17 Şubat 2011 06:08

Çankaya Belde AŞ’nin hukuksuzluğu tescillendi

SOSYAL-İŞ Sendikası, Çankaya Belediyesinin iştiraki olan Çankaya Belde AŞ’nin “Hukuk tanımaz tutumunun” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ankara Bölge Müdürlüğünce tescillendiğini belirterek, “Çankaya Belde AŞ üyelerimizin yasal haklarını ihlal etmeyi sürdürdüğü sü

Çankaya Belde AŞ’nin hukuksuzluğu tescillendi
Paylaş

SOSYAL-İŞ Sendikası, Çankaya Belediyesinin iştiraki olan Çankaya Belde AŞ’nin “Hukuk tanımaz tutumunun” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ankara Bölge Müdürlüğünce tescillendiğini belirterek, “Çankaya Belde AŞ üyelerimizin yasal haklarını ihlal etmeyi sürdürdüğü sürece her ay 10 bin TL tutarında idari para cezası ile karşı karşıya kalacaktır” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ankara Bölge Müdürlüğü Sosyal-İş Sendikası’nın  başvurusu üzerine, toplu sözleşme hükümlerini yerine getirmeyen Çankaya Belde AŞ’ye para cezası kesti.
İşçilerin toplu iş sözleşmesinden doğan haklarını ödemeyen Çankaya Belde AŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ankara Bölge Müdürlüğü’nce haksız bulunarak para cezasına çarptırıldı. Sosyal-İş’in başvurusu üzerine, toplu iş sözleşmesinden doğan hakları ödemeyen Çankaya Belde AŞ, işçilerin haklarını ihlal etmeye devam ettiği süre boyunca her ay için 10 bin TL tutarında idari para cezası ödeyecek.
İş Yasası’nın  yasasının “Ücret ve ücretin ödenmesi” başlıklı 32. maddesinin ihlal edilmesi ile birlikte, “İşçinin  toplu iş sözleşmesi ve iş sözleşmesinden doğan ücretini süresi içinde kasten ödemeyen veya eksik ödeyen işverene bu durumdaki her işçi ve her ay için 100 tl idari para cezası verilir” denildiği belirtilirken, bu durumda olan yaklaşık 100 işçi bulunduğu ve bu yüzden aylık idari para cezasının 10 bin TL’yi bulduğu ifade edildi.
Sosyal-İş Sendikası, Çankaya Belde AŞ’nin kaynaklarının gençlere, çocuklara, eğitim ve etüd merkezleri gibi yerlere  Çankaya halkına hizmet olarak dönmesinin gerektiğine vurgu yaparak, Çankaya Belediyesi’ne şu çağrıyı yaptı:
uÜyelerimizin bir önceki toplu iş sözleşmesinde doğan hakları derhal ödensin ve gecikmeden geçmişe dönük ödemeler yapılsın,
uAçılan dava geri çekilsin ve yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalansın,
uÜyelerimiz ve işçiler üzerindeki her türlü baskı ve olumsuz uygulamalara son verilsin.
KILIÇDAROĞLU’NA ÇAĞRI
Çankaya Belediyesi ve Çankaya Belde A.Ş.’yi, üyelerinin bir önceki toplu iş sözleşmesinden doğan haklarını derhal ödemeye başlamaya ve gecikmeksizin geçmişe dönük ödemeleri yapmaya, açtığı davayı geri çekerek yeni dönem toplu iş sözleşmesinin imzalanmasının önündeki engelleri kaldırmaya, üyeleri ve işçiler üzerindeki her türlü “Baskı ve olumsuz uygulamaya” son vermeye davet eden Sendika yetkilileri, “Artık sorumluluğun Çankaya Belediyesi Başkanı Bülent Tanık ile CHP’de olduğunu bir kez daha hatırlatıyor; sorumluları göreve çağırıyoruz” dedi.
Sendika bu çağrısını 17 Şubat Perşembe günü Kızılay Postanesinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na mektup göndererek yineleyecek, 24 Şubat Perşembe günü ise yüzlerce Çankaya Belde AŞ işçisi ve üyelerinin katılacağı bir eylemle taleplerini bir kez daha duyuracak. Sorunlar çözülmediği takdirde mart ayında iş bırakma eylemi gerçekleştirilecek. (ANKARA)
 

ÖNCEKİ HABER

Yan yana durmalıyız

SONRAKİ HABER

İşçi kurultayı heyeti direnişçi işçileri ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...