20 Temmuz 2007 00:00

AKP bereketi değil açlığı getirdi

Manisa’nın Barbaros Mahallesi’nde yaşayan Romanlar, geçen hafta Manisa’da miting düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ...

Paylaş

Manisa’nın Barbaros Mahallesi’nde yaşayan Romanlar, geçen hafta Manisa’da miting düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Biz bu milletin sofrasına bereket katmak için, aşına aş katmak için geldik” sözlerine tepki göstererek boş buzdolaplarını gösteriyorlar. Romanlar, “Aşımız yok, çöpten topladıklarımızla geçiniyoruz” diyerek Erdoğan’ı yalanlıyorlar.
Barbaros Mahallesi’nde tek oda evlerinde görüştüğümüz 43 yaşındaki Coşkun Gürbaş, seçim zamanı herkesin oy istediğini, ancak kimsenin seçimden sonra mahallelerine uğramadıklarını söyledi. Akrabaları ile birlikte beş aile tek göz odada ömür geçiren Gürbaş, Erdoğan’a kızgın. Erdoğan’ın Manisa mitinginde gerçekleştirdiği konuşmasını inandırıcı bulmayan Gürbaş, tepkisini objektiflerimize boş olan buzdolabını işaret ederek gösteriyor.
Daha önce ayakkabı fabrikasında çalışan, fakat kalbinin delik olduğunu öğrenmesinin ardından sağlık problemleri nedeni ile işsiz kalan Gürbaş, şimdi çöpten topladıkları ile eve ekmek getirmek için uğraşıyor. Gürbaş, günde 6-7 YTL arasında kazandığını belirterek “Bu para ile kaç kişi doyar” diye soruyor.
Sabahları çöpçülerin çöpleri toplaması nedeniyle geceleri çöp toplamaya çıktığını anlatan Gürbaş, “Zamanı geliyor 2 YTL oluyor, zamanı geliyor parasız dönüyorum” diyor.
1 YTL’ye merdiven siliyor
Boş buzdolabını gösteren Gürbaş, “İşte beş ailenin ortak dolabı bu. Nasıl, tıklım tıklım değil mi? Başbakan kendi kafasına göre konuşuyor” derken kimsenin yoksul vatandaşların yaşantılarını görmediğinden yakınıyor.
Gürbaş, seçimlerden sonra hizmet ve iş istediklerini dile getiriyor. Kızının teyzesinin yanına merdiven temizlemeye gittiğini söyleyen Gürbaş, “1 lira için ta Eski Garaj’a gitti. 1 lira için kızımın o kadar yolu bu sıcakta yürümesine değer mi” diye soruyor. Parası olmadığı için çocuklarını okutamadığını söyleyen Gürbaş, “Çöpten kazandığım ile karın doyuramazken her gün okuldan istenenleri nasıl alayım” diyor. Gürbaş, “Bakkala borç var. Bu yüzden mahalleye çıkamıyorum” diye konuşuyor.
Mahalle gençlerinin işsizliğine de vurgu yapan Coşkun Gürbaş, “Bizler yardıma muhtaç insanlarız. Bundan utanmıyoruz. İktidara gelirken palavra atıyor hepsi. Artık hiçbirisini takmıyoruz. İş imkanı olsa bu gençler çalışmaz mı? Gençlerin hepsi işsiz. Ne yapsınlar? Hap da içerler, esrar da çekerler. Ama gidecekleri bir iş olsa böyle olur mu” diyor. Geçen seçimlerde AKP’ye oy verdiklerini söyleyen Gürbaş, hanelerinde 20 oy olduğunu, ancak AKP’ye vermeyeceklerini belirtti.
Elektrikler kesilecek
Nermin Balşeker ise adeta eşini doğrulamak istercesine elektrik faturalarını ödeyemedikleri için birazdan elektriklerinin kesileceğini dile getiriyor. Balşeker, “Evde iki mutfak tüpü var ama ikisi de boş. Ekmek parası bulamıyoruz, aç kaldık” şeklinde konuşuyor.
On gün sonra yeğenlerinin askerden döneceğini belirten Balşeker, yeğeninin yol parası olmadığını, aralarında topladıkları paraları göndereceklerini anlatıyor. “Hepimiz iş istiyoruz, yeter ki az da olsa bir gelirimiz olsun” diyen Balşeker, artık yoksulluklarının son bulmasını istiyor. (Manisa/EVRENSEL)
Çağlar Mirik
ÖNCEKİ HABER

‘İstanbullu Romanlardan AKP’ye oy yok!

SONRAKİ HABER

İZLENİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...