20 Temmuz 2007 00:00

Prince yeni albümüyle şaşırttı!

İngiltere’de müzik piyasası için alışık olunmayan bir uygulama gerçekleşti. Prince’in son albümü önce bir gazete ile birlikte ücretsiz dağıtıldı ardından da müzikseverlerin ücretsiz edinebilmeleri için internet sitesine yüklendi.

Paylaş

İngiltere’de müzik piyasası için alışık olunmayan bir uygulama gerçekleşti. Prince’in son albümü önce bir gazete ile birlikte ücretsiz dağıtıldı ardından da müzikseverlerin ücretsiz edinebilmeleri için internet sitesine yüklendi. Prince ayrıca konserlerinde albümünü hayranlarına hediye etmeyi planlıyor. Ancak İngiltere’nin dışında Kanada ve ABD’de satışa sunulacak olan “Planet Earth” isimli albümden sanatçı ticari gelir elde etme niyetinden vazgeçmiş de değil.
İngiltere’nin Mail On Sunday gazetesi tarafından 3 milyon kopyası dağıtılan Prince’in son albümü, internetten ücretsiz indirilebiliyor, alışveriş sitelerinden de satın alınabiliyor. Prince, gazetenin promosyonu nedeniyle raflarda satışa sunulmayan albümün isteyen herkes tarafından dinlenebilmesi için böyle bir karar aldığını açıkladı. Albümü internetten indirenler elbette durumdan memnun. Gazetelere görüş veren dinleyicilerden biri, “Madem daha çok insanın albüme ulaşmasını istedi biz de indiririz” şeklinde ifade ediyor durumu.
Müzik piyasası çok kızdı
Çeşitli yasalar ve kısıtlamalarla albümlerin internetten paylaşılması ve çoğaltılmasını önlemeye çalışan müzik endüstrisi ise Prince’in bu girişimine sıcak yaklaşmıyor. Müzik marketler müziğin değerinin düşürülmemesi gerektiğini öne sürerek kızgınlıklarını ifade ediyor. Eğlence Sektörü Satıcıları Birliği Başkanı Kim Bayley, “Kaybedenler müzik şirketlerinden destek alamadan seslerini duyurmaya çalışan yeni sanatçılar olacaktır çünkü oturmuş sanatçılar müziklerini bedava ortalığa atıyor” diyor.
Promosyonun sanatçıya maliyetinin 250 bin pound’a mal olduğu belirtildi. Sanatçının albümü basından da oldukça iyi yorum alıyor. The Times, albümün “böyle ciddiyetsiz şekilde satılamayacak kadar iyi” olduğunu yazarken The Guardian Prince’in albümü ve son hamlesi hakkında “Prince’in kendisi de silinip gidecek olmasa da 46. albümü daha çok kampanyasıyla hatırlanacak” yorumunda bulundu. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Yıkımın gölgesinde seçim

SONRAKİ HABER

Türkiye, polisiye için cennettir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...