02 Ocak 2008 00:00

Siirt’te OHAL’i aratmayan uygulamalar

Siirt’te sınır ötesi operasyon kararı ile birlikte OHAL’i aratmayan uygulamalar yaşanıyor. Son aylarda ev baskınları, gözaltılar, tutuklamalar, işkence gibi uygulamalarda artış görüldü.

Paylaş

Siirt’te sınır ötesi operasyon kararı ile birlikte OHAL’i aratmayan uygulamalar yaşanıyor. Son aylarda ev baskınları, gözaltılar, tutuklamalar, işkence gibi uygulamalarda artış görüldü.
Siirt’te, sınır ötesi operasyon kararıyla birlikte OHAL uygulamaları yaşanmaya başlandı. Siirt’te sadece aralık ayında onlarca kişi gözaltına alınırken, yaklaşık 30 kişi de tutuklanarak cezaevine konuldu. İHD Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın, Siirt’in güvenlik bölgesi ilan edilmesinin ardından 1990’lı yıllardakine benzer uygulamaların yaşandığını belirtti.
En demokratik eylemlerde bile polisin sert tutum içerisine girdiğini kaydeden Aydın, en doğal hak olan basın açıklamalarına izin verilmediğini ve daha sonra soruşturmalar açıldığını ifade etti. Siirt Eğitim Fakültesi öğrencilerine yönelik baskı ve operasyonların yaşandığını söyleyen Aydın, “Gözaltı ve tutuklamaların hak ihlallerinin ne boyutta olduğunu gösteriyor” dedi. Kürt sorununun diyalogla çözülmesini isteyen Aydın, en doğal hak olan düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerinde kaldırılmasını istedi.
Halk tepkili
DTP Siirt İl Başkanı Abdurrahman Taşçı, Siirt’in devlet tarafından 1984’ten bu yana pilot il seçildiğini belirterek sınır ötesi operasyonlar ve güvenlikli bölge kararı ile birlikte Siirt’te baskıların arttığını söyledi. Sıkıyönetime benzer uygulamaların yaşandığını ve Siirt’te birçok noktanın askeri bölge ilan edildiğini ifade eden Taşçı, “Siirt’te özellikle son aylarda baskılar daha da artmış durumda. Takip etmeler yaşanıyor. Devlet baskısı ortamı daha da gerginleştiriyor. Halkın tepkisi daha da yükseliyor” dedi.
Operasyonlara ilişkin bir miting kararı aldıklarını açıklayan Taşçı, Siirt’te demokratik eylemlerinin engellendiğine dikkat çekerek, bu tür uygulamaların yasaklamaların ve baskıların çözüm getirmeyerek süreci daha da geriye götüreceğini söyledi. (Siirt/DİHA)
Mekiye Görenç
ÖNCEKİ HABER

UFUK

SONRAKİ HABER

DP kongreye 16 adayla gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...