20 Temmuz 2007 00:00

Tarihle iç içe bir yaz akademisi

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği “1. MÜGSF Uluslararası Yaz Akademisi” 27-31 Ağustos tarihleri arasında, Mimar Sinan tarafından yapılan Üsküdar’daki Atik Valide Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.

Paylaş

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği “1. MÜGSF Uluslararası Yaz Akademisi” 27-31 Ağustos tarihleri arasında, Mimar Sinan tarafından yapılan Üsküdar’daki Atik Valide Külliyesi’nde gerçekleştirilecek. Akademide her biri alanlarının en yetkin isimlerinden oluşan 8 akademisyen öğrencilere ders verecek, bilgi birikimlerini aktaracak. Derslere yurtdışından öğrencilerin yanı sıra Türkiye’deki güzel sanatlar fakültelerinde okuyan lisans-yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve güzel sanatlara ilgi duyan herkes katılabilecek.
Başvuruların 1 Ağustos’a kadar uzatıldığı akademi, öğrencilere ve araştırma görevlilerine indirimli. Günde 8 saat olarak planlanan dersler 14 dönüm arazi üzerine kurulu ve bir zamanlar Toptaşı Cezaevi olarak da kullanılan Atik Valide Külliyesi’nin olağanüstü atmosferini yaşamak için de öğrencilere iyi bir fırsat yaratacak.
Hangi dersler verilecek?
Akademiye katılacak akademisyenler ve verecekleri dersler şöyle:
Hikmet Barutçugil: Su yüzeyinde oluşturulan desenlerin kağıda aktarılma sanatı; “Ebru Yapımı”Prof. Ernst Hesse: İnsan beden dilinin nesnelerle anlatımı ve uygulamaları; “Fragmanlar, Uzay ve Hareketler”Prof. Ergin İnan: Çalışma, düşünce, edebiyat, felsefe; grup halinde incelemeler; “Düşüncenin Görselliğe Dönüşümü”Prof. Hüsamettin Koçan: Nesne okumaları, nesneden yeni yaratıya giden yol; “Nesneyi anlamak ve Yorumlamak”Prof. Eva Mösenender: İntaglio baskı teknikleri konusunda farklı tekniklerin teori ve uygulamaları; “İntaglio Baskı”Yrd. Doç. Erkan Özdilek: Kağıdın üç boyutlu sanat yapıtına dönüşmesi; uygulamalı kağıt hamuru çalışma teknikleri; “Kağıtla Düşlemek” Sefer Öztürk: Koyun yününden dövülerek yapılan keçenin anlatılacağı “Keçe” Yrd. Doç. Özcan Uzkur: Yazmanın tarihsel sürecinin anlatımı ve kalıp hazırlama, boya hazırlama, baskı ve bitim işlemlerini içeren uygulama çalışmaları; “Geleneksel Yazma Sanatı (Tahta Kalıp Baskı)”
Valide-i Atik Külliyesi tarihçesi
Sultan III. Murad’ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yıllarında yaptırılmış olan Atik Valide Külliyesi, İstanbul/Üsküdar’da Valide-i Atik Mahallesi’nde bulunan görkemli bir yapılar topluluğudur. Tasarımı Mimar Sinan’a ait olan bu anıtsal külliyenin önemli parçalarından olan Darüşşifa, yani bugünkü adıyla hastane, 1870’lerde İstanbul’da baş gösteren kolera salgını sırasında önemli bir rol üstlendi. 1873’ten sonra da Osmanlı’nın ilk akıl hastahanesi olarak ünlü doktor ve ülkemizde psikiyatrinin kurucularından Dr. Mazhar Osman’ın başhekimliğinde hizmet vermeye başladı. 1935’te Gümrük ve Tekel Bakanlığı tarafından tütün bakım atölyesi olarak kullanılmaya başlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne tahsis edildi.
Külliye’nin bir bölümü son yıllara kadar Toptaşı Cezaevi olarak kullanılırken büyük değişikliklerle mimari karakterini çok büyük ölçüde yitirdi.
Toptaşı Cezaevi’nde Çetin Altan, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Necip Fazıl Kısakürek, Nihat Atsız, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Nuri Çolakoğlu gibi isimlerin kaldığı biliniyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Ayrıntılı bilgi için: www.summeracademy.eu / (216) 326 66 92
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

Türkler ve Ermenilerin kültürü çok yakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...