18 Temmuz 2007 00:00

İzmirli Aleviler ne düşünüyor?

Türkiye’deki seçim sürecini izlemek ve Bin Umut Adaylarına destek vermek amacıyla İzmir’e gelen Almanya Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ve Hollanda Sosyalist Parti Milletvekili Saadet Karabulut...

Paylaş

Türkiye’deki seçim sürecini izlemek ve Bin Umut Adaylarına destek vermek amacıyla İzmir’e gelen Almanya Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ve Hollanda Sosyalist Parti Milletvekili Saadet Karabulut’un, önceki gün İzmir’deki bazı Alevi derneklerini ziyaretleri önemli tartışmaları da beraberinde getirdi. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı ile GYK üyeleri Mustafa Yalçıner ve Öznur Oğuz’un da katıldığı ziyaretlerde, özellikle Alevileri ve Tuncelilileri oy deposu olarak gören CHP üzerine konuşuldu. Öne çıkan ise Baykal’ın, Tunceli’de 200 dolayında kişi tarafından izlenmesi, Madımak anması mitingine katılmaması, Alevi katliamlarının sorumlularıyla koalisyonu tartışabilmesi oldu. Ziyaretlerde Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği, Tuncelililer Yardımlaşma Dayanışma ve Tanıtma Derneği ile Tuncelililer Kültür ve Dayanışma Derneği İzmir Şubesi, “geçmişine ihanet etmek istemeyenleri” Bin Umut Bağımsız Adaylarını desteklemeye çağırırken, Balçova Tunceli ve Sevenleri Derneği yöneticileri ise “Kötünün iyisidir, cumhuriyet elden gittiği için mecburen” diyerek CHP’nin desteklenmesi gerektiğini ifade ettiler.
Alevi Bektaşi Derneği İzmir Şubesi yöneticileri ise kurumsal olarak üyeleri adına destek çağrısı yapmalarının doğru olmayacağını belirtirken kişisel olarak bağımsız adayların Meclis’e girmesinin önemli olduğuna değindiler. Almanya ve Hollanda milletvekilleri Dağdelen ve Karabulut ise kendi ülkelerindeki seçim süreçlerini ve Bin Umut projesi ile benzer “sol, sosyalist ittifak” süreçlerini aktararak, İzmir’deki izlenimleri doğrultusunda “CHP’nin oy deposu olarak gördüğü Alevilerin, Meclis’te sesi, kulağı olabilecek tek alternatifin Bin Umut projesi” olduğunu gözlemlediklerini dile getirdiler. Söz alan Mustafa Yalçıner, Dersimlilerin Baykal’ı meydanda yalnız bırakarak tercihlerini yaptıklarına işaret ederek, “CHP eşittir MHP ilanlarının verildiği bir süreçte Dersimliler bunca aşağılanmayı kabul edemez” diye konuştu.
Abdullah Varlı ise bugün laiklik savunucusu olarak gösterilen generaller ve CHP’nin dinci gericiliği bugüne kadar nasıl teşvik ettiklerine dair örnekler vererek, Türkiye’nin hiçbir zaman gerçekten laik olmadığına vurgu yaptı. Ziyarette bazı dernek yöneticileri CHP’yi desteklemekten vazgeçmese de üyelerin aynı fikirde olmadığı ortaya çıkardı. Özellikle CHP’yi eleştirenlerin alkışlanması bunu gösterdi. Tunceli ve Sevenleri Derneği’nde CHP’yi savunanlara karşı “Aleviler devrimcidir” diye tepki gösteren Yavuz Erdoğan, saatler süren sohbet ve tartışmaların özeti gibiydi. (İzmir/EVRENSEL)
Görüşler....Görüşler...Görüşler...Görüşler...
Hıdır Tepe (İzmir Alevi Bektaşi Derneği Yöneticisi): Anadolu’da öyle bir gelenek var ki 40 senedir CHP’ye oy vermiş. Hâl⠓Başka bir yere oy verirsek AKP’nin işine yarar” diyorlar. Derneğimiz bağımsızları destekliyor.
Hüseyin Can (Tunceli ve Sevenleri Derneği Başkanı): Önemli olan, sığındığımız cumhuriyet tehlikede.
Hasan Aydoğdu (Narlıdere Belediye Meclis Üyesi): Bağımsızların parlamentoda temsil edilmesi lazım. Ben destekliyorum.
Mustafa Aslan (Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği Başkanı): Bin Umut Adaylarının Meclis’e girmesi taraftarıyız. Umarız Abdullah Levent Tüzel de 1. Bölge’den milletvekilimiz olarak gider.
Kazım Aslan (Kazım Dede-Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği Yöneticisi): Bağımsız adaylar toplum için mücadele vermiş insanlar. Meclis’e girmelerine evet diyoruz.
Hüseyin Tamaç (Tuncelililer Yardımlaşma ve Tanıtma Derneği Başkanı): Tunceliliyim diyen herkesin oyunu en doğru şekilde kullanacağını biliyorum.
Hıdır Timurlenk (YK Üyesi): İnanıyorum ki bu seçimden sonra, bu bir ışık olur ve gerçek birleşik bir sol yeşillenir.
Ali Ekber Coşkun (Tuncelililer Kültür ve Dayanışma Derneği İzmir Şubesi Başkanı): Bin Umut Adayları bir projedir ve tüm adaylar ayrımsız desteklenmek zorundadır.
Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

Halkın tek alternatifi Bin Umut

SONRAKİ HABER

Bu sözü unutma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa