17 Temmuz 2007 00:00

İran’a saldırı yine gündemde

Irak’tan çekilme takvimi belirlenmesi çağrılarına geçen hafta boyunca direnen Beyaz Saray’da, “İran’a karşı askeri bir müdahale seçeneğinin yeniden ağırlık kazanmaya başladığı” belirtildi.

Paylaş

Irak’tan çekilme takvimi belirlenmesi çağrılarına geçen hafta boyunca direnen Beyaz Saray’da, “İran’a karşı askeri bir müdahale seçeneğinin yeniden ağırlık kazanmaya başladığı” belirtildi.
İngiliz “The Guardian” gazetesinde yer alan Ewen MacAskill ve Julian Borger imzalı haberde, “Beyaz Saray’da dengelerin yeniden değiştiği” ifade edilerek, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in, ABD Başkanı George W. Bush’u, “görev süresi dolmadan İran’a, saldırmaya ikna etmeye çalıştığı” belirtildi.
Dengeler değişti
“Bush’un 18 ay içinde görev süresi dolmadan, İran’a askeri harekat düzenlenmesi seçeneği bir kez daha ağırlık kazandı” diye yazan Guardian, “Bush yönetimi, Irak’ta derin bir bela ile uğraşmasına rağmen halen İran konusundan da gözünü ayırmıyor. Geçen ay Beyaz Saray, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın katılımıyla yapılan bir değerlendirme toplantısında Bush, İran’a karşı harekete geçilmesi için bastıran Cheney’in yanında yer aldı” diye yazdı.
Washington’daki güvenilir bir kaynağın, “Bush, İran işini çözmeden başkanlıktan ayrılmayacak” ifadelerine de yer veren İngiliz gazete, “Beyaz Saray, Ortadoğu’da nüfuzunu son 6 yılda iyice artıran Tahran’ın, nükleer silah peşinde olduğuna inanıyor. Cheney, başından beri İran’a askeri müdahale için bastırıyordu. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Savunma Bakanı Robert Gates’in muhalefetiyle karşılaşıyordu” ifadelerini kullandı.
Haberinde, Bush’un geçen yıl İngiltere, Almanya ve Fransa’yla birlikte İran’a diplomatik baskı uygulama fikrini savunan Dışişleri Bakanı Rice’ın yanında yer aldığını hatırlatan İngiliz gazete, “Son toplantıda ise İran’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Nick Burns, diplomatik manevraların Ocak 2009 yılında devam ediyor olacağını söyledi. Ancak Bush ve Cheney buna karşı çıktılar, Washington’daki kaynaklara göre Bush ile Cheney, ister Demokrat ister Cumhuriyetçi Parti üyesi olsun, yeni başkanın kararlılıkla İran’ın üzerine gideceğine inanmıyor” diye yazdı.
‘Kırmızı çizgi İsrail’
Beyaz Saray’daki dengelerin değişmesine karşın, İran’a harekat konusundaki son kararın gelecek yıldan önce alınmasının beklenmediğini, bu süre içinde de diplomatik çabaların sürdürüleceğini belirten The Guardian, “Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü” direktörlerinden Patrick Cronin’in, “Bu konuda kırmızı çizgi İran değil. Asıl kırmızı çizgi İsrail. Eğer İsrail, (İran’a saldırmayı) kafasına koyarsa, saldırır. ABD ancak bu durumda kati bir karar alır. Bu durumda seçenekler şöyle: İsrail’e engel ol, işi İsrail’e yaptır veya kendin yap” şeklindeki ifadelerine de yer verdi. Ancak gazete, ABD’nin, İran’a İsrail’in saldırması konusunda “gönülsüz” olduğunu da ekledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD’nin ardından İngiltere de Irak’tan çekilmeyi tartışıyor

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...