19 Temmuz 2007 00:00

Böyle bir işkence Ebu Garip’te görülmedi

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde karakola çağrılan 60 yaşındaki Süleyman Demir, Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahattin Suvağcı’yı desteklediği için karakolda kafasına mayın bağlandığını ve ağzına da fünye konularak kendisine işkence edildiğini iddia etti.

Paylaş

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde karakola çağrılan 60 yaşındaki Süleyman Demir, Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahattin Suvağcı’yı desteklediği için karakolda kafasına mayın bağlandığını ve ağzına da fünye konularak kendisine işkence edildiğini iddia etti. Hastanede tedavi altına alınan Demir, “Yasal bir milletvekili adayını destekliyorsam bu neden suç olsun? Birileri bu zulme dur desin” dedi.
İddialara göre, Çukurca ilçesine bağlı Köprülü (Geman) Jandarma Karakolu’na çağrılan 60 yaşındaki Süleyman Demir isimli vatandaşa, karakolda kafasına mayın bağlanarak ve ağzına fünye konularak işkence yapıldı. PKK’ye yardım ettiği ve Bin Umut Adaylarını desteklediği gerekçesiyle yaklaşık bir saat dövülen Demir, daha sonra serbest bırakıldı. Kendi imkanlarıyla Çukurca Sağlık Ocağı’na ulaştığını belirten Demir, ardından kaldırıldığı Hakkari Devlet Hastanesi’nde yaşadıklarını DİHA’ya anlattı.
‘Dövmeye başladılar’
Köprülü Jandarma Karakolu’ndan ‘İ. Başçavuş’ isimli kişinin evini araması sonucu karakola gittiğini belirten Demir, şunları öne sürdü: “Eve geldiğimde oğlum karakoldan arandığımı ve karakola gitmemi istedi. Ben de saat 17.00 sıralarında karakola gittim. Kapıda beni İ. Başçavuş karşıladı. Daha sonra M. Binbaşı’nın yanına götürdü. İçeriye girdiğimde selam verdim ve elini sıkmak istedim. Ancak buna izin vermedi. Daha sonra bana direk ‘Süleyman seni s...’ dedi. ‘Sen teröristlere yardımcı oluyorsun. Dün terörist Sabahattin Suvağcı geldi buraya, neden destek verdin? O teröristtir. Sen PKK’ya yardım ediyorsun’ dedi. Böyle der demez dövmeye başladı.”
‘Mayın bağladılar’
İ. Başçavuş adlı yetkilinin, daha sonra başına mayın bağladığını ve ağzına fünye koyduğunu iddia eden Demir, yaşadıklarını şöyle anlattı: “M. Binbaşı beni havaya uçuracağını söyledi. Mayını bağladıktan sonra M. Binbaşı tekme, yumruk ve copla dövmeye başladı. Ben de karşı çıktım, ‘Sabahattin milletvekili adayı, o terörist değil, ben destek veririm’ dedim. Ancak daha sonra küfür etti. Celal Talabani, Mesut Barzani, Ahmet Türk başta olmak üzere bütün Kürt liderlerini terörist olarak gösterip hakaret ediyordu. Beni öldürdükten sonra sırayla onları da ortadan kaldıracağını belirtiyordu. Yaklaşık bir saatlik işkence ve dayaktan sonra beni bıraktı.”
‘Bu zulüm bitsin’
Serbest bırakıldıktan sonra, kaçak yollardan arama noktalarını geçtikten sonra Çukurca Sağlık Ocağı’na gittiğini belirten Demir, “Her tarafım yara bere içinde kalmıştı. Sağlık ocağında ilk tedavimi yaptıktan sonra beni Hakkari Devlet Hastanesi’ne sevk ettiler. Şimdi burada tedavi görüyorum. Askerler hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Gerekirse Ankara’ya kadar gideceğim. İnsan hakları kuruluşlarının bana destek vermesini istiyorum. Ben yasal bir milletvekili adayını destekliyor ve oy veriyorsam bu neden suç olsun? Birileri bu zulme dur desin” diye konuştu.
‘İp siyasetinin devamı’
Kendisinin hedef haline getirildiğini belirten Bin Umut Bağımsız Milletvekili Adayı Sabahattin Suvağcı ise 60 yaşındaki bir insanın başına mayın bağlanarak işkence yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Olayı şiddetle kınadığını ifade eden Suvağcı, “Bir insana başına mayın bağlanarak, ağzına fünye konularak işkence edilmesi insanlık dışı bir uygulamadır. AB’ye giren bir ülkede insan haklarının ne durumda olduğunun göstergesidir. Yaşanan uygulama, Türkiye’de son dönemlerde yapılan ip siyasetinin bir davamıdır. Bu ip siyasetinin Irak’ın başına ne getirdiği ortada. Türkiye’nin de bundan ders çıkarması gerekir. Beni hedef haline getiren komutanlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağım” dedi. (Hakkari/DİHA)
Sıddık Güler
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır ‘Bin Umut’ dedi

SONRAKİ HABER

GÜNLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...