17 Şubat 2011 06:10

Marmara Mensucat işçisi kölelik sözleşmesini imzalamıyor

KRİZ sırasında ve kriz sonrası krizi bahane eden patronlar işçilerin birçok sosyal hakkını gasbedip, mesai ücretlerini küçültürken şimdi de işçileri kölece koşullarda çalışmanın önünü açmak yeni bireysel sözleşme yapmaya zorluyor. Çorlu’nun en eski tekstil firmalarından olan Marmar

Marmara Mensucat işçisi  kölelik sözleşmesini imzalamıyor
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu

KRİZ sırasında ve kriz sonrası krizi bahane eden patronlar işçilerin birçok sosyal hakkını gasbedip, mesai ücretlerini küçültürken şimdi de işçileri kölece koşullarda çalışmanın önünü açmak yeni bireysel sözleşme yapmaya zorluyor. Çorlu’nun en eski tekstil firmalarından olan Marmara Pamuklu Mensucat patronu yeni sözleşmeyi imzalatmak için işçilere baskı yaparken hiçbir işçi yeni sözleşmeyi imzalamaya ikna olmuyor.
KİRALIK İŞÇİLİĞİN YOLU AÇILIYOR
İşçilere sunulan sözleşmede işçiye patron tarafından istenilen yerde istenilen işi yaptırmanın yolu açılmak isteniyor. İşçinin başka fabrikalarda dahi çalışmasının ve diğer patronlara kiralanmasının yolunu açan sözleşmede dikkat çeken hususlar altı çizilerek şöyle sıralanıyor. “İşçi işverenin talep etmesi halinde aynı şehirdeki başka yerlerde de görevini yerine getirmeye peşinen kabul eder”, “İşçi işverenin aynı veya başka illerdeki iş yerlerinde veya işverence gönderildiği yerde görev yapmayı peşinen kabul eder.”, “İşçi, şirketin başka işverenle yapacağı taahhüt sözleşmesinin yerine getirilmesi çerçevesinde grup şirketleri içinde benzer işlerde çalışma kaydıyla 6 ay süreyle çalışmayı kabul eder, gerektiğinde iki defa yenilenir.”
ÜCRET PATRONUN İNSAFINA BIRAKILIYOR
İmzalanması için işçilere dağıtılan sözleşmede ücret ve iş ve görev tanımlarının boş olduğu ve işçiler tarafından bu bölümlerin doldurulmadan imzalanıp teslim edilmesi istenilen iş sözleşmesinde ücret tamamen patronun insafına bırakılıyor. Ücret bölümündeki “İşçinin ücretine yapılacak zam tamamen işverenin taktirindedir” denilirken devamında “İşçinin ücreti fazla mesailer dahil olmak üzere brüt …….. TL/(Gün/Ay) olarak geçiyor.
FAZLA MESAİ ÜCRETİ DÜŞÜYOR
Patronların son dönemlerde işçi maliyetlerini düşürmedeki en önemli saldırı noktası mesai ücretlerinin düşürülmesi geliyor. Marmara Pamuklu Mensucat patronu bununla ilgili maddeleri de es geçmiyor. “İşçi, şirketin talep etmesi üzerine; normal çalışma süresinin dışında fazla çalışma veya fazla sürelerde çalışma yapmayı kabul ve taahhüt eder” diyerek işçilerden peşinen fazla mesai yapmayı kabul ettiriyor. Yine başka bir madde ise “Ulusal bayram, resmi ve genel tatil günlerinde çalışılan her gün için bir günlük ücret ödenir.” denilerek yüzde yüz fazla mesai ücreti yarı yarıya düşürülüyor. Maddenin devamında “Fazla çalışma yapılması halinde fazla çalışmanın her bir saat karşılığında normal saat ücretinin  yüzde 50’si ödenir.” denilerek daha açık hale geliyor.
SÖZLEŞME İŞÇİLERE ZORLA İMZALATILIYOR
Köle sözleşmesini kabul etmeyen işçiler fabrika müdürleri tarafından sürekli baskı altına alınarak sözleşme imzalatılmak isteniyor. Müdür ve yöneticilerin sözleşmenin imzalatılması için işçilerle yaptıkları toplantılarda “Bu sözleşmeyi imzalamaktan başka yolunuz yoktur” denilerek baskı kurulmaya çalışılıyor.
MARMARA PAMUKLUNUN SİCİLİ BOZUK
Daha önce Teksif sendikasında örgütlü olan fabrika 2005 yılında yaşanan grevden sonra sendika tasfiye edildi. Grev sırasında işler taşeron işçiler eli ile sürdürülürken grev sonrası koşullar daha da kötüleşti. Bu süre içinde Lila Kağıt ve enerji kısmını üretimini hayata geçiren patron kârını arttırmak için yeni sözleşme ile işçilerin son haklarını da ellerinden almak istiyor. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Torba Yasa, daha büyük hak gasplarına zemindir’

SONRAKİ HABER

DİSK Genel İş Kars Şube Kongresi yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...