17 Şubat 2011 06:07

Körfez işçileri haklarını tartıştı

Asena Akarsu

KOCAELİ’nin Körfez ilçesinde yaşayan ve çalışan işçiler gerçekleştirdikleri toplantı ile sorunlarını ve çözümlerini tartıştılar. Metal, tersane ve petrokimya iş kolundan yaklaşık 70 işçi katıldı. Körfez ilçesi Yavuz Sultan Selim Mahallesi Deniz Düğün Salonu’nda yapılan toplantıya iş hukuku hakkında ki çalışmaları emek dünyası tarafından bilinen Avukat Murat Özveri ile TÜRK-İŞ’e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Eski Genel Başkanı ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu katıldı.
Avukat Murat Özveri hükümetin torba yasa ile birlikte iddiasının güvencesizlere ve işsizlere güvence, iş sağlamak olduğunu ama bunun için hükümetin torba yasa ile esnekliği yaygınlaştırılmayı düşündüğünü belirtti. Özveri hükümetin işsizliğin sebebi olarak iş yaşamında ki katılıkları gösterdiğini belirtirken “işçiler ve emekçiler katılıktan kendilerini koruyan bütün yasaları, kanunları, düzenlemeleri anlamalılar. Yasa ile amaçlanan esnek çalışmaya engel olan bütün yasaların ve kanunların değiştirilmesidir” dedi. Özveri ayrıca torba yasa ile kısa süreli çalışan işçilerin sigorta primlerini de kendilerinin tamamlamak zorunda olduğuna değindi.
‘BAŞKA ÇARE YOK’
 Sonrasında söz alan Sabri Topçu genç işçilerin örgütlenmekten başka hiçbir şansları olmadığına değinirken işçilerin tek güvencesinin örgütlü güçleri ve birliktelikleri olduğunun altını çizdi. 12 Eylülün ve kapitalist sistemin örgütsüz bir toplum yarattığını vurgulayan Sabri topçu 12 Eylül anayasasından işçilerin aleyhine olan tek bir maddenin bile değiştirilmediğine dikkat çekerken “Kapitalizm giderek sömürüsünü arttırıyor. Giderek yaşanmaz bir hal alıyor. İşçiler ve emekçiler insanca bir yaşam için bu sistemi de bu sistem partilerini de terk etmeli, tarihin çöplüğüne göndermeli bunun da yolu örgütlülükten geçiyor” şeklinde konuştu. Kapitalist sistemin örgütlü toplumdan korktuğuna değinen Sabri Topçu örgütlenmek için çaba harcamak ve bir araya gelmek gerektiğini söyledi. “işçiler aptal değil. Eğer doğru anlatılırsa hiçbir işçi örgütlenmekten geri durmaz” diyen Topçu, son olarak “ Tunus’ta, Mısır’da 25-30 yıllık diktatörler devrildi. Bizim ülkemizde de 12 Eylülün üzerinden 30 yıl geçti. Bizde de 12 Eylül düzeni de kapitalist sistem de yıkılacaktır ve bu başta işçi sınıfı olmak üzere emekçilerin mücadelesi ile olacaktır” dedi.
   Söz alan işçiler fabrikalarında ve işyerlerinde yaşadıkları sorunları, örgütlenme deneyimlerini ve mücadelelerini anlattılar. Recep Uğur, özellikle verdikleri mücadele ile işyerlerinde ki taşeron işçilerin iş saatlerini 15 dakika da olsa kısalttıklarına ve mücadele etmekten başka çareleri olmadığına değindi. (Kocaeli/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et