17 Temmuz 2007 00:00

Ücretleri ödenmeyen işçileri iş bıraktı

Ekspres Kargo çalışanları ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş bıraktı. 2.5 aydır ücretlerini alamayan Ekspres Kargo çalışanları, ilk olarak geçtiğimiz çarşamba günü oturma eylemi yaptılar.

Paylaş

Ekspres Kargo çalışanları ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş bıraktı. 2.5 aydır ücretlerini alamayan Ekspres Kargo çalışanları, ilk olarak geçtiğimiz çarşamba günü oturma eylemi yaptılar. Eylemin ardından bir aylık ücretlerini alan işçiler, 1.5 aylık ücretleri ödenmeyince ve 5 arkadaşları işten atılınca dün sabah yeniden iş bıraktı. Atılan arkadaşları geri alınana ve alacakları ödenene kadar çalışmayacaklarını belirten işçiler dağıtıma çıkmadılar.
520 ile 580 YTL arasında ücret alan işçiler, çalışma koşullarının çok ağır olduğunu anlattılar.
3 aydır çalışan bir işçi, “Yeni girenlere 15 günlük ücretlerinin içeride kalacağını söylüyorlar. Ancak ben üç aydır çalışıyorum hiç para vermediler. Eylemin ardından bir aylık ücretimi yeni aldım. Birde yeni işe giren kuryelere 5 bin dolarlık, şoförlere ise 10 bin dolarlık senet imzalatıp, tehdit unsuru olarak kullanıyorlar” diye konuştu.
İstanbul’da ama Giresun’da gözüküyor
Günlük 3 YTL yemek parası verildiğini anlatan işçiler, “Tavuk döner yemekten içimiz dışımız tavuk oldu. Ucuz olduğu için her öğlen bunu yemek zorunda kalıyoruz” dediler. Çalışanların kağıt üzerinde doğu ve Karadeniz illerinde çalışıyormuş gibi gösterildiğini dile getiren bir işçi, internetten sigorta bilgilerine baktığını ve Giresun’da gözüktüğünü kaydetti.
Sabah 08.00’den gece 22-23.00’e kadar çalıştıklarını ve fazla mesai ücreti dahi almadıklarını anlatan işçiler, ÖSS kitapçıklarını dağıtmak için bir pazar günü çalıştıklarını, onun ücretini dahi alamadıklarını söylediler.
“Şoförler kaza yaptığı zaman ilk önce gidip kaskodan parayı alıyorlar. Eğer şoför ne zaman olursa olsun işten çıkmak isterse bu masrafları birde ondan alıyorlar” diyen işçiler, avans istedikleri zaman sürekli paranın olmadığının söylendiğini aktardılar. Ekspres Kargo’nun İstanbul’daki genel müdürlüğüne bağlı 300 işçi çalışırken, şubelerle birlikte bu rakam 1000’e çıkıyor. Ekspres Kargo’nun sahibi Ajdan Yanaşır aynı zamanda Kargocular Birliği başkanlığını yapıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tez Koop-İş’te tartışma sürüyor

SONRAKİ HABER

4-c’liler Şahin’e kızgın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...