18 Temmuz 2007 00:00

Tersane işçisi patronuna oy vermeyecek!

AKP, MHP ve CHP meydanlarda ekonomiyi düzelteceklerini, halkın yaşam koşullarını iyileştireceklerini vaat ediyorlar.

Paylaş

AKP, MHP ve CHP meydanlarda ekonomiyi düzelteceklerini, halkın yaşam koşullarını iyileştireceklerini vaat ediyorlar. Tuzla tersane işçileri ise bu vaatlerin kandırmaca olduğunu söylüyor. Çünkü bu partiler her gün ağırlaşan çalışma koşulları, iş cinayetleri, sigorta primlerinin ödenmemesi gibi sorunlar yaşayan işçilerin karşısına, tersane patronlarını milletvekili adayı olarak çıkartıyor. Yardımcı Tersanesi’nin patronu Kemal Yardımcı AKP’den, Torlak Tersanesi patronu Ali Torlak MHP’den aday. 1999-2002 arası hükümet olan DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan ise CHP’den aday gösterildi. İşçiler “Bize bu sorunları yaşatanlar mı sorunlarımızı çözecek” diyor.
AKP döneminde meydana gelen iş kazalarında onlarca işçi ölürken yüzlerce işçi de kalıcı sakatlıklara maruz kaldı. 2003-2007 yılları arasında meydana gelen iş kazalarında 35 işçi öldü. Kayıtlara geçmeyenler de dahil edildiğinde rakam daha da artıyor. Sadece 2005 yılında meydana gelen iş kazalarında 120 işçi sakat kaldı. Kazalarla ilgili açılan davalarda ise hiçbir sorumlu ceza almadı.
Kuralsız çalışma
AKP döneminde kuralsız çalışma da hızla arttı. Çığ gibi çoğalan taşeron firmalarda çalışan işçiler kölelik koşullarında, sigortasız ve zor koşullarda saatlerce çalışmaya devam etti. Bir tersane bünyesinde onlarca taşeron firma çalışmaya başladı.
Buna karşı ücretleri ödenmediği için ya da iş kazalarına karşı hakkını arayan işçiler ise sürekli saldırıya uğradı. Desan Tersanesi’nde olduğu gibi işçiler defalarca polis saldırısına uğradılar. İşçilerin üyesi olduğu Limter-İş’in yöneticileri ise tutuklanarak cezaevine konuldular.
İşçi vaatlere inanmadı
İşçiler ise bu sıkıntıları yaşatanların, milletvekili adayı olup kendilerinden oy istemesine tepkili. MHP’den aday olan Ali Torlak’ın patronu olduğu Torlak Tersanesi’nde pek çok işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Aydın Bali, patronun ölen işçilerin ailelerine sahip çıkmadığını dile getirdi. Bali “Şimdi mi bize sahip çıkacak? Meclis’e gittiklerinde de bizim için bir şeyler yapacaklarına inanmıyorum. ‘Elim kırılsaydı da vermeseydim’ dememek için bu kez iyi düşünmek zorundayız” dedi.
AKP’nin adayı Kemal Yardımcı’nın patronu olduğu Yardımcı Tersanesi’nde çalışan Abdülselam Baday ise şunları anlattı: “Bugüne kadar yüzünü görmedik. Son bir haftada üç arkadaşımız kendilerine maske verilmediği için zehirlendiler. Beş kişinin bir maske kullanması isteniyor. İşçisini düşünmeyen birisinin Meclis’te bize faydalı olacağına inanmıyorum.” Tersane yemekhanesinde AKP’li diğer adaylarla yapılan toplantıda “işsizliği, yoksulluğu bitireceğim” dediğini aktaran Beday, işçilerin hiçbirinin bu vaade inanmadığını belirterek “Bugüne kadar yaptıkları bundan sonra yapacaklarını gösteriyor. Oyumu patronuma vermeyeceğim” dedi.
Tersane işçisi Fevzi Tepeli, AKP de ondan önceki hükümetler de tersane işçileri için hiçbir şey yapmadı dedi. Bu seçimlerde CHP’den aday olan Yaşar Okuyan’ın 1999’da mezarda emekliliği çıkardığını hatırlatan Tepeli, Okuyan’ın Çalışma Bakanlığı yaptığı dönemde tersanedeki çalışma koşullarının hiç değişmediğini ifade etti.
Şimdiye kadar yanlarında olmayan AKP’nin, tersanede poğaça dağıtarak oy istediğini belirten Hasan Balkıç ise “Bugüne kadar CHP’ye oy verdim, hiç faydasını görmedim. Sosyal demokratım diyor ama bizimle hiç ilgilenmedi. Seçimlerde bağımsız adayı destekleyeceğim” diye konuştu. Murat Yakıcı ise vaat dışında bir şey görmediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kim faydalı olacaksa ona destek vermeliyiz. İster bağımsız, ister parti; oyumuzu bilerek kullanmak zorundayız.” (İstanbul/EVRENSEL)
Patronlar kazandı işçiler kaybetti
AKP iktidarı döneminde patronlara her türlü destek sağlanırken özellikle tersanelerde artan işlem hacmi dikkat çekti. 2003 yılında tersanelerde 18 yeni gemi yapılırken, bakım onarım yapılan gemi sayısı 891 oldu. 2004 yılında yapılan gemi sayısı 81’e çıktı. 2005’te 79 yeni gemi sahiplerine teslim edilirken 2006 yılında tersane patronları 100 yeni gemiyi bitirerek yeni sahiplerine teslim etti. 2007’de şu ana kadar kesin sözleşmesi yapılan 66 adet gemi siparişi alınırken, 120 geminin ise yapımı devam ediyor. Tersane patronlarının örgütü olan GİSBİR’in verilerine göre bir yılda, yeni gemi inşa faaliyetlerinden 1.5 milyar dolar, bakım onarım faaliyetlerinden ise 1 milyar dolar gelir elde ediliyor.
Ücretler 3 yıldır aynı
Tersane patronları kârlarına kâr katarken işçilerin ücreti hiç değişmedi. 30 bine yakın işçinin çalıştığı havzada kadrolu işçi sayısı sadece 3 bin. En yüksek işçi ücreti günlük 45-50 YTL arasında değişirken işçilerin büyük bir bölümü ise ünlük 25-30 YTL’ye çalışıyorlar. “Enflasyon düştü ekonomi iyiye gidiyor” diyen hükümete tepki gösteren işçiler, ekonominin sadece patronlar için iyiye gittiğini, ekonomik durumlarının üç yıl önceden daha kötü durumda olduğunu söylüyorlar.
Ali Doğan - Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Sat sat bitmiyor!

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...