17 Temmuz 2007 00:00

ABD’de Abbas’a güven sorunu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün Kudüs’te bir araya gelirken, ABD’den ise Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın da ortağı olduğu birlik hükümetini fesheden Abbas’a yönelik güven sorunu olduğuna ilişkin sinyaller geldi.

Paylaş

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün Kudüs’te bir araya gelirken, ABD’den ise Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın da ortağı olduğu birlik hükümetini fesheden Abbas’a yönelik güven sorunu olduğuna ilişkin sinyaller geldi. Filistin Yönetimi ise İsrail’e “Hamas ile anlaşıp, arkamızdan iş çevirmeyin” dedi.
Abbas ile Olmert, İsrail’in Abbas’a yönelik “jest”lerinin yanı sıra, diğer siyasi konuları ele alması beklenirken, görüşmenin ardından ABD Başkanı Bush’un da Filistin merkezli bir Ortadoğu açıklaması yapması bekleniyor.
Görüşme öncesinde ABD’de ortaya çıkan istihbarat belgeleri ise, ABD’nin, Hamas’a karşı İsrail ile birlikte “desteklediği” Abbas’a karşı güven sorunu yaşadığını ortaya koydu. The Washington Post, istihbarat raporlarına dayandırdığı haberinde, “Birçok istihbarat belgesi, Beyaz Saray’ı Abbas konusunda uyarıyor. Belgelere göre, ABD’li siyasetçilerin bel bağladığı Abbas, hedeflere ulaşmak konusunda yeteri kadar güçlü değil” dedi.
ABD’nin, Abbas’a destek vererek, “bir kumar oynadığını” belirten W. Post, “ABD’nin, ‘Batı Şeria, önce’ politikası, Filistin Yönetimi kurulduğundan bu yana izlenen en büyük ve potansiyel risk içeren strateji. Bugün Abbas’ın Batı Şeria’daki konumu dahi zayıf bir hal aldı. Filistin Başkanı, kendisine bağlı El Aksa Tugayları da dahil olmak üzere ülkedeki silahlı güçleri kontrol edemiyor. Filistinliler arasında Abbas şimdiden, ‘işbirlikçi’ olmakla suçlanıyor. Yarın Gazze’deki kriz nedeniyle İsrail ya da bir başka dış gücün suçlanmaması işten bile değil” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan yeni çatışmalara gebe

SONRAKİ HABER

Derviş’ten kardeş kavgasına sert tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...