18 Temmuz 2007 00:00

kutup geyiği ve kutup ayısı 2

Şu sıralar bizim manav herkesle bir iyi, bir iyi sormayın gitsin...

Paylaş

Şu sıralar bizim manav herkesle bir iyi, bir iyi sormayın gitsin... Ortalık sıcaktan yanıyor malûm, insanlar da bütçesine göre ya klima ya karpuz alıyor. Seçim hareketliliğini de ekleyin... Bizimkinin elinde koca bir karpuz, “Keseyim mi” diye soruyor yaşlı kadına. Yaşlı kadının derdiyse karpuzun içi değil, “Aaa, çok büyük bu ayol, iki ihtiyarız biz, n’apıcaz bu kadar büyük şeyi” diyor... Manavın kaşlar çaktırmadan çatılıyor ama, şimdi bu kadınla, hani o partinin afişinde olduğu gibi kutuplaşsa ne olur, kucaklaşsa ne olur? Kadıncağız eskilerden ama, bizim manav onu, On Yeni Türk Lirası şeklinde görüyor zira! “Taşıyamam ben bunu” deyip daha küçük bir karpuz satın alarak ayrılıyor yaşlı kadın... İsmi mühim değil, yine bu “katuplaşma mı, kucuklaşma mı” diyen partiye oy verecek bizim manav... Geçen akşam bu partililer, semti gezerken bizim manava da uğradılar... Bir dakika bile sürmedi bu ziyaret, ama olsun, tekmili otuz iki diş birden gülücükler dağıtıp “Esnafı ezdirmeyeceğiz, herkesi kucaklayacağız” dediler ya, bizimkine yetti...
- “Bi karpuz kesseydim?”
Ahh, ilişkiler her zaman böyle (karpuz gibi) tatlı olsa ya! Sloganın ‘büyülü etkisinden’ kurtulup “Acaba kimler kullanıyor bu sloganı” diye sormaz olaydım kendime! Işığı görmeye başladığımız tünelin çıkışında, tekrar gerisin geri karanlığa dalmak varmış... Ama giremedim, bakamadım bile ardıma. Yine de, o karanlık geçmişin bir kesiti canlandı gözümde...
Karanlığın o en “derin” yerinde bir kamyon, lüks bir otomobile hızla çarptı, anımsadım! Hesabını soran olmuş muydu? Evet ama hesap veren var mıydı?
Bugün, ‘kutuplaşma’ hesabını yapanlar kimler peki? Bunca zaman toplumda kutuplaşma yaratıp da, “Kutuplaşmayın, kucaklaşın bakiim!” diyenler? Her sabah kalkıp aynaya baktıklarında, aynadaki şir’in, bir ironiyi aksettirdiğinin farkındalar mı? Kutuplaşma pek tavsiye etmiyoruz, kucaklaşmayı nasıl alırdınız?
Kel başa şimşir tarak, böyle seçime, böyle propaganda!
Hadi, hayırlı tıraşlar... Her şey satılık ama isteyene ironi bedava!
Valla ortalıkta dolaşan onca ‘kutup’geyiğinden sonra ben bile, bu ülkede kutup ayılarının yaşadığını düşünmeye başladım. Gülmeyin, bu ülkede her şey yetişiyor, her şey bol Allah’a şükür! Latife bir yana, kutup geyiğinin yaşadığı bir coğrafyada kutup ayısının yaşamıyor olduğunu düşünebilir misiniz? Ben düşünemiyorum.
Haa, kutup ayısı demişken, kutup ayılarıyla ilgili bir şey daha; bilinenin aksine, kutup ayıları kış uykusuna yatmazmış! O halde geriye sadece kutupsuz ‘ayı’*’ların kış uykusuna yattığı gerçeği kalıyor! Hepinizi hasretle kucaklarım. Kutuplaşmayın sakın!
(*)Doğadaki tüm dört ayaklı ayıları tenzih ederim!
Vahit Akça
ÖNCEKİ HABER

memet

SONRAKİ HABER

EKONOMİ DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa