17 Temmuz 2007 00:00

İşçi imzala diyene kadar...

Hava-İş Sendikası ile THY ve Teknik AŞ arasında sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

Paylaş

Hava-İş Sendikası ile THY ve Teknik AŞ arasında sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Hava-İş, işveren olumlu bir adım atmazsa 20 Temmuz’da grev kararı asacak. THY’de 40 asıl 3 geçici, Teknik AŞ’de ise 36 asıl 2 geçici madde üzerinde anlaşma sağlanamadı.
THY Genel Müdürü Temel Kotil, yapılabilecek en iyi teklifi yaptıklarını belirterek, bundan sonraki sürecin Hava-İş’in elinde olduğunu açıkladı. Kotil, bu açıklama ile topu sendikaya atarken Hava-İş Genel Başkan Yardımcısı Eylem Ateş ise “Temel Kotil sendikayı uzlaşmaz göstermeye çalışıyor. Ancak gerçek şu ki biz taslağımızı çalışanların teklifleriyle hazırladık ve verilen teklifler çalışanları memnun etmediği için ‘imzalamayın’ diyorlar” dedi. Yapılan son görüşmelerde işveren birinci yıl yüzde 10 ikinci yıl ise enflasyon oranında zam teklif etmişti.
Çalışanların talepleri
İşverenin sadece kâr, maliyet ve rekabet politikalarından bahsettiğini kaydeden Ateş, sendikanın taslağındaki maddelerin havayolları çalışanlarının talepleri olduğuna dikkat çekti. Toplusözleşme görüşmelerini üyelerine açık yaptıklarını ancak arabulucu ile yapılan görüşmelerde işverenin bunu kabul etmediğini anlatan Ateş, işçilerin gözlerinden uzak hiçbir görüşme yapmayacaklarını belirterek, işverenin tekliflerini yazılı olarak aldıklarını söyledi. Ateş, THY ve Teknik AŞ işverenlerinin yaptıkları teklifi çalışanlarla paylaştıklarını ve çalışanlarının teklifin kabul edilemez olduğunu söylediklerini dile getirdi.
Kamuoyu aldatılıyor
THY yönetiminin verdiği demeçlerde bütün dikkatleri bilinçli olarak ücret konusuna çekmek istediğini söyleyen Eylem Ateş, işverenin kendileri için olmazsa olmaz olan idari maddelerde de uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirtti. THY’de son yıllarda belirli süreli çalışan istihdamının hızla arttığına dikkat çeken Ateş, şöyle devam etti: “Teknik AŞ’de, yerde, uçuşta görevli arkadaşlarımız var. Çalışma olarak aynı işi yapan ancak ücret konusunda yüzde 60-70 daha az bir ücrete çalışıyorlar. Sosyal haklar açısından da öyle. Mesela kadrolu çalışanların 10 gün mazeret izni varken bu arkadaşların 5 gün. Bizim eşit işe eşit ücret talebinden hareketle belirli süreli çalışan arkadaşlarımızın haklarının verilmesini istedik. Bu talebimiz tamamen reddedildi. Çünkü düşük ücretle personel çalıştırmaya devam edeceklerini açıkça ifade ettiler.”
Çalışma koşulları
Uçuş personelinin çalışma koşullarında da sıkıntı yaşandığını ifade eden Ateş, bunları şöyle sıraladı: “Uçuş yönetmeliğine göre normalde kış ve yaz uçuş tarifelerinin çalışanlara önceden bildirilmesi gerekiyor. Aylık uçuş planı çıkartılıyor. Yani bir kaptan ya da hostes ne zaman nereye gideceğini biliyor. Kurallar çerçevesinde böyle olması gerekiyor. Ancak THY’de yaşanan bu değil. Her gün değişen sefer yerleri var. Ankara seferine gideceğim diye evden çıkan bir çalışan kendisini Londra’da bulabiliyor. Bu sivil havacılık kurallarına aykırı.” Ateş, toplusözleşmede bu sorunun düzeltilmesini istediklerini kaydetti.
Dinlenme ve istirahat kurallarının da kağıt üzerinde kaldığını dile getiren Ateş, yönetimin istediği ekstra uçuşlara gitmeyen personelden ücret kesintisi yaptığını söyledi. Ateş “Hava-İş kuralsız çalıştırma var dediğinde de hava yolunu baltalamakla suçlanıyor. Halk kendini bir yere uçuran bir kaptanın ne kadar dinlenerek o sefere geldiğini bilmek zorunda, bunu sorgulamalıdır” diye konuştu.
Yönetim zarar veriyor
Ateş, Teknik AŞ’nin kağıt üzerinde THY’den ayrı bir kuruluş olarak gözüktüğünü ancak toplusözleşmede THY’de geçmeyen maddelerin burası için de geçerli olduğunu anlattı. Hava-İş’in ‘Ne olursa olsun grev olacak” diye bir derdi olmadığını vurgulayan Ateş, “İşveren şu an yüzde 10 değil çıkıp yüzde 15 dese de benim üyelerim bunu kabul etmez. Çünkü en az ücret kadar idari maddeler de önemli. Ancak işveren bu tekliflerimizi kabul etmezse grev kararı asılacak ve hayata geçirilecektir. İşveren olası bir grev kararında ne kadar rezervasyonun iptal edileceğini de hesaba katmak zorunda” diye konuştu. Yönetime seslerini duyurmak için iş yavaşlatma ve iş durdurma haklarını kullanacaklarına dikkat çeken Ateş, bunun sorumlusunun şirket yöneticileri olduğunu söyledi. Ateş işçilerin kendilerine “Çalışma koşulları düzelmediği ve insanca yaşanacak bir ücret alınmadığı sürece imza atmayın” dediğini ve kendilerinin de imzalamadığını kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

4-c’liler Şahin’e kızgın

SONRAKİ HABER

YSK’dan RTÜK’e suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...