19 Temmuz 2007 00:00

THY yönetimi grev dayatıyor

Hava-İş Sendikası, THY ve THY Teknik AŞ arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle yarın grev kararını asacak.

Paylaş

Hava-İş Sendikası, THY ve THY Teknik AŞ arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle yarın grev kararını asacak. Sendika, insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşullarının uluslararası standartlara göre belirlenmesini talebiyle THY yönetiminden bu yönde teklif istemişti. Ancak geçen sürede böyle bir teklif verilmedi.
Bunun üzerine Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, görüşmelerin geldiği nokta konusunda kamuoyuna bilgi verdi. Ayçin, “Verdiğimiz sürenin bitmesine 3-5 dakika kala, TÜHİS yetkilileri görüşelim diye aradılar. Biz de bütün iyi niyetimizle yeni bir teklif verip veremeyeceklerini sorduk. Bize ‘4 Temmuz’da verdiğimiz teklifin ayrıntılarını görüşelim’ dediler. ‘Yani pürüzleri giderelim...’ Bu telefon görüşmeleri sürerken THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ve Genel Müdür Temel Kotil imzalı bir faks geldi ve nihai tekliflerinin 4 Temmuz’da verilen teklif olduğunu yazıyordu” diye konuştu. Sendikanın grev kararı aldığını, bundan vazgeçmesi için olmazsa olmazlarının kabul edilmesi gerektiğini belirten Ayçin, THY yönetiminin yeni bir teklif vermeyerek kendilerini greve zorladığını kaydetti.
En kısa sürede
Sorunu grevle çözme taraftarı olmadıklarını belirten Ayçin, “Sektör temsilcilerinden bazıları arayıp ‘Grev kelimesini kullanmayın, ciddi bir patlama bekliyoruz, kötü etkilenir’ diyorlar. 2007 yılında patlama olacağını biz de biliyoruz. Niyetimiz THY’nin zarar görmesi değil, ancak çalışanların özverileriyle kazanılacak para, birilerinin cebine girerken sendika üyeleri yoksulluğa itilecekse, grevden çekinmeyiz. Biz hak ettiğimiz şeyleri istiyoruz” diye konuştu.
Grevden olumsuz etkilenecek çevrelere seslenen Ayçin, suçlanması gerekenin kâr etmesine karşın bundan çalışanlara pay vermeyen yönetimin olduğunu söyledi.
“THY yönetimi, yasal prosedürü uygulayacağımızı düşünerek kendi çıkarları doğrultusunda yaz sezonunu atlatmayı planlıyor. Biz de kendi çıkarlarımızı düşünerek hareket edeceğiz. En kısa sürede grev uygulamasına başlayacağız” diyen Ayçin, grevin antidemokratik bir şekilde ertelenmesi durumunda da havaalanlarında yaşanacak olumsuzlukların sorumlusunun hükümet ve THY yönetimi olacağını ifade etti.
Yarın asılacak
Ayçin, 11 bin 500 işçi adına yürütülen toplusözleşme görüşmelerinde yasal süreçte anlaşma olmadığı için grev kararını yarın asacaklarını kaydetti. THY Genel Müdürlüğü önünde saat 12.30’da, THY Teknik AŞ B Kapısı önünde 14.30’da grev kararlarını asacaklarını söyleyen Ayçin, “İşveren, süreci kendi lehine çevirmek için her dönem oynadığı oyunu oynamış, ancak başarısız olmuştur. 120 gün süren görüşmelerde bir kez dahi masaya gelmemiş, gelişmeleri uzaktan seyretmiştir. Sendikanın prosedür gereği sıkıştığı son dakikalarda kurtarıcı misali devreye girerek halkın gözünde iyi niyetli havası yaratmaktalar. Ancak sendikamız, bu dönem üyelerine tam bir açıklık politikası izleyerek bu oyunu bozmuştur. Kapalı kapılar ardında görüşme yapılmasına olanak vermemiştir” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
DMO’da anlaşmazlık

Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ile DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası arasında yürütülen 5’inci dönem toplu iş sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı.
Sosyal-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, DMO’da çalışan üyeleri adına yürüttükleri toplu iş sözleşme görüşmesinin, resmi arabulucu başkanlığındaki toplantısından da bir sonuç çıkmadığı ifade edildi. Önerilerinin hemen hemen tümü üzerinde prensipte anlaşma olmasına rağmen, “fazla çalışma ve ücrete” maddesinde yer alan bir cümlenin değiştirilmesi yönündeki işverenin teklifinin anlaşılamaz olduğu kaydedilen açıklamada, “İşverenin, işçilere eşit davranma ilkesini bozucu nitelikte bulduğumuz ısrarı yüzünden anlaşma sağlanamadı” denildi.
Açıklamada, resmi arabulucu raporunun sendikalarına tebliğ edilmesinden sonra, DMO ve bağlı 20 bölge müdürlüğü işyerinde grev kararı almak ve uygulamak zorunda oldukları kaydedilerek, sorumluluğun DMO ve Kamu-İş’e ait olduğu vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Köprüler ücretsiz olacak!

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...