18 Temmuz 2007 00:00

Karar geri çekilsin

Güncel gazetesinin yayın hayatının 12 gün süreyle durdurulması tepkilere neden oldu.

Paylaş

Güncel gazetesinin yayın hayatının 12 gün süreyle durdurulması tepkilere neden oldu. Güncel gazetesinin yayın hayatına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, geçen günlerde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yayını durdurulan Gündem gazetesinin devamı olduğu iddiasıyla 12 gün süreyle son verilmesi, gazeteci örgütleri tarafından tepki ile karşılandı.
Kapatma kararını doğru bulmadıklarını belirten basın örgütü temsilcileri, basın özgürlüğü önündeki engellerin ve TMY başta olmak üzere antidemokratik yasaların kaldırılmasını istediler. Kararı, yaşanan eşitsiz seçim süreciyle bağımsız adayların propaganda olanaklarının kısıtlanması olarak değerlendiren basın örgütleri, kapatma kararının geri çekilmesini istediler.
Hukuki değil siyasi
Gündem gazetesinin ardından Güncel gazetesinin de kapatılmasının seçim, demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından kaygı verici bir durum olduğunu ifade Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, kapatma kararlarını ve baskıları, seçimi etkileme ve bağımsız adayların Meclis’e girmesini engelleme hamlesi olarak değerlendirdi. Abakay, gazete kapatma kararlarının hukuki değil siyasi kararlar olduğunun altını çizerek, bu tür kararların bağımsızların propaganda alanlarını daralttığını, eşitsiz ve antidemokratik bir seçim sürecini ortaya çıkardığını belirterek baskılara bir an önce son verilmesi gerektiğini söyledi.
AKP Hükümeti’nin demokrasi ve özgürlükleri en fazla istismar eden hükümetlerden biri olduğunu söyleyen Abakay, buna karşın çıkardığı Terörle Mücadele Yasası ve 301 gibi yasalarla basına ve muhalif güçlere karşı sindirme politikası güttüğünü ve ana CHP başta olmak üzere etkin partilerin de bu durumdan hoşnut olarak AKP’yi desteklediğini kaydetti. Seçimler öncesi başta Doğan Grubu olmak üzere çeşitli gazete ve gruplarda düzenlemeler ve işten çıkarmalar yaşandığını aktaran Abakay, yaşanan kapatma ve işten çıkarma kararlarının geri alınması gerektiğini vurguladı.
Haksızlık giderilmeli
Gazete kapatmalar ve yasaklarla, Türkiye’nin bir yere varamayacağının bugüne kadar yaşananlarla anlaşıldığını ifade eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, alınan yargı kararına saygı duyduklarını, fakat kararı doğru bulmadıklarını ifade etti.
24 Temmuz’da, kaldırılışının yıldönümü olması vesilesiyle sansürün yeniden tartışma konusu olarak gündeme geleceğini aktaran Olcayto, Gündem ve Güncel gazeteleri ve çalışanlarına uygulanan haksızlıkların bir an önce giderilmesini dilediklerini söyledi. Olcayto, kapatma kararının seçim dönemine denk gelmiş olmasının da düşündürücü olduğunu dile getirdi.
Basın özgürlüğü kısıtlanıyor
Gazete kapatmanın doğru bir uygulama olmadığını dile getiren Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan S. İpekçi, kararın basın özgürlüğü kısıtlaması açısından üzücü olduğunu dile getirdi. Güncel’in, Gündem’in devamı olduğu gerekçesi ile kapatılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını kaydeden İpekçi, TMY başta olmak üzere ifade ve basın özgürlüğünü kısıtlayan yasaların yeni oluşacak Meclis tarafından kaldırılmasını umduklarını söyledi.
Kapatma kararını seçim sansürü olarak değerlendiren Güncel gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Samur ise, kapatmanın hiçbir yasal dayanağı olmadığını ve kararın gayri hukuki ve antidemokratik olduğunu vurguladı. Kapatılan Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yüksel Genç de yaptıı açıklamada, “Demokratik seçimler için uyarıcı olan yayınlarımıza müdahale demokratik koşullarda seçimlerin olma şansına müdahaledir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

HÖC’lüler serbest bırakılsın talebi

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...