02 Ocak 2008 00:00

2008’in ilk eylemi TEKEL işçilerinden

Tokat TEKEL Sigara Fabrikası işçileri yeni yılın ilk gününde özelleştirmeye karşı yürüdü. Kitleselliği nedeniyle miting havasında gerçekleşen yürüyüşte atılan sloganlarla AKP protesto edildi.

Paylaş

Tokat TEKEL Sigara Fabrikası işçileri yeni yılın ilk gününde özelleştirmeye karşı yürüdü. Kitleselliği nedeniyle miting havasında gerçekleşen yürüyüşte atılan sloganlarla AKP protesto edildi. Tokatlıların da yalnız bırakmadığı işçiler, halkın değerlerinin peşkeş çekilmesine karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini bildirdiler.
Yaklaşık 1200 işçinin istihdam edildiği Tokat Yaprak Tütün İşletmesi ve TEKEL Sigara Fabrikası işçileri, Gazi Osman Paşa Bulvarı’nda bir araya gelerek Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşe geçti. İşçilerin eşleri, çocukları, anne ve babaları, Samsun Ballıca ve İstanbul Cevizli TEKEL işçileri, Türk-İş’e bağlı sendikaların şubeleri, memur sendikaları, meslek odaları, EMEP, ÖDP, CHP ve MHP de yürüyüşte yer aldılar. “Fabrikamızın özelleştirilmesine hayır”, “Fabrika yoksa iş, ekmek de yok”, “TEKEL işçisinin haklı davasında yanındayız” yazılı pankartları işyerlerine asan esnaflar ve çevredekiler de yürüyüş boyunca işçilere alkışlarla destek verdiler. Yürüyüş boyunca sık sık “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “TEKEL’i satanı bizde satarız”, “AKP şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganlarını atan işçiler. AKP il binası önüne geldiklerinde kısa süre oturma eylemi yaptılar.
Ölmek var dönmek yok!
Meydana gelindiğinde polis tarafından aranarak içeri alınan işçiler, “Babam gemi aldı da ben mi kaptan olmadım”, “Akrabaları Kalkındırma Partisi”, “TEKEL vatandır, vatanına sahip çık” yazılı dövizlerle tepkilerini duyurdular.
Burada işçilere seslenen Tek Gıda-İş Tokat Şube Başkanı Suat Karlıkaya, ilkokula giderken fabrikanın açılış törenine katıldığını, daha sonra burasının kendi çocuklarının geçimini sağlayacak bir ekmek kapısı olduğunu söyledi. Tekel Sigara Fabrikası’nın satılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Karlıkaya, “24 yıl boyunca binlerce insana iş kapısı olmuş, insanların geçimini sağladığı Tokat Sigara Fabrikası bugün özelleştirilip yarın kapatılacak. Devlet Tokat’a, Bitlis’e, Ağrı’ya fabrika kurduysa para kazanmayı değil yurttaşının istihdamını düşünmüştür. Biliyorsunuz ki bacası tüten her kuruluşumuz, her fabrikamız milletin öz varlıklarıdır. Bunların hepsi vatandır, vatan satılamaz” diye konuştu.
Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç da şunları söyledi: “Özelleştirmeyi isteyenlerin hedefi de niyeti de açık. Satanlar, ağababalarından aferin alıp, büyüttükleri borçlara yama yapacaklar. Alanlar da TEKEL’in pazarını alıp, kârını paylaşmanın sefasını sürecek. Kaybeden Türkiye olacak kaybeden işçi ve memur olacak, kaybeden iş ve fabrika diye inleyen bölgemiz olacak, kaybeden zaten beli bükülmüş yoksul tütüncü olacak. İşimizi ekmeğimizi kaybetmemek için ölmek var dönmek yok.”
Betül Sönmez isimli bir işçi kızının okuduğu “Nerede Tokat’ımızın yedi vekili / IMF mi verdi size bu akılı? / İşçilerin yüreğine hançer sokulu / Sen çıkarmazsan eller ellemez Tokatlı” dizelerinin yer aldığı ve TEKEL işçisi Adnan Barış’a ait şiir ise emekçilerin coşkusunu artırdı. Miting bitiminde “Kahrolsun ABD, kahrolsun AKP” sloganını atan işçiler, özelleştirmeye izin vermeyeceklerini bir kez daha haykırdılar. (Tokat/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TİSK’in gözü doymuyor

SONRAKİ HABER

Günde 153 milyon YTL faiz ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...