17 Temmuz 2007 00:00

Arka bahçede CHP’ye isyan umuda destek

Yıllardır Alevileri ‘arka bahçesi’ olarak gören CHP’ye, seçim yaklaştıkça tepkiler büyüyor. Ülkücüleri aday göstermesi, şovenizm ve darbe bayraktarlığı yapması nedeniyle eleştirilen ve MHP ile koalisyon çizgisine kadar gerileyen CHP’nin birçok üyesi, delegesi, emektarı partiden istifa ediyor.

Paylaş

Yıllardır Alevileri ‘arka bahçesi’ olarak gören CHP’ye, seçim yaklaştıkça tepkiler büyüyor. Ülkücüleri aday göstermesi, şovenizm ve darbe bayraktarlığı yapması nedeniyle eleştirilen ve MHP ile koalisyon çizgisine kadar gerileyen CHP’nin birçok üyesi, delegesi, emektarı partiden istifa ediyor. Alevi örgütlerinin halka CHP’ye oy vermeme çağrısı yapmasının yankıları sürürken İzmir’de Bin Umut Bağımsız Adaylarının çalışmaları sırasında yüzlerce CHP’linin destek sözü verdiği de belirtiliyor.
Pir Sultan’dan bağımsıza destek
CHP’ye tepki gösteren Alevi örgütlerinden biri Pir Sultan Abdal Derneği Bornova Şubesi. Gazetemize konuşan Şube Başkanı Hıdır Baysal CHP’nin, “Aleviler nasıl olsa bize oy verirler” diye düşündüğüne işaret ederek, “Taşlaşmış, ne yazık ki futbol takımı tutar gibi CHP’ye oy verenler de var, ancak çoğu Alevi CHP’ye tepkili. Madımak Oteli yanarken CHP kadroları hükümet ortağıydı. Yaşar Okuyan gibi bir insanı getirip de milletvekili yapıp da Alevilerin büyük tepkisini almaması da mümkün değil” dedi. Baysal, emekten, insan haklarından, demokrasiden yana cepheyi desteklediklerini belirterek, “Bunu da bugün en iyi temsil eden bağımsız adaylardır. İnsanlar bunun farkında olmalı” diye konuştu.
Şube yöneticilerinden Ceyhan Kılınç da Alevilerin “demokrasinin yılmaz bekçileri” olduğunu ifade ederek, “Atalarımız, büyüklerimiz Atatürk’ten dolayı, CHP’yi onun mirası olarak gördükleri için hep CHP’ye meyil vermişlerdir. Ama günümüzdeki gençlik Türkiye’de nelerin olup bittiğini, kimlerin ne tür evrimler, çarpıtmalar içinde olduğunu gördü. Bugün MHP ile aynı çizgide gördüğüm bir siyasi örgütün propagandasını nasıl yapabilirim ki” dedi.
‘CHP’ye destek halkıma ihanettir’
CHP’nin Alevileri hazır seçmeni olarak görmesini eleştiren Kılınç, “Maraş, Çorum, Sivas, İstanbul olaylarının hepsinde başta CHP vardı. Ben bunun bilincine varmış bir insan olarak kalkıp hâlâ CHP’yi desteklersem, bu, geçmişime, atama, kendi insanıma ihanet etmişim demektir” diye konuştu.
1996 yılından beri cemevi açılması için CHP’li yerel yönetime yüzlerce dilekçe verdiklerini ve yüzlerce defa da söz aldıklarını hatırlatan Kılınç, “Atatürk Mahallesi’nde bir cemevi için CHP’li belediye yer ayırtmış; basın açıklamalarında var, yerel açıklamalarda var ama çalışmada hiçbir şey yok. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu benim cemime geldi. Kendisi de orada bana söz verdi Bornova Belediye başkan adayıyken. Bugüne kadar geldik hiçbir şey yok. Biz Pir Sultan Abdal Dernekleri olarak elimizden geldiğince mücadelemizi vereceğiz, ne dağda ölen terörist denilen canımızın ne de kahraman asker diye dağa gönderilen ciğerimizin ölmesini hiçbir şekilde istemiyoruz; ne Deniz Baykal’ın ne Tayyip Erdoğan’ın ne de Mehmet Ağar’ın kuklası olmak istemiyoruz” dedi. Kılınç, Bin Umut Adaylarını da desteklediklerini ekleyerek, “Çünkü amaçlarının gayelerinin ne olduğunu biliyoruz. Üyelerimize de demokrasiden yana, emekten yana kişilere oy vermesini söylüyoruz” diye konuştu.
