17 Temmuz 2007 00:00

ABAKÜS

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bilgisayarlarda en sık karşılaşılan sorun kilitlenme ve kendini resetleme

Paylaş

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bilgisayarlarda en sık karşılaşılan sorun kilitlenme ve kendini resetleme. Bu sorunun temel sebebi işlemcinin çekirdek sıcaklığının çalışılabilir sıcaklığın üzerine çıkması. Intel Pentium 4 işlemciler için maksimum kararlı çalışma sıcaklığı 75º C iken AMD Athlon XP işlemcilerde bu değer 85º C civarında. İşlemci sıcaklığını ölçmenin en rahat yolu hardware monitor (www.hmonitor.net) ya da benzeri yazılımlar. Bu yazılımlar ana kartın üzerindeki sıcaklık algılayıcılardan gelen değerleri görmenizi sağlıyor. Böylece sistem sıcaklığı, anakart sıcaklığı ve işlemci çekirdek sıcaklığını kolayca öğrenebiliyorsunuz. Eğer bilgisayarınızda yazın gelmesi ile birlikte kilitlenme ve kendini resetleme gibi sorunlar başladıysa aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözmeniz mümkün.
Ön uyarı: Temizlik işlemi sırasında dikkatsiz davranmanız halinde donanımınıza kalıcı hasarlar verebilirsiniz.
  • Bilgisayarınızın garantisinin devam edip etmediğini ve eğer devam ediyorsa kasa kapağı açıldığında garanti dışı kalıp kalmadığını öğrenin. Eğer kasa kapağı açıldığında garanti dışı kalıyorsa bilgisayarınızı servisine götürün.
  • Bilgisayarınızı kapatın, tüm kablo bağlantılarını sökün. 15 dakika kadar işlemcinin ve ana kartın tamamen soğuması için bekleyin
  • Bilgisayarın arka kısmında yer alan kapak vidalarını sökerek yan kapağı açın.
  • Soğuk hava üfleyebilen bir saç kurutma makinesi yardımıyla, kasanın içindeki herhangi bir şeye DOKUNMADAN, kasanın içinde biriken kaba tozları temizleyin.
  • Kasa fanının (A) kanatlarını kuru bir diş fırçası yardımıyla güzelce temizleyin. Bu işlemi yapmak için kasa fanını tutan 4 vidayı sökmeniz gerekebilir.
  • İşlemci fanını (B) sökmeden yine diş fırcası yardımıyla temizleyin. Aynı şekilde işlemci fanının altında kalan metal soğutucuyu da temizleyin.
  • Fanlardan dökülen tozları temizlemek için tekrar saç kurutma makinesini kullanın.
  • Kasanın havalandırma açıklıklarında biriken tozları temizleyin.
    Temizlik işlemi tamamlandı. Bütün yaptığınız temizliğe rağmen bilgisayarınız hâlâ yüksek sıcaklık nedeniyle kilitleniyorsa ikinci bir kasa fanı takmak ya da mevcut fanı daha iyi bir fanla değiştirmek de sorununuzu çözebilir.
    ...
    Google Skype´ye rakip oluyor

    Internet devi Google, merkezi California’da bulunan Internet telefon servisi şirketi GrandCentral Communications’i satın aldı. GrandCentral 2005 yılında Craig Walker ve Vincent Paquet tarafından kurulmuştu. 2006 yılında faaliyetlerine başlayan firma, ev, iş ve cep telefonlarını tek bir telefon numarası altında birleştiriyor ve tüm hatlara gelen ses mesajlarına da Internet ya da telefon yoluyla ulaşımı sağlıyor. Google’ın bünyesine kattığı bu yeni şirket sayesinde geliştireceği servis ağıyla Skype vb. VOIP servisi veren şirketlerle rekabete başlayacağı tahmin ediliyor. Google, geçtiğimiz yıl YouTube’u 1.65 milyar, DoubleClick’i ise 3.1 milyar dolara satın almıştı. GrandCentral ile yapılan antlaşmanın ayrıntıları ise açıklanmadı.
    ...
    Nükleer içerikli bilgisayar oyunu

    İran’da nükleer program için senfoni bestelenmesinin ardından, şimdi de nükleer içerikli bilgisayar oyunu üretildi. Mehr Ajansı’nın haberine göre, İslami Öğrenci Dernekleri Birliğince, çocuklar için, konusu İran’ın nükleer programı olan bilgisayar oyunu yapıldı. 8 aşamadan oluşan ve kahramanın başta Irak olmak üzere çeşitli ülkelere gittiği oyunda, İran’ın nükleer programında görevli nükleer fizikçiler Said Kuşa ve eşi, Irak’taki Kerbela kentini ziyaretleri sırasında ABD güçlerince kaçırılarak, bilinmeyen bir yere götürülüyor. Oyunun sonunda, İran’ın istihbarat ve özel güvenlik komutanı kaçırılan nükleer fizikçileri kurtarıyor. Uranyumun ilk kez zenginleştirildiği 9 Nisan’ın “Milli Nükleer Gün” olarak kutlandığı İran’da, daha önce de “nükleer senfoni” bestelenmiş ve piyasaya sürülen 50 bin riyallik banknotun üzerine nükleer enerji simgesi yerleştirilmişti.
    ...
    iPhone da kırıldı

    Daha önce DVD’nin koruma kodlarını da kırmayı başaran ve “DVD John” adı ile bilinen 23 yaşındaki Johansen, ABD’de ve dünyada çalışması için AT&T operatör desteğine ihtiyaç duyan iPhone’u, konuşma özelliği dışında bu operatörün desteği olmadan çalıştırdığını iddia etti. İddiasını Internet’te kendisine ait günlükte yayınlayan DVD John, 3 Temmuz’da, “So Sue Me” (Hadi beni dava et) başlığı ile yayınladığı günlükte, iPhone’dan tıpkı iPod gibi müzik dinleyip, kablosuz Internet erişimi özelliğini kullanabildiğini fakat konuşma işlevini yerine getiremediğini açıkladı. Günlüğünde, bu konuda kafa yoranlar için teknik detayları da yayınlayan DVD Jon, bahsettiği kırma işleminin sağlanabilmesi için gerekli yazılımların linklerini de veriyor. AT&T yetkilileri, iPhone’un kırılması ile ilgili iddialara yanıt vermezken; iPhone’dan maksimum performans alınması için, ürünün AT&T şebekesi ile etkinleştirilmesi ve Apple ile yaptıkları iki yıllık anlaşma gereğince ürünün AT&T desteği olmadan kullanılmasının suç sayılacağını belirtti. Apple yetkilileri ise DVD Jon’un iddiası ile ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadılar.
    Gökhan Bayram
  • ÖNCEKİ HABER

    Gazeteciler, ‘Emel Abla’larını uğurladı

    SONRAKİ HABER

    Küçük ülkenin büyük çığlığı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...