17 Temmuz 2007 00:00

Evvel Temmuz Festivali sona erdi

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Samandağ Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali kapanış konserleriyle sona erdi. Kızılırmak ve Kardeş Türküler konserlerine on binden fazla kişi katıldı.

Paylaş

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Samandağ Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali kapanış konserleriyle sona erdi. Kızılırmak ve Kardeş Türküler konserlerine on binden fazla kişi katıldı. Festival bu yıl dolu dolu geçti. Yapılan panellere ilgi hayli yüksekti. Gençlik Paneli’nde 68 kuşağından Mustafa Kaçaroğlu, 78 kuşağından Oğuzhan Kayserilioğlu, yeni kuşaktan ise Emrah Arıkuşu’nun katılımıyla gençlik hareketleri ve sorunları konuşuldu. Bir nevi kuşaktan kuşağa bilgi aktarımı oldu denilebilecek panele, gençlerin katılımı yoğundu. Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner’in katıldığı “Edebiyat’ın Günümüze Yansımaları” başlıklı panel de hayli renkli geçti.
Gençler kendi şiirlerini okuyarak, sorular sorarak paneli renklendirdi.
Mağden’e soru yağmuru
“Edebiyat ve Siyaset” konulu panelin konukları ise Perihan Mağden ve Lale Müldür’dü. Katılımın yoğun olduğu panelde, okurları Perihan Mağden’i soru yağmuruna tuttular. Özellikle Barış Anneleri’ne yönelik yazıları nedeniyle Mağden’i deyim yerindeyse terlettiler. Festivalde dikkat çekici panellerden birisi de hiç kuşkusuz kadın paneliydi. Amargi’nin düzenlediği panele, Yazar Handan Koç konuşmacı olarak katıldı. Erkeklerin alınmadığı panelde kadınlar kendi sorunlarını kendi kendilerine tartıştılar. “Sağlıkta Yıkım Yasaları ve Yeni Sosyal Güvenlik Yasası” adlı panele TTB eski Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcı katıldı. Özellikle sağlıkçıların yoğun katılım gösterdiği panelde sağlık çalışanları, karşılaşılan güçlükleri ve AKP Hükümeti’nin sağlık politikasını eleştirdiler. Katılımcıların özellikle aile hekimliği ve sevksiz muayene konularında sorular sorduğu panele de katılım yoğundu. Festivalin son panelinin konusu ise “Medya”ydı. Panele katılan Ragıp Duran, yayınlanan gazetelerin birçoğunun birbirinden farklı olmadığını, haber kaynaklarının bile aynı olduğunu söyledi. Egemen medyadan rahatsız olanların artık kendi medyasını kurması gerektiğini de söyleyen Duran, “Eğer bir gazetede sizden söz etmiyorsa boykot edin, almayın” dedi.
20 bin kişi katıldı
Festivalde çocuklar da unutulmamıştı. Uçurtma Şenliği’nde uçurtmasını kapan çocuklar sahile akın etti. Festivalin son gününde geleneksel yemek “Hrisi” dağıtıldı. Finalde ise Kardeş Türküler konseri vardı. Kumsalda yaklaşık 20 bin kişi konseri izledi. Konserin sonuna doğru kesilen elektrik, insanların tepkisine yol açtı. Kimine göre festivale gölge düşürmek isteyenler elektriği kasten kesmişti.
Festival sonucunda görüşlerine başvurduğumuz katılımcılardan Gülşen Şahin’e göre eksiklik çoktu. Şahin, ışıklandırmanın yetersizliğinden, ses düzeninin bozukluğundan şikayet ediyordu. Gönül Kayıkçı ise “Eğlenceliydi. Halka çok güzel bir festival sundular. Umarım seneye yine bu festival düzenlenir” dedi. Festivale Antakya’dan katılanların hiç düşünülmediğini ifade eden Elda Demir, “Konseri izlesek Antakya’ya geri dönemiyoruz. Mecburen konserleri yarıda bırakıyoruz” şikayetinde bulundu. Ama inanıyoruz ki Samandağlılar seneye yine bu festivalin yapılmasını istiyordu. Eksikliklerine rağmen dört gün boyunca kültür, sanat, siyaset, eğlence görülmeye değerdi. (Hatay/EVRENSEL)
Celal Şenol
ÖNCEKİ HABER

Yaşadığım coğrafyadan etkileniyorum

SONRAKİ HABER

‘Vatandaş Mustafa’nın vasiyeti...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...