Delegeleri istifa ediyor
Mehmet Doğan 1987 yılından beri CHP’li. 20 yılda il ve kongre delegeliğinden mahalle temsilciliğine kadar birçok görev almış. “Genel merkezin keyfiyetçi davranışı, partinin tamamen sağa kayması, ırkçılığa yönelmesi” nedeniyle CHP’den geçtiğimiz günlerde istifa etmiş ve bugün Bin Umut İzmir Adayları için çalışıyor. “Benim gibi düşünen çok insan var. Kimse CHP’den memnun değil. Bugün kalkmış savaş çığırtkanlığı yapıyor, demokrat bir parti bunu nasıl yapabilir? Sol kesimdeki Alevi aydınları dışladı, gitti Yaşar Okuyan’la İlhan Kesici gibi insanları yanına aldı. Baykal, 56 kişinin idamına imza koyan Süleyman Demirel’le fikir alışverişinden bulunuyor. Bu yüzden yolumuzu ayırmak zorunda kaldık” diyen Doğan, aydın düşünen insanların CHP’ye mutlaka tavır koymasından yana. DSP ile birleşmesiydi CHP’nin barajın altında boğulmak üzere olduğunu düşünen Doğan emekten ve demokrasinden yana CHP’lilere de “Devrimci, demokrat ve sosyalist güçlerden yana, bağımsız adayları” destekleme çağrısı yapıyor.
‘Oy vermesinler diye köye gidiyorum’
Genç CHP’lilerden Umut Uzunboylu, belediye işçiliği yaptığı dönemde 600 işçi arkadaşıyla CHP’li Çiğli Belediyesi’nden nasıl atıldıklarını hatırladığı için çok tepkili: “Dedelerimizin zamanından beri CHP’liyiz. CHP afişlerini gece 2’lere kadar asmış bir insanım. O zaman bizim afişlerin üzerine AKP afişlerini asan insanlar, gelip belediye başkanının yanındalar bugün. Devrimci olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Ensari Bulut, bizi işten attı. İşçi arkadaşların çoğu CHP’liydi. Sendikaları da bitirdiler belediyelerde. Şimdi 100 tane oyum olsa hayatta bir tanesini CHP’ye vermem. Bunun için de memlekete gidiyorum. Muş Varto’ya, köyüme. Köyde CHP oyu çok. Oyların CHP’ye gitmemesi için uğraşmaya gidiyorum.”
27 yaşındaki Bin Ali Polat da CHP’ye oy vermiş bugüne kadar. Bugün sosyal demokrat, hatta demokrat yapısını iyice yitirdiğini düşünen Polat, “Artık toplumun ezilen kesimin taleplerini karşılayacak durumda değil. CHP’nin Alevi toplumuna zararı bile olmuştur. Alevileri çantada keklik gördü hep. Hâlâ Alevilerle birlikte gibi göstermeye çalışıyor ama hiçbir zaman Alevilerin davasıyla ilgili olmadı” diyor.
41 yaşındaki Ali Gökbulut da inşaat işçisi. Yıllarca CHP’de çalışma yürütmüş. Bu dönem ise Bin Umut Adaylarını destekliyor. “CHP yıllarca bizi oy deposu olarak gördü. Ama hiçbir sorunumuza çözüm getirmedi. Herhangi bir adım bile atmadı” diyor Gökbulut.
Elvan Bolat ise, CHP’liliği bir önceki seçimde bırakmış. O da “Ben CHP’yi şu an MHP gibi görüyorum. Aleviler niye destekliyor CHP’yi çünkü kendilerini destekleyen parti göremiyorlar ya da bu partiler güçsüz görünüyor onlara. Ancak yarın AKP’nin bıraktığı yerden CHP devam edecek iktidara gelebilirse” diye konuşuyor. Bolat’ın da oyu Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adaylarına. (İzmir/EVRENSEL)
Elif Görgü/Ozan Sürücü
ÖNCEKİ HABER

Seçim öncesi sansür

SONRAKİ HABER

Çarşamba seçimini daha yapamamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...