18 Temmuz 2007 00:00

Hamas’ı saf dışı etme çabası

ABD ve İsrail’in, Filistin’de Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Hamas’ın da ortağı olduğu ulusal birlik hükümetini feshetmesiyle baş gösteren kutuplaşmayı kemikleştirme çabaları sürüyor.

Paylaş

ABD ve İsrail’in, Filistin’de Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Hamas’ın da ortağı olduğu ulusal birlik hükümetini feshetmesiyle baş gösteren kutuplaşmayı kemikleştirme çabaları sürüyor.
ABD Başkanı George Bush, Ortadoğu “barış” görüşmelerini başlatmak için sonbaharda bir uluslararası konferans yapılmasını önerirken, İsrail ise Abbas’a “güçlendirmek” için attığı adımları hızlandırdı. Filistin halkından Hamas ve Abbas arasında bir seçim yapmalarını da isteyen Bush, Abbas’a 190 milyon dolar daha yardımda bulunmayı da vaat etti.
Bu arada Alman hükümeti ve Ürdün Kralı “yeni Ortadoğu girişimi” diye nitelediği Bush’un önerisini desteklediğini açıkladı.
Hamas’tan ret
Kudüs’te Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Olmert’in buluşmasından sonra gelen Bush’un önerisi, Hamas tarafından reddedilirken, teklife Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail’den destek geldi.
Bush’un konferans çağrısı uluslararası kamuoyunda ise “Hamas’ı saf dışı etme girişimi” olarak yorumlandı.
İngiltere’de yayınlanan The Guardian, Bush’un yeni girişiminde Hamas’ı dışlayacağını belirterek, Hamas’ın da bu çağrıyı “yeni bir Haçlı Seferi” olarak gördüğünü aktardı. Hamas, ABD Başkanı Bush’un açıklamasını, “Siyonist emellere hizmet ediyor” diye nitelemiş ve “Böyle bir konferans, Gazze ile Batı Şeria arasındaki ayrılığı derinleştirecektir” demişti.
The Times da, Bush’un yeni girişiminin, Ortadoğu Dörtlüsü’nün temsilciliğine atanan eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in elini güçlendirmeyi hedeflediğine dikkat çekti. Gazeteye göre önümüzdeki hafta bölgeye gidecek olan Blair, Hamas’ın Gazze’de denetimi ele geçirmesinden sonra Batı Şeria’da El Fetih’e bağlı kurumların güçlendirilmesi için çaba harcayacak.
Tutuklu listesi
Öte yandan İsrail ise Abbas’ı “güçlendirmek” için serbest bırakacağı 250 Filistinli tutuklu listesini hazırladı. İsrail’de yayımlanan gazetelere göre listede ağırlıklı olarak El Fetih üyeleri bulunuyor. Listede, Hamas üyesi ise yok.
Tutuklular arasında, 11 çocuk ve 15 yıldır cezaevinde olan iki yaşlı mahkumun da olduğu öğrenilirken, Arap El Ayyam gazetesi ise salıverilecekler arasında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) liderlerinden Abdulrahim Maluh’un da olduğunu iddia etti.
Gazeteye göre, Maluh’un eşini arayan Abbas, FHKC liderinin isminin serbest bırakılacak tutuklular listesinde olduğunu belirtti. 60 yaşında ve ciddi sağlık problemleri olan Maluh’un, El Fetih ile Hamas arasında “arabuluculuk” yapabileceği ifade edildi.
Fetih’e operasyon yok
İsrail’in, Abbas’a yönelik politikası doğrultusunda ayrıca, İsrail’in, El Fetih üyelerine yönelik tutuklamalara son vereceği de iddia edildi. Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail ordusu, Batı Şeria’daki Filistinli gerillalara yönelik operasyonlara son verme kararı aldı. Kararın, Filistin ile İsrail yönetimleri arasında varılan anlaşma uyarınca alındığı ifade edildi.
İsrail’in geçen hafta bazı El Fetih üyelerine af ilan etmesi, bazı El Fetih gerillalarının silah bırakmasıyla sonuçlanmıştı.
İsrail ordusunun yeni kararına karşılık, El Fetih’in vereceği yeni tavizler ise merak konusu. (DIŞ HABERLER)
‘Filistin, Türkiye’den yeni yatırım taleb etti’

İsrail ve Filistinli yetkililerin, Ankara’dan, Batı Şeria ile Gazze sınırı boyunca ticari faaliyetlerini artırmasını talep ettikleri öğrenildi. The Jerusalem Post, Türkiyeli yetkililere dayandırdığı haberinde, “yeni ticari projelerin 2006 yılında Erez Geçiş Noktası’nda planlanan, ancak sonradan dondurulan proje ile aynı kapsamda olduğu” ifade edildi. Filistin yönetiminin yoğun talebi olduğu ifade ediliyor.
Türkiyeli yetkililerin, bölgedeki ticari faaliyetler için ana geçiş noktası olarak Karni Geçiş Kapısı’nı önerdiklerini ifade eden sağcı gazete, bu kapının ise 12 Haziran’dan bu yana kapalı olduğunu hatırlattı. Görüşmelerde, bu konuya odaklanılmadığı ifade edildi. Türkiye’nin Erez Sanayi Bölgesi’ne yönelik 2006 yılında hazırlanan ticari projeleri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)
Esad: İsrail barış isteğini açıkça ilan etmeli

Suriye’de ikinci kez Devlet Başkanı seçilen ve dün yemin eden Beşar Esad, İsrail’e “resmi ve açık bir şekilde barış isteğini ilan etmesi” çağrısında bulundu.
Esad mecliste yaptığı konuşmada, “Gizli görüşmeler istemiyoruz. İsrailli liderlerden, barış isteklerini resmi ve açık bir şekilde ilan etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Suriye lideri Beşar Esad ayrıca, “İsrail’den Suriye topraklarından çekilme konusunda garanti vermesini istediklerini de belirterek, ne üzerine görüşeceklerini bilmeksizin görüşmelere başlayamayacaklarını” da kaydetti. İki ülke arasındaki barış görüşmeleri, Ocak 2000’den beri kesik bulunuyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Japonya’da nükleer sızıntı paniği

SONRAKİ HABER

Iraklılar talan yasasını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...