20 Temmuz 2007 00:00

‘AKP’li adaylar bizden oy isteyemez!’

AKP Hükümeti döneminde, çalıştıkları TEKEL fabrikaları kapatıldığı için zorunlu olarak Cevizli TEKEL Fabrikası’na gelen işçiler, AKP’nin kendilerinden oy isteyemeyeceğini söylüyorlar.

Paylaş

AKP Hükümeti döneminde, çalıştıkları TEKEL fabrikaları kapatıldığı için zorunlu olarak Cevizli TEKEL Fabrikası’na gelen işçiler, AKP’nin kendilerinden oy isteyemeyeceğini söylüyorlar. Ailelerini geride bırakarak İstanbul’a gelen işçiler, yaşadıkları sıkıntıların sorumlusu olarak AKP’yi görüyorlar.
İzmir, Adana, Manisa, Balıkesir, Muş gibi birçok ilde, TEKEL fabrikalarının birer birer kapanmasının ardından, buralarda çalışan işçiler ya emekli edildi, ya 4-c’ye geçti, ya da TEKEL’in diğer fabrikalarına gönderildiler. Özellikle büyük illere gelmek zorunda kalanlar, yeni yerlerine alışmakta hâlâ zorluklar yaşıyorlar. İşçiler, TEKEL’in ne olacağının belirsiz olmasına, büyük şehirlerdeki yaşam zorlukları da eklenince ailelerini memleketlerinde bırakmak zorunda kaldılar. Sık sık ailelerini ziyarete gitmek zorunda olan işçiler, aldıkları ücretleri yol parasına veriyorlar.
Birçok hükümetin TEKEL’i özelleştirmek istediğini belirten işçiler, hiçbirinin AKP kadar yapmadığını söylüyorlar. Yaşadıkları sıkıntının sorumlusu olarak AKP’yi gören işçiler, seçimlerde sorunlarını çözecek adaylara ve partilere oy vereceklerini, AKP’nin yanlarına bile gelemeyeceğini söylüyorlar. Cevizli TEKEL’e diğer illerden gelen işçiler, kendilerini ‘gurbetçi işçiler’ olarak tanımlıyorlar. Ne İstanbul’a alışabilmişler ne de alışmak istiyorlar. Tek istedikleri, var olan sorunlarının bir an önce çözülmesi...
‘Almanya’da çalışan gurbetçiler gibiyiz’
Manisa Demirci’de bulunan TEKEL kapatılınca 30 arkadaşıyla birlikte Cevizli’ye gelen Ahmet Karakurt, “Seçtiğimiz siyasetçilerimiz bize sahip çıkmadığı için fabrikamız kapatıldı” dedi. “Bizimki yaprak tütün fabrikasıydı. 3 bin 500 üreticimiz vardı. Onlara 150 kilo kota verdiler, kandırarak tütünden vazgeçirdiler” diye konuşan Karakurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz taşra insanıyız. Büyük şehirlerde yaşayamayız. Burada ezildik, ezilmeye de devam ediyoruz. Kalacak yerimiz yok. Sanki Almanya’da çalışan gurbetçi işçiler gibiyiz. Bize bunu yapana hakkımızı helal etmeyeceğiz. Çocuklarım daha küçük. Eğer kötü bir alışkanlık edinirlerse bunun hesabını kim verecek? 15 günde bir ailemin yanına gidiyorum. Aldığım parayı yola veriyorum.”
Geçen seçimlerde oy verdiği CHP’nin beklentilerine cevap vermediğini, Deniz Baykal’ın bir şey yapacağına inanmadığını ifade eden Karakrt, “AKP’ye oy versek bu sefer Allah belamızı verecek. Temelli kötü olacağız” diye konuştu.
3 ay sonra ne olacağı belirsiz
İzmir’den üç arkadaşıyla birlikte Cevizli’ye gelen Salih Almaz, diğer arkadaşlarının 4-c’ye geçtiklerini ve çok zor durumda olduklarını anlattı. Almaz, 3 ay sonrasını dahi göremedikleri için ne yapacaklarını bilmediklerini ifade etti. AKP’nin TEKEL’i bitirmek için her şeyi yaptığını dile getiren Almaz, “Üçkağıtçılık yapıyorlar. Bir diyorlar ‘Tarım Bakanlığı’na devredeceğiz’. Her gün bir söylenti çıkıyor. Ama ortada bir şey yok, ne olacak bilmiyoruz. Sürekli diken üstündeyiz” dedi.
Özelleştirme sırasının TEKEL’de olduğunu belirten Almaz, “AKP’nin buraya gelmeye yüzü yok. Gelse de oy isteyemez” diye konuştu. İstenirse TEKEL’in ayağa kalkacağını belirten Almaz, bunun siyasi bir tercih olduğunu, AKP’nin TEKEL’i peşkeş çekmek istediğini dile getirdi. “Zengin yine zengin, fakir hep fakir” diye konuşan Almaz, “Hiçbir partiden beklentimiz yok. Kararlı olan, gerginlik yaratmayan, dış güçlere boyun eğmeyen birini bulursam ona oyumu vereceğim” dedi.
Nizamettin Doğan, Muş’tan ailesiyle birlikte gelmiş. Geçen seçimde AKP’ye oy verdiğini anlatan Doğan, beklentilerinin hiçbirinin yerine gelmediğini ifade etti. İstanbul’da yaşamanın çok daha zor olduğunu belirten Doğan, hem Kürt sorununu hem de TEKEL’in sorunlarını onların çözeceğine inandığını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Her yerde aynı sorun

Samsun TEKEL’de de gurbetçi işçiler çalışıyor. Çetin Küçükal, 15 yıllık işçi. Trabzon’da bulunan fabrikaları kapatılınca ailesini bırakarak Samsun’a gelmek zorunda kalmış. Ailesini sadece tatillerde görebildiğini belirten Küçükal, hayatın her gün daha da zorlaştığını ifade etti. Samsun TEKEL’in de kapanma ihtimali olduğunu belirten Küçükal, ya yeni bir fabrikaya gideceklerini ya da işsiz kalacaklarını, geleceklerinin belirsiz olduğunu dile getirdi.
Ali Can Akyol da Muş’tan Trabzon’a gelmiş. Aynı sıkıntıları o da çekiyor. Ailesi Muş’ta. Fabrikalarının kapatılacağı söylentisinin dolaştığını belirten Akyol, Ballıca Sigara Fabrikası’na gönderileceklerini öğrendiklerini söylüyor. Akyol, “Tam düzenimizi kuruyoruz sonra başka bir yere, bu şekilde yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

TÜPRAŞ yine birinci sırada

SONRAKİ HABER

Kemal Unakıtan cevabını alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...