20 Temmuz 2007 00:00

‘İstanbullu Romanlardan AKP’ye oy yok!

Roman vatandaşların evlerinden artık oyun havaları ve neşeli şarkılar yükselmiyor.

Paylaş

Roman vatandaşların evlerinden artık oyun havaları ve neşeli şarkılar yükselmiyor.
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evleri yıkılan Yahya Kemal Mahallesi’nin Roman sakinleri yaşamlarını sokaklarda, çadırlarda ya da kendi yaptıkları barakalarda sürdürüyor. Romanlar, evlerinin bulunduğu alanı yeşil alan ve spor alanı olarak inşa edecek olan dönüşüm projesi nedeni ile göçe zorlanıyor. Evleri yıkıldığında AKP Hükümeti’nin gözlerinin yaşına bakmadığını belirten vatandaşlar, “AKP, geldiğinden beri fakir fukaranın sırtına basmaktan başka hiçbir şey yapmıyor” diye konuşuyor.
Bizi göçe zorluyorlar
Baskın yapılarak evi yıkılan Cemil Akmaca, şimdi kendi imkanları ile yaptığı çadırda kalıyor. Kendilerine küçük bir baraka yaptıklarını söyleyen Akmaca, “‘Kırklareli Edirne’ye gidin, nereye giderseniz gidin’ diyorlar. ‘Siz burayı işgal ettiniz’ diyorlar. Siz İstanbullusunuz da biz başka bir yerden mi geldik? Bizim de barınma, yaşama hakkımız hak” dedi. Göçe zorlandıklarını dile getiren Akmaca, “Bizim azınlık olduğumuzu söylemeye çalışıyorlar ama biz Romanız ve Türküz, bu kadar basit” diye konuştu.
Oy yok kimseye
Tepkilerini kimseye oy vermeyerek göstereceklerini söyleyen Akmaca, “700’e yakın bizim oyumuz var, sokaklarda, çadırlarda yatıyorlar ama semte kayıtlıyız, yemin ederim hiçbirimiz oy atmayacağız. Sadece burası değil bütün Romanlar atmayacağız” dedi. Daha önce CHP’ye oy verdiğini, ancak kimsenin yanlarına dahi uğramadığını anlatan Akmaca, CHP’ye de AKP’ye de kimsenin oy vermeyeceğini dile getirdi. Özellikle Roman vatandaşların yaşadığı mahallelerde kentsel dönüşümün uygulandığını belirten Akmaca, kentsel dönüşümün artık “ırksal dönüşüm” anlamına geldiğini söyledi.
Kağıt toplayıcılığı yapan Akmaca, buna izin verilmediğini dile getirerek “Ben senin eski diye attığını bir şeyi topluyorum, çalmıyorum ki. AKP Hükümeti, geldiğinden beri fakir fukaranın sırtına basmaktan başka hiçbir şey yapmamıştır” diyerek bu insanların ellerinden ekmeğinin alındığını ve insanlara, gasp yapmaktan başka bir fırsat verilmediğini ifade ediyor.
Binnaz Budak, evlerinin yıkımı için bekleyenlerden. Budak, 5 torun sahibi. “Sokak ortasında kalacağız. Beyim yok. 5 tane yetim var. Torunum kan kanseri, annesi de terk edip başkası ile evlendi. Yıkılırsa sokaklarda yaşayacağız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

‘Orman yangınlarını durdurun’

SONRAKİ HABER

AKP bereketi değil açlığı getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...