapıldığını ve fiyat artışının yüzde 100’ü bulabileceğini belirtti.
Yetkin, “Buğday fiyatlarını 10-15 kişi ve kurum belirliyor. Buğday fiyatları un fiyatlarını, un fiyatları da ekmek fiyatlarını tetiklerse ne olacak? Günde 10-15 ekmek tüketen insanlar var. Yazık değil mi Türkiye’ye” diye sordu.
AKP’nin seçim oyunu
Yetkin, AKP hükümetinin “Çiftçiye büyük destek” iddiasıyla gündeme getirdiği destek paketini de değerlendirdi. Hükümetin her yıl çiftçilere rutin olarak ödenen tarımsal destekte “takvim değişikliği”ne gittiğini kaydeden Yetkin, “Hükümet seçimler dolayısıyla ödemesi gereken tarımsal desteğin 898 milyon YTL’lik kısmının ödeme takvimini değiştirerek, seçimden önceye almıştır. Bu her yıl rutin olarak ödenen parasal miktardır. Çiftçinin yüzü güldü diye bir şey yoktur” dedi. Fındıkta yüzde 30 rekolte kaybı yaşandığını kaydeden Yetkin, fındık alım fiyatlarındaki artışın rekolte kaybını ancak karşılayabildiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

BAYKUŞ

SONRAKİ HABER

Tonlarca demirin altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...