19 Temmuz 2007 00:00

Bağımsız adaylar konuşuyor

Bin Umut Elazığ Bağımsız Milletvekili Adayı Hasan Esen, Meclis’te her kesimin sesi olacaklarını dile getiriyor

Paylaş

Bin Umut Elazığ Bağımsız Milletvekili Adayı Hasan Esen, “Meclis’te akan kanın durması için demokrasiyi, özgürlüğü, insan hakları ve barışı savunacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.Esen, Meclis’te her kesimin sorunlarını dile getireceklerini de sözlerine ekledi.
Bin Umut Adayı Hasan Esen ile seçimleri konuştuk.

Nasıl aday oldunuz?
Benim adaylık sürecim ani bir oluşum değildir. Topluma karşı bir sorumluluğum vardı. Bu sorumluluk duygusuyla hareket ederek, kendimi bu göreve tabii kıldım. Başta Kürt sorunu olmak üzere ülkenin, bölgenin ve Elazığ’ın sorunları için çaba harcayacağımı ve katkı sunacağımı birincil görev sayarak Elazığ’da Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adayı oldum. Hepimiz biliyoruz ki, Türkiye’nin temel sorunlarının başında Kürt sorunu gelmektedir. Ve yine hepimiz biliyoruz ki, sorunun çözümü savaş değil tamamen diyalog ve demokrasidir. Öte yandan Elazığ’ın bazı temel sorunları var. Bunların başında işsizlik, pahalılık, yerel sorunlar (çiftçiler, işçiler, memurlar vb. emekçi kesimin yaşadığı sorunlar) gelmektedir.
Gerçekten bu sorunların çözümü için Bin Umut Elazığ Bağımsız Milletvekili Adayı olarak bu görevi üstlenmeyi borç bildim.
Elazığ’ın temel sorunları nelerdir?
Elazığ, tarihi çok eskilere dayanan bir ildir. İlk yerleşim yeri olan Harput, Elazığ’ın tarihi dokunaklarından biridir. Öte yandan Keban Barajı’nın, Hazar (Sivrice) Gölü’nün ve adını sayamadığım birçok doğal güzellikleri olan Elazığ’ın, turizm yönünden alternatifleri bulunmamaktadır. Tabii bunu Elazığ için pozitif kullanmak gerekir. Şimdiye kadar kısmen yapıldı ama bu yeterli değildir.
Elazığ’da çimento fabrikası, şeker fabrikası, tuğla ve kiremit fabrikaları, Ferrokrom, mermer ocakları ile un ve yem fabrikaları gibi birçok üretim merkezi bulunuyor. Ama aslına bakılacak olursa bu fabrikaların Elazığ’a pek bir yararı kalmadı.
Elazığ’ın pek çok sorunu mevcuttur, yukarıda da bahsetmiştim işsizlik, altyapı, çiftçi ve deprem gibi sorunları var. Elazığ, ticaret ve sanayi bakımından önemli bir kent olup diğer taraftan emek ve sermaye çelişkisinin de yoğun olduğu bir ilimizdir.
Elazığ, 1990’lı yıllardan sonra boşaltılan köylere ev sahipliği yapmıştır. Bu göçlerden doğan çarpık kentleşme, Elazığ’ın tabii sorunu haline gelmiştir. Bin Umut Bağımsız Adayları olarak bu sorunları birebir çözebiliriz demiyoruz ama çözüm için elimizden gelen çabayı gösterip en uygun adımı atacağımızın sözünü veriyoruz. “Türkiye’ye sözümüz” var şiarıyla çıktığımız bu yolda, halkımızın desteğiyle bunu başaracağımıza inanıyoruz

Nasıl bir çözüm öneriyorsunuz?
Başta farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bu coğrafyada; demokratikleşmeyi, özgürlüğü, eşitliği, kardeşliği ve barışı sağlamak gerekir. Ancak ondan sonra diğer sorunlar kendiliğinden çözülecektir. Sırasıyla altyapısı, sanayisi, çehresi düzelecektir. Bin Umut Adayı olarak parlamentoya gittiğimiz takdirde imkanlarımız dahilinde bu ülkenin yumak gibi olan sorunlarını bir bir çözmek için çaba sarf edeceğiz ve bu sorumlulukla yolumuza devam edeceğiz.

Meclis’te nasıl bir siyaset izleyeceksiniz?
Yıllardır Türkiye’de kemikleşmiş siyaset yapılmaktadır. Değişen hiçbir şey olmadı. Mevcut yasalar değişmedikçe hangi iktidar gelirse gelsin aynı sorunlar yaşanacaktır. Darbelerle işleyen bir yasa ile hiçbir yere gidilemez ve sistem kilitlenmiştir. Toplum önünde çok büyük engeller vardır. Parlamentoya gidersek bunların üzerinde çalışıp yeni yasalar için çaba harcayacağız.
Meclis’e girersek başta Kürt sorunu olmak üzere, Kürt halkının demokratik haklarını parlamentoda özgürce ifade olanağı bulacağız. Demokratikleşmenin önündeki antidemokratik engellerin kalkması için adım atacağımızdan, akan kanın durması için demokrasiyi, özgürlüğü, insan hakları ve barışı savunacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.
Parlamentoda herkesin sesi olacağız. Bu ülkeye demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü ve kardeşliği getireceğiz. Çünkü Türkiye’ye sözümüz var...
Hasan Esen kimdir?

1950 yılında Bingöl-Yayladere Dalbasan (Seter) köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Ortaokulu Nazimiye’de okuduktan sonra lise tahsilini Bingöl’de tamamladı. 1976 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Değişik kamu kurum ve kuruluşlarında görev yaptı. Özel sektörde çalıştı. Diyarbakır Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanlığı görevinde bulundu. KESK’e bağlı Yapı Yol-Sen Şube Yönetim Kurulu ile Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanlığı görevinde bulundu. Makine Mühendisleri Odası Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi olarak 3. dönem çalıştı. Evli ve üç çocuk babası olup, orta derecede Almanca ve Fransızca bilmektedir.
Özkan Zülfikar
ÖNCEKİ HABER

Agos’un yargılandığı duruşma ertelendi

SONRAKİ HABER

Harb-İş yöneticilerine sesleniyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